Кой е българският бог


( Таню Иванов Танев, Варна/ 2002 година)

Търси се и се говори за древния БОГ на Българите от преди покръстването. Битуват различни мнения и доводи. По-долу се опитвам да изложа моето становище.
Преди да дойдем до статията на г-н Илко Стоев “ Ситовският печат – древнобългарски “, публикувана във в-к “ Народен будител “, бр. 4 (71 ) 2002 год., ще изброя някои автори, които са засегнали в публикациите си името ТАНГРА.
1. Димитър Съселов – “ Пътят на България “, издание 2000 год., стр. 44:
“ Всъщност Хунорите наистина нямали определени божества и не се прекланяли, и не боготворели нито Дракона, нито някое друго животно. Вяра обаче те имали. Техният Бог според вярвянията им се намирал на небето, или по-право обхващал небето. Бил е, както изглежда единствен, безименен – наричали го “ Този, който е на небето ”, небесният Тенгри, като не се стараели да му придават някакъв определен образ…”.
Основна съставна и ръководеща част от Хунорската империя били Българите.
2. Константин Каменов – “ Небето помни “, Второ издание, 2001 год., стр. 82:
“ Тангра – върховен Хунски бог, създател на света “ .
3. Кръстю Мутафчиев – “ Праотците “, издание 2001 год., стр. 32:
“… Погледнато в исторически аспект, това означава, че в най-ранната епоха на Човешкият род, праотците на ПРАБЪЛГАРИТЕ са населявали високите плата на планинския масив Тян Шан, Таримската котловина и джунглата с древното име ГУРИ, носеща Българското име ТЛАКА на КАНА. Именно тук, в тези земи, те се появяват на историческата сцена:
– С името на своя бог Тенгри (Тангра) и неговата титла КАН…”
Именно, тези древни Българи са потомци днешните Дунавски Българи.
В том 1 на книгата си “Праотците”, издание 2001 год.,стр. 27, Кръстю Мутафчиев пише:
“ …Според сега съществуващата официална история за Прабългарите, нашите ПРАОТЦИ се появяват на историческата сцена в земите на Балканския полуостров през новата ера. Логично е да се приеме, че тези ПРАБЪЛГАРИ пренасят със себе си своята материална и духовна култура. А щом пренасят и духовната си култура, то те пренасят името на своя Бог ТАНГРА…”.
4. Проф. Геза Фехер – “Ролята и културата на прабългарите”, издание 1977 год., стр. 112:
“ В Мадара се намира един надпис, в който прочетох думата ТАНГРА – прабългарска форма на общотюркската дума ТЕНГРИ – БОГ. Значи Българите са назовавали своя Бог – “ТАНГРА”.
5. В гореспоменатата статия на Илко Стоев – “Ситовският печат – древнобългарски”, авторът никъде в нея не споменава нищо за ТАНГРА или за ТАГГРАН. Той се занимава изключително със Ситовския надпис, намерен в Родопското село Ситово, скалите под връх Щутград. Самият надпис е от 9-ти век след Христа.

