Отмъщението на 52 прабългарски рода


Християнизацията на България е тъжна и през цялото си съществуване е административно налагана религия

Иван Петрински

Винаги са ми били непонятни опитите християнизирането на България да бъде представяно в нашата историография като прогресивно мероприятие, което ни приобщило към модерния тогава свят. Точно както ми изглеждат съмнителни опитите да се възвеличава един от най-противоречивите български средновековни владетели – князът, наричан от християните за благодарност „Покръстител“. Исторически много по-вярно би било да говорим за княз Борис-Михаил Кървавия заради жестокостта при избиването на голяма част от политическия и духовен елит на България. Приемането на учениците на Кирил и Методий в България и масовата образователна кампания, която е определено инициатива на владетеля, е единственият далновиден ход на този мрачен владетел. Има само два исторически верни и същевременно лицеприятни начина да бъде изобразяван този владетел – с окървавени ръце или гордо вдигнал книга.
Само си струва да погледнем тъжните лутания на един владетел, който няма дори една победа на бойното поле и е срам за великия си прапрадядо Крум. Поражението от франките (853), първото поражение от сръбските племена, поражението във войната с хърватите, ориентацията към Западната църква, унизителното поражение от византийците през 863 г. Страхлив и жалък на бойното поле, Борис-Михаил смело изклал през 865 г. 52 велики боили заедно с целите им родове – цвета на българската аристокрация. Така удавил в кръв въстанието, което избухнало във всички 10 комитата в българската държава срещу безумното му управление. Нямало връщане назад. Понеже византийските опити за влияние в България заплашвали да унищожат държавата, Борис-Михаил се обърнал отново към Западната църква (866), но там не му харесало, та се върнал отново към Цариградската патриаршия (4 март 870 г.).
Наистина приемането на Климент, Наум и Ангеларий в България е единственият далновиден ход на Борис-Михаил. Единственият!
Налагането на християнството лиши България от възможността да следва своя оригинален исторически път на голяма империя през Средновековието, да създаде самобитна култура. По-сетнешната съдба на държавата ни до ХV в. го доказва напълно.

* * *
През последните години по вестниците и телевизиите до втръсване се налага една стара теза, подложена днес на скъпа реанимация. Тезата винаги е била популярна сред по-бунтовно настроените студенти по история и философия. Нейната същност е в това, че княз Борис-Михаил само узаконил съществуващата религиозна ситуация в страната. Според тезата през 665 г. едва ли не само 53 семейства в страната не били християни – 52 аристократични рода с прабългарски корен и ханското семейство. Последното – не изцяло. Ханската сестра била по-прогресивна от роднините си. Напоследък тази теза, нека я наречем „покръстителна“, завоюва все нови и нови висини, затъркаля се като снежна топка. Защитниците й, опиянени от отсъствието на спор по този въпрос в общественото пространство, вече говорят за християнизация още от възкачването на господаря Кубрат на трона на старата Велика България. И доколкото той все пак е бил покръстван поради „нечуваната си дружба“ с император Ираклий, по презумпция без грам доказателства се твърди, че и синът му Аспарух и внук му Тервел били християни. Но и това не е всичко. Щом първите владетели на средновековната ни държава са християни, трябва и поданиците да са такива. Логично, нали? А след като първите владетели са покръстени по презумпция, тогава какво да кажем за следващите? Очевидно и те са християни. Тогава излиза, че Борис-Михаил е покръстил май само себе си.

