Бунтът на Тангра в творбите на Ботев


източник – тиинпроблем.нет – статия, която незнаино как е намерила място сред ученическите анализи, които масово кандидат-студентите ползват за подготовка.

Ботев е велик. Но Ботев е и неразбран. Останал завинаги в паметта на народа и все пак – самоизолиран в своята гениалност. Човекът успял да създаде само около двадесетина творби, извоюва достоино място във всички български учебници. Но не и в всички български души. За 100 години Ботев бе клишизиран, изкривен и докаран до поредния автор които да бъде “анализирван” с “лирически говорители” и “метонимии”. Нима Ботев не се бореше точно против това? Нима в неговите творби той дори веднъж е застъпил книжните плъхове? Не мисля.
Творбите на Ботев бяха духовно осакатени. Чрез насилственото НЕобръщане на внимание върху истински важното в неговата поезия, той беше вкаран в списъка на “поредния…”! А всъщност не е пореден. Неговата уникалност се държи в това че наред с Раковски за първи път осъзнава необходимостта от борба както срещу турското робство, така и срещу християнската заблуда.

В този анализ няма да ви говоря за изразни средства. Няма да чуете дори сричка за поетическо “аз”, и други измисленни понятия УБИВАЩИ нашата литература. Ще си говорим просто за… самите творби! Защото никой не ги е прочел. Никой не иска да бъдт четени. За даскала-скот е достатъчно да се пише за тропи и фигури. Каква измама!

Тежко, брате, се живее
между глупци неразбрани;

Това възкликва поетът в стихотворението към брата си! И сега не е по различно. В всичките свои творби поетът се опитва да разбие мита че като стойм бездушно някои ще ни помогне! Хиляда пъти доказва и преоткрива известната поговорка че “Нивата не ще молитва, а мотика!” Хиляда пъти доказва и че да се МОЛИШ Е УНИЗИТЕЛНО! Затова и възкликва:

на глас божий – плач народен!

Отчаянието в ботевите очи не го сломява. Напротив той се амбицира да продължи борбата с НОВ ХЪС:

Ще делим ний хорски укори,
ще търпим и присмех глупешки,
ще търпим, но няма да охнем
под никакви мъки човешки.

Да Ботев бе усмиван. И тогава и днес. Ботев бе наричан утопист, анархист, комунист, луд, психопат, и дори терорист. Никои ли не разбра? БОТЕВ НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН АВТЕНТИЧЕН БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ! Неговите творби най добре доказват това! Разбиването на религиозната заблуда около Йешуа Назаретски само потвърждава това виждане. Ето какво пее ботевата душа в стихотворението Борба:

Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в раят нейде запратен,
със свойте притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът до днес повтаря –
“Бой се от бога, почитай царя!”
Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;

Но какво е това? Очевидно Ботев се осмелява да счупи хомота на религията! Очевидно е първия български критик на ГРЕШНИТЕ и ОМРАЗНИ закони в Библията! Очевидно той е първия искащ истинска свобода а не !Страх! от Бог и султан.

Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;

Горчилката в думите на Ботев се усеща в всяка една строфа на неговите стихотворения. Малко по късно Ботев не пропуска да коментира и мотивът за предателството и смиреността. За Поетът СМИРЕНОСТ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ВРАГ НА ЧОВЕШКИЯТ ПРОГРЕС!

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?

или тоз, що толкоз годин ти пее:
“Търпи, и ще си спасиш душата?!”

Очевидно Ботев не иска да търпи! Очевидно за него е дошло времето за деиствия. Тук обаче трябва да се отбележи нещо важно! Много важно! БОТЕВ НЕ Е БЕЗБОЖНИК. Прескачаме до стихотворението “моята молитва”

О, мой боже, правий боже!
Не ти, що си в небесата,
а ти, що си в мене, боже –
мен в сърцето и в душата…
Не ти, комуто се кланят
калугери и попове
и комуто свещи палят
православните скотове;
не ти, който си направил
от кал мъжът и жената,
а човекът си оставил
роб да бъде на земята;
не ти, който си помазал
царе, папи, патриарси,
а в неволя си зарязал
мойте братя сиромаси;
не ти, който учиш робът
да търпи и да се моли
и храниш го дор до гробът
само със надежди голи;
не ти, боже на лъжците,
на безчестните тирани,
не ти, идол на глупците,
на човешките душмани!

В него Ботев с не повече от 10 реда осмива и отрича цялостно лъжите на християнската религия! Бог не е на небето! Истинския Бог не е дърто старче което да наднича дали изневеряващ на жена си! Истиснкия бог няма нужда от МОЛИТВИ! Бог няма нужда и от роби на земята! Ето заради проявата на чист гений Ботев бе заменен и клиширан. Ако Вазов е маргарина на българската литература, Ботев е МАСЛОТО!

А ти, боже, на разумът,
защитниче на робите,
на когото щат празнуват
денят скоро народите
…!
Не оставяй да изстине
буйно сърце на чужбина,
и гласът ми да премине
тихо като през пустиня!…

Най големия страх на Ботев е именно че ще остане нечут. Всъщност чуха го. Но никой не го разбра. Думите минаха и заминаха. А истината е в творбите му. Само дето ако напишете това за домашна работа на вашите стари отегчени роботи, пардон учители, ще получите автоматично слаба оценка и предупреждение за изключване. А какво е получил Ботев – КУРШУМ в главата.

Тоз който падне в бой за свобода той не умира!

Май това е и единствената реплика която абсолютно всички българи знаят от него. Но нека продължим. Диващината на религията на мойсей от тръстиките, и всички онези апостолчета и други типове описани в библията е описана в стихотворението “Гергьовден”:

та сичко младо под нож да легне
за свети Гергя – божи разбойник…
Бездушен, глуп, изгнил покойник
жертви ли иска? Иска овчарят,
гладното гърло, попът пиени,

В краткия откъс свети Георги е наречен с истинското му име. Така както никой друг не го е наричал. Така както само един гении би възкликнал. А попът? На попът може само един въпрос да се зададе. “Попе, кой предаде Левски?”

Освен всичко друго Ботев остава неразбран заради своята чувственост. Любов и Омраза се преплитат в едно за да се постигне уникален синтез. Да, питаха ме наскоро, Ботев хеитър ли е? ДА, той е хеитър! Защото да мразиш също е изкуство:

Забрави ти онез полуди,
в тез гърди веч любов не грее
и не можеш я ти събуди
там, де скръб дълбока владее,
де сичко е с рани покрито
и сърце зло в злоба обвито!

Далеч съм от мисълта че настоящия анализ е пълен. Но въпреки това смятам че е точен. За всяко едно твърдения съдя само и единствено по думите на самия поет. Философията на един истински расов българин прозира от всеки един стих! Отричането на измисления Бог, които иска жертви, молитви, прошки и извинения е Връх на борбата на човешката душа за свобода на мисълта. Ботев хиляди пъти оборва гнусната славянска поговорка “склонената главица сабя не я сече”, и не се примирява пред тиранията. Ботев отрича до краиност овчедушието изразено с умотворението “трай душо, черней кожо”! Ботев не трае! А се бори!
/Заберган/

Една статия,пълна с истини.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s