Циганите искат свои патриарх


Ромската общност във Варна да има своя православна църква с отделен ръководен орган, за това ще настояваме пред Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, както и пред Вселенския патриарх. Това заяви на пресконференция във Варна председателят на Федерация „Обединени ромски общности“ Васил Данев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Според него митрополит Кирил е обещал, че в районите на Варна, в които преобладава ромското население, може да бъдат изградени църкви. Искаме да се отделим от Българската църква и да си имаме свой клон, защото много от братята ни не знаят български и трябват свещеници-цигани, които да им проповядват на техния език. Така ромите ще научат десетте Божи заповеди и ще крадат, и ще лъжат по-малко, коментира Данев. (ха-ха-ха)

За да започне изграждането на малки църквички в ромските махали на морския град, федерацията ще започне да събира подписи, които ще бъдат представени във Варненска митрополия. Първият храм само за малцинствата можел да бъде построен в село Константиново.

По думите на Данев християните сред циганите във Варна са много повече от мюсюлманите. В града и в населените места около него живеят около 60 000 роми, привлечени от възможностите за препитание. Според него много от циганите биват привличани, за да се множат мюсюлманите, а джамиите в града са се превърнали в предизборни клубове. Той добави, че за изграждането на православни храмове в ромските махали няма да се търсят пари от богатите кланове, защото те не са ги изкарали с честен труд, коментира Данев.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s