Църквата ще строи „домове на братолюбието“


Източник: в. Янтра днес – в долните редове, ще видите, как църквата пропагандира мелезация и унищожение на българският етнос, чрез обезличаването му.

Домове на братолюбието, които ще дават подслон на българи, роми и мюсюлмани, изпаднали в нужда, се е заел да гради великотърновският митрополит Григорий. Центровете за общуване между представителите на различните етноси ще разполагат с гостилница, стаи за подслон и църковно училище. За целта Митрополията вече е започнала да купува имоти, върху които ще бъдат построени сградите. Църковната институция се е сдобила със земя в горнооряховското село Върбица, Куцина и Долна Оряховица. Тя притежава и старото училище в Мерданя. Искам да купя имот и в селата Майско или Константин, тъй като там живее предимно ромско население, обясни Дядо Григорий.
От години обмислям тази моя идея, но за реализирането є са необходими много средства, каза владиката. Само за вдигането на един от домовете ще са необходими над 700 хил. лв. Ромите са наши братя ­ християни, и ние трябва да се погрижим за тяхното просвещение. Още повече, че в епархията вече имаме трима свещеници от ромски произход, които имат над 10-годишен стаж.
Приветствам намеренията на митрополита, защото наистина е наложително православната църква да се ангажира с духовното обгрижване на ромите, каза Деян Колев от Център “Амалипе”. Докато православните бездействаха, сред ромската общност трайно се настаниха протестанти. Явлението тръгна от Западна България, където вече 40 % от ромите са от т.нар. нови християни, и вече достига до нашата област. Адвентистки църкви вече има сред най-големите християнски ромски общности в общините Г. Оряховица, Златарица, Елена и Стражица.

Митрополит Григорий участва и в каузата за създаването на приют за клошарите във В. Търново. Той предостави сградата на старата митрополия в Асенова махала, която със средства на Общината ще бъде ремонтирана и пригодена за живот. Сега се почиства двора, а скоро ще започнем и ремонтните работи, обясни кмета Рашев. Водили сме разговори с проф. Йордан Йорданов да предоставим на Института по антропология при БАН костите от археологически разкопки, складирани там.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s