Милиони за Севтополис, Милиони против капище на Тангра


Кризата не мина, живота за богатите не спира. В общество, което се информира от жълтите вестници, възможностите за далавери са безгранични, а наглостта пословична. Но не нашата наглост. Ние сме скромни, свити, срамежливи. Поне пред другите. Петко Славейков го беше написал още преди да се освободим, а Каравелов довърши мисълта му, като изтъкна най-големият недостатък на българина – благородството му. „И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища.“ Той бе първият, който посочи ясно нашият освновен проблем – добрина във вълчи времена.

Врагът ни бе наясно, ние не. Подлъгани от лъжите на запада, които издигаше чрез лицемерие нашите ценности, се превърнахме в жертви. И не е ли гавра във страна със свобода на словото да съдят Емил Антонов именно за написване на книга, по старият член 108 от НК, останал още от комунизма. Повярвали във свободата ние я жертвахме, влезли в кошарата измъкване нямаше. И резултата не закъсня – тотално отчаяние на българският народ от всичко, което се случва. Можем ли да се виним? Не! Но едно поне трябва да правим – да записваме ясно и точно, кой какво върши защото както библията си има своят Видовден, така и всяка епоха има своят край.

И ако едно е сигурно, то е че престъплението няма давност. Любопитно бе, как преди две години проект за МОЛ в Силистра на стоиност 50 милиона евро унищожи тангристко капище. Казват, че било третото изцяло запазено такова, след тези в Плиска и Преслав. Но кой ли го грее, нали е българско… Е, намерило се един човек да сигнализира, и резултата бе няколкоседмично забавяне на строежа и проучване на капището. После НИПК, заявили че със строежа всичко било наред, и капището изчезнало с помощта на багери. А сега приятели, кажете ми, ако това бе Джамия, Синагога или недай боже нещо от траките, нямаше ли изведнъж проекта на мола да се промени така, щото останките да останат в неговия център. Не нали. Ама никак.

И докато 50 милиона унищожиха паметник с фундаментално значение за българщината, там в долината на розите, под язовир Копринка се намира полисчето „Севтополис“. Хубаво ама предприемчиви гърци искат да го извадят от водата, за да доказват докъде е стигнала гръцката култура. И няма да им бъде трудно. В града са намерени гръцки амфори, няколко гръцки надписа подписани от някой си Сефт, а структурата на града наподобява тази на античните полисчета като Тива. Царската резиденция била в североизтночния край на града. В двора й е открит надпис от канцеларията на Севт, написан на гръцки език  и гласящ: „Този надпис да се постави в Севтополис, в храма на великите тракийски богове“ Въобще хубава работа, нищо че проекта е скъп, пропагандира гъркоманщина и свива полезният обем на езерото.   Нищо не е опасно, докато в него не фигурира името ни.

След петдесет години, Севтополис ще го има, а загорели англо-саксонци ще обикалят с фотоапарати земите ни за да си говорят за трако-елинската култура или липсата на такава. . А българи дали ще има? Зависи единствено от нас!

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Публицистика и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s