В надписа има думата “ЙУЙ” – общото название на Древнобългарското значение на БОГ. Някои считат, че това е Древнобългарското божество СЛЪНЦЕ – КОННИК.
Всъщност думата „ЙУЙ” е наименование на Бога на Плодородието, на Фалоса. Тази дума е пренесена в речника на всички съвременни, така наречени „Славянски езици”, тъй като древния СарматоБългарски езиков фонд е в основата на „Славянските езици”.
Все пак какво е ТАНГРА ?
От предишните автори разбирам, че ТАНГРА е синоним на Вселената, “…единствен, безимен… този, който е на Небето…”.
Обобщено казано, ВСЕЛЕНАТА Е ТАНГРА И ТАНГРА Е ВСЕЛЕНАТА.
Ако се задълбаем по-надълбоко в древната история на Човечеството, ще трябва да споменем един древен мит, че най-почитаната е била Прамайката ТАНН. Хипотетично може да се допусне, че след гибелта на древния Тихоокеански континент, на който са живеели СарматоБългарите, оцелелите са принесли своето преклонине пред ПРАМАЙКАТА ТАНН в Източна Азия. Исторически се счита, че Космическата катострофа е в средата на 12-то хилядолетие преди Христа, а Големия ПОТОП – в средата на Десетото хилядолетие преди Христа. До Седмото хилядолетие преди Христа, климатът в Северна Азия е бил достатъчно мек, от топъл до прохладен, че да живеят стада от мамути, което се установи от изследователи през последните двадесет години на Двадесети век.
Установено е, че до Големия Потоп, Чукотско море, Беринговия проток, Алеутските острови са били суша, свързваща Аляска със Североизточна Азия.
Постепенно захлаждащия се Сибир е тласкал населяващите го народи да се преместват все по-на юг, воювайки с коренното население. Войните между Хунорската империя и Китай, са войни за оцеляване на народите.
Според легендата, преселилият се народ е притежавал високоразвита Духовна култура. Тази култура и цивилизация е пренесена и придавана на Източното Азиатско население, а по-късно –част от нея е пренесена в Европа.
Връзката между Тихоокеанския островен континент и Хунорите е Прамайката ТАНН, която добива ново значение всред БЪЛГАРИТЕ, като БОГ ТАНГРА. За нашите прадеди, Богът ТАНГРА е олицетворявал Вселената със нейното съдържание, а не като идол или тотем.
БАЛ, БОЛ, БЪЛ е само съставна част от името на БЪЛГАРИТЕ от хилядолетия насам, независимо от колко Рода се е състоял народа ни. Високата култура и цивилизация оставя следи по своя път, без значение къде ще отседне носителят и.
Понастоящем, дори най-цивилизованите представители на другите народи и култури оценяват високо значението на ТАНГРА.
ДАЛАЙ ЛАМА казва: “ Ако петте пръста отговарят на петте основни религии, а дланта на Будизма, то цялата ръка символизира ТАНГРА”.
Няма повече какво да кажем.

Все пак, защо ТАНГРА ?
Ако се позовем на гореспоменатия мит за ПРАМАЙКАТА ТАНН и приемем, че СарматоБългарите са я почитали, като Божество, олицетворяващо необятната Вселена и съвременното значение на думата ГУРИ, ГУРО, ГУРА, и съеденявайки двете думи в една, то ТАННГУРА ще означава УЧЕНИЕ ЗА ВСЕЛЕНАТА.
С хилядолетията ТАННГУРА се променя в звучение, като ТАНГРА, ТЕНГРИ в зависимост от народите, които са го почитали.
Или, както се казва в математиката, след решение на задачата:
ТАННГУРА = ТАНГРА = УЧЕНИЕ ЗА ВСЕЛЕНАТА.
ТАНГРА не е религия, ТАНГРА е учение за Вселената.
Лошото е, че ние съвременните Българи-потомци сме загубили знанията, които е съдържало това учение. Затова някои считат, че това е религия, втори го търсят в шаманизма, трети го отричат, опитвайки да пробутат друго значение. Днес корените на това учение са се запазили в Хималаите, в различните манастири и светилища.
Какво са донесли Аспаруховите Колобри на Балканите, за съжаление неможе да се установи. Последната здрава нишка се къса по време на Покръстването в края на Девети век. Вероятно дълги години, тайни негови последователи са се опитвали да го запазят.
Ще бъде чудо, ако през 21-ви век от новата ера, бъде възродено това древно учение за Вселената, наречено ТАНГРА.

Реклами

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Кой е българският бог

  1. Бай Оня каза:

    Безумия, шизофреннични диарии на тъпи патриотари!

  2. николай николов каза:

    учението не е загубено,запазено е в пещерата МА -ГУРА

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s