Свещеник смята че българите не са християни


Из интервю на Николай Фенерски, с някогашният вокалист на Ахат – Отец Божидар:

Може ли да се твърди, че днешната поп-култура е по-развращаваща от тази преди години? 

В днешната музика има на моменти съвсем открит демонизъм. Но дали днешната поп-култура е по-опасна – колебая се да твърдя това. Защото този демонизъм днес е по-лесен за разпознаване. Преди нещата бяха по-скрити, по-завоалирани в определени форми. Аз имам класическо музикално образование. Там тези демонични влияния също ги има. В западната класическа музика. Като тематика, образи, ценности тя е на езическа основа. Много рядко са християнските образци. Тази музика също има развращаващо влияние, но е много по-рафинирано. Класическата музика формира по-нежни усещания, но там също трябва да се внимава. Най-доброто е човек да си върви по пътя на вярата и върху тази основа да си изгради един критерий, чрез който, ако има нещо полезно там, да се подбере. Ако няма, да се избягва. Ако трябва да сме откровени, фолклорът също има лошо влияние. И то не поп-фолкът, а самият български фолклор. Смесица от ценни неща, неща, които кореспондират с вярата и с езичеството. Основата е езическа, ценностите са езически и което е най-опасното – под християнско було. Говорят: българският фолклор бил християнски, понеже е български и понеже бил облъхнат от християнството – нещо такова, глупости. Българският фолклор е 95 процента чисто езичество.

А суеверията – в много църкви има огромни надписи, че в еди кои си дни се четат молитви против уроки? Вместо да се страхува от Господ, българинът се страхува от всякакви други неща. 

Това е пак пастирски проблем. Много хора идват за уроки. Ами пастирът да вземе пък да му каже: не ти е проблем, че някой те е урочасал или проклел, ами… Аз примерно им казвам, че са под Божие проклятие. Защото не изпълняват закона Господен. Написано е “тоя народ е проклет, защото не знае закона Господен”. Не знаеш ли закона Господен, тогава започва да те е страх от какво ли не. Далеч ли си от Господа, започваш да трепериш. И аз това го знам по себе си. Човек преди да стъпи на тази здрава основа изпитва какви ли не страхове. После не че страховете изчезват съвсем, но вече имаш помощник. А суеверието съществува в църковната среда. Именно у тази голяма инертна маса на масовия християнин, който всъщност що ли въобще се нарича християнин! Това на практика не са християни.
Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to Свещеник смята че българите не са християни

  1. stoqn каза:

    АЗ ЦИГАНИН-Християнин не знам за този свещенник които твърди за християнството
    но като гледам май свещениците само крадат и са агенти на ДС затова недей този свещенник да говори глупости най вероятно е от ДС

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s