За покръстителната теза няма никакви доказателства, напротив

Това, разбира се, не е пречка разпространителите й, командвани от невидим център, да продължават усилено да я лансират. Нека много накратко да погледнем наличните данни. Да, вероятно Кубрат приема християнството. Да, хан Тервел наистина е изобразен на печата си с някои християнски символи, част от одеждите му на триумфатор. Толкова! Който обаче твърди, че Кубрат запазил християнската си вяра като владетел на старата Велика България, наистина няма представа от ранносредновековни държавни образувания или от психология на ранносредновековното население. В най-добрия случай Кубрат останал криптохристиянин, т. е. скрит християнин, практикувайки тази религия само насаме и никога публично. Но, честно казано, дори това е крайно съмнително. Освен това наличните извори не дават възможност дори за намек в посока на християнизация на първите ни владетели.
Остава да видим как стои въпросът с „масовата“ християнизация преди 864-865 г. Обикновено само във вестници и по телевизията може да се срещне тезата, че „огромната“ част от населението на средновековна България било вече християнско към същата година. Тогава къде са им църквите и некрополите на тези християни? Няма ги. Някои тенденции за предатиране на известни отдавна открити археологически паметници (Ст. Ангелова и колектив) засягат само няколко паметника (некрополите в Абланица и Туховище, Гоцеделчевско, и некропола в Черниче-Крупник, южно от Благоевград), които не могат да повлияят на общата картина. Същото важи и за няколко новооткрити некропола като разкрития миналата година некропол до Добринище (разкопки на Ю. Божинова).
Още по-категорични са резултатите от археологическото проучване на църковни сгради от това време. Картината е една и съща – навсякъде те остават в развалини след края на VI в., а най-късно – с присъединяване на съответния район към България. Ето само два много кратки примера. Църквата „Св. Богородица“ на о. Свети Иван не само е запусната някъде през VII в., но и остава в развалини чак до Х-ХI в., което е очевидно поради силното обветряне на градените колони в кораба. То може да се получи само ако сградата е стояла без покрив и почти без стени поне два века. Същото явление наблюдаваме и в църквата в средновековната Якоруда – категорично запустяване след края на VI-първата половина на VII в. Възстановяването й трябва обаче да се отнесе чак в самия край на ХIV в., но по съвсем други причини. Тази картина може да се наблюдава навсякъде в страната.
Тогава какво излиза? Няма действащи християнски църкви освен в някои големи градски центрове. Почти липсват християнски некрополи освен в пограничните с Византия земи, при това без много възможности за етническа идентификация. Няма църкви, няма некрополи, значи няма и християни. Това е положението.

* * *
Християнството е любимата религия на властващите. Не знам защо – философите трябва да ни обяснят това. И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана. Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес. Един владетел приема тайно християнството и го налага с кръв на поданиците си, които дотогава пазят старите си политеистични религии. Това са во кратце данните по писмените и археологическите извори, изчистени от емоции. За друго доказателства няма. А българите в по-голямата си част са християни предимно на битово ниво. Може би това е отмъщението на 52-та изклани прабългарски рода.

Автор: Петрински

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История, Християнство и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Отмъщението на 52 прабългарски рода

 1. khagan каза:

  Христос е бил войн и реформатор, но Павел преиначава тези негови идеи и ги превръща в миролюбива религия, което е добре дошло и за Римската империя и за по-късните векове. Борис е унищожител на България, както и Симеон с неговата мания за власт. След като е увъртвен цветът на саракта, остават да живуркат мижитурките, чийто поколения ни управляват и днес. Няма гордост, няма презрение към Смъртта, няма благородство. Само алчност, лукавство и страх. Нима може да се очаква нещо добро в бъдещето ни!?

  • мишо каза:

   Христос- Войн хахаххааахахахахаххаахахаххахахахахаххахаххахахаххахахахаххахахахахТи си тъп

 2. tangrabg каза:

  Мисля този анализ за точен:
  http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Otvaaddunavska%20Baalgariya.htm

  Ако сегашните тенденции на развитие продължат, със сигурност нищо добро не ни чака. Тъжно е.

 3. IYI Тангра бди, и всичко вижда IYI каза:

  И може убедително да се каже. Че след убийството на тези петдесети и два бойлски рода, България е била под единадесет вековно, църковно-славянско, чисто църковно господство, и робство на духа. Но това определено не искат да ги приемат именно тези отродени роби на славяните и църковните расоносци, наложили утопичната християнска религия, сринала устоите на пра-българското могъщество. И именно след варварското убийство на тези петдесет и двама български бойли, съдбата на България е била просто обречена, на последвалите исторически падения, с изключително много малко възходи, като бързо паденията са вземали връх над възходите. И тук съм съгласен, че именно това нещастие бродещо по земите на България, се дължи именно на варварското убийство на тези хора, на тези бойли, елита на българската държава и държавност. И винаги ми е било много любопитно. Ако Владимир Расате, беше взел надмощие над продажният си баща Борис (Барс) България каква ли щеше да бъде сега?… Убеден съм, че нямаше да бъде това бостанско плашило, каквото е сега. А щеше да се съревновава с държави като Франция сигурно.

  • Радослав Каменов каза:

   … Щеше да бъде унищожена между Византийската и Франкската империи и марионетните им държави, а прабългарите щяха да бъдат изклани и / или асимилирани като много други племена – и то до степен , до която вероятно и думата „българин“ да не оцелее. Не се заблуждавай „Око на Тангра“ – в историята са падали и много по – големи и по – могъщи империи от „Първата“ Българска Държава. Авторът на статията като всички елитисти реве и подсмърча за самозабравилата се аристокрация която евентуално бидейки пощадена, след детронирането на Борис най-вероятно щеше да въвлече България във кървава гражданска война. От къде някой изобщо е сигурен за мотивите на тези 52-ма боили ?! Това ,което е сигурно от историческа гледна точка е че са използвали покръстването като повод да се вдигнат на бунт!!! Бремето да водиш един народ е да правиш всичко във името на добруването му, дори и да не се хареса на една част от него. Да , военният късмет е изневерил на хан Тигран – но тогава все още съдбата и на прабългари и на славяните, живеещи на територията на България е била обвързана с неговите решения. Реалността в Европа тогава, самото бъдеще тогава е било християнско. Погледни реалността сега – разделен народ не може да удържи и шепа земя! Това, което знаем от историята е че военният късмет му е изневерил, и че е наложил единна религия на етнически разпокъсаните му поданници. Ние не познаваме Княз Борис Първи лично , за да знаем какви са били характерът и способностите му – аз лично съдя по него за решението което е взел, а косвено по него – че може би той е осъзнавал че една империя , една държава не може да се удържа вечно с един гол меч .И във светлината на това,което изложих по -горе смятам, че нито авторът, нито който и да е има право да си прави глума със името на Княз Борис Първи.

  • Tоняка каза:

   А бе хора вие дори не сте грамотни а определяте религиозно-социално-обществените важности за България преди 12 века…..пише се БОИЛ не бойл, това не е бойлер а ВЕЛИК ВОЙН, виж войн вече е с Й, но боил е с И…Представих си съвета на Великите Бойл(ер)и…..хахахаааа ебаси и неграмотните „патриоти-националисти“!!!

 4. Екатерина Пейчева каза:

  представките прото- и пра- /българи/ са измислени, за да ни отсекат от българския корен на дедите ни. Не ги употребявайте.
  Владетелската титла е КАНАСУБИГИ – така, както е изписана на Омуртаговата колона, днес намираща се на входа на музея в Плиска. Те са знаели какво изписват.
  Статията е много точна по отношение на кървавия геноцид на българите, продължил 3 години със следващи едно след друго „покръствания“ от византийци, римски духовници и отново византийци. Тогава се създава моделът на противопоставяне на властващите срещу народа, действащ и до днес. А Борис не покръства, той приема византийския номоканон – т.е. византийския граждански и религиозен закон /това се изучаваше в юридическия факултет/. По този начин той отменя българското държавно и духовно устройство и го заменя с византийското. Затова и византийските летописци пишат „България стана духовно чадо на Византия“.
  Промиването на мозъците на българите е тотално – дори в химна на Кирил и Методий от деца пеем: „безвестен беше ти, безславен, о влез в историята веч“.
  Нищо подобно – дотогава българската държава и народ са били славни, създатели на европейската история, известни с добродетелите си. След „покръстването“ бързо запада и моралът, и силата на държавата, за да попадне само десетилетия по късно под византийско иго. /Иго означава управление, а не робство. Българите никога не са били роби./

 5. Димитър каза:

  Моето мнение съвпада с това на Екатерина.Винаги ми е правило впечатление неустойчивата и мрачна история на средновековна България след толкова хваленото Покръстване.Самият Мутафчиев отбелязва,че Българите преди него имат по-спокойно битие и,че трусовете и паденията са след него.
  Но сме длъжни да отбележим и,че приемането на Християнството за официална религия в България е било неизбежно,иначе се е обричала на международна изолация.Няма държава или народ през Средновековието,който да не приема Християнството,волю или неволю.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s