Сръбски поп педофил насилва българчета


Историята която бе описана от вестник 168 часа, разказва за сърбина Пахомий, назначен във Враня(град с Българско население в Сърбия), и неговите деяния:

Педофилски скандал в Сръбската православна църква бил потулен след държавна намеса.
Отец Пахомий, епископ на епархията във Вране, е обвинен за сексуално насилие над четири момчета, ученици в семинарията. Най-малкият от тях е 13-годишен. Духовникът е оправдан на две съдебни инстанции във Вране и в Ниш. Въпреки че Върховният съд на Сърбия отменя оправдателната присъда, до преразглеждане на делото не се стига. Епископ Пахомий запазва поста си и до днес е глава на епархията Вране. 13-годишното момче, жертва на сексуалния тормоз, днес е под постоянно психиатрично наблюдение. До възмездие за виновника на престъплението не се стига заради тайна сделка на държавата, духовниците и съда, според „Балкансайт“.  Когато отец Горан Арсич е помолен да свидетелства пред комисията, която разследва твърденията, че епископ Пахомий е насилвал сексуално деца, той има надежда, че църквата ще успее да овладее проблема.

Днес не само съществуването на комисията, но и  резултатите от разследването остават в дълбока тайна, твърди журналистът Иван Ангеловски, който прави разследване по случая. Отец Арсич е свидетел по случая „Пахомий“, тъй като трима младежи му се оплакват от разюзданото поведение на епископа. В един момент на Арсич се обажда по телефона епископ Ириней, днес патриарх на Сръбската православна църква. Ириней е избран от Синода за ръководител на разследването заедно с още двама висши духовници.

„Епископ, благодаря… чаках това в продължение на месеци…“ – казва му Арсич и моли епископа да се запознае с твърденията му. Отецът се надява, че църквата ще се отнесе сериозно към разследването заради издевателството над деца, но днес той е дълбоко разочарован. Духовникът е поканен от Ириней в Ниш и там разбира, че вместо да се вземат мерки, трябва да изслуша назидателна лекция. Патриархът е ядосан на Горан Арсич и тримата младежи, които са споделили скандала с местните медии.

Сръбският патриарх

Ириней иска да се пази тишина. Това се случва, въпреки че по време на полицейското разследване освен тримата младежи още няколко други малолетни момчета се оплакват, че са били насилени от епископ Пахомий.

Глупав като овца

Беше ясно, че всеки в църквата вече знае за сексуалното насилие над деца, но мълчаха. Само ние бяхме глупави като овце и вярвахме в чистотата на нашите духовни лидери“, признава днес разочарованият отец Арсич. Тази година журналистът Иван Ангеловски изпраща писмо с въпроси до патриарха за работата на комисията за сексуалното насилие в църквата. Не получава никакъв отговор. Църковните лидери в Сърбия продължават ревниво да пазят тайната. Отказът от наказателно преследване срещу църковните педофили оставя у жертвите и защитниците на човешките права в Сърбия убеждението, че политическият елит и представителите на правосъдието са постигнали тайна договорка с църковните лидери да потулят скандала, смята Иван Ангеловски. Той напразно се опитва да се свърже и с епископ Пахомий за интервю. Епископът е цитиран от медии, че е невинен и че е станал „жертва на антипатритотичен и антицърковен заговор, организиран от албанците“. Основание за това твърдение му дава фактът, че през 2003 г., когато избухва скандалът, той е в екипа по преговорите за Косово.

Пахомий иска иска първо да разтрият врата му

Скандалът започва още през 2002 г. Едно 13-годишно момче влиза в полицейския участък във Вране, съпроводено от майка си и баба си и подава жалба, че е станало жертва на сексуално насилие от страна на епископа. Според документите на Върховния съд момчето, с инициали М.К., твърди, че отецът го е оскърбил за първи път в деня на Св. Игнатий през 2002 г., след като го поканил в стаята си и го помолил да му разтрие врата След масажа отец Пахомий му казал да се разсъблече и да долепи тялото си до неговото. Момчето разказва, че било подложено на сексуално насилие три пъти. Четиримесечното полицейско разследване предава случая на прокуратурата и епископът е обвинен за сексуални престъпления с четири малолетни момчета. След дълъг съдебен процес през 2007 г. духовникът е напълно оневинен на първа инстанция от съдия Катарина Ранделович. Две от обвиненията са счетени за надопустими поради изтичане на срокове в правораздаването, а за останалите две се смята, че липсват достатъчно доказателства. Решението на Общинския съд е потвърдено на заседание на Апелативния съд в Ниш, водено от Данило Николич.
Семейството на детето твърди, че то още е травмирано от случилото се. Момчето, днес на 21 години, е под постоянен психиатричен контрол и има трудност в общуването с непознати според адвоката му Александър Стойкович. Нито едно от другите момчета, които са били в семинарията за младежи по това време, не иска да си спомня или коментира случая. Двама от възпитаниците са напуснали страната и са в Гърция, а третото момче зарязва църквата и Вране.
Според центъра за травми на деца в Белград това не е единственият случай на педофилско насилие в църквата. Двама висши духовници са били заподозрени за сексуално насилие през 1995 и 1998 г., но върху разследването е бил спуснат чадър. „Историите са подобни на случая с Пахомий“, казва Даница Попадич от центъра.

СПОРЕД слухове върху съда е оказан политически натиск за оневиняването на отец Пахомий. Двамата съдии, които са водили делата на първа и втора инстанция, не са действали независимо и са били подложени на давление от църковни кръгове и националистическата Демократическа партия на Сърбия, която по това време е начело на правителството. Кабинетът на Воислав Кощуница е бил в тясна връзка с църквата.
Според анонимно писмо, изпратено до Министерството на правосъдието, с двамата съдии, решавали съдбата на Пахомий, се е срещал тогавашният правосъден министър Зоран Стойкович. Това е станало ден преди съдът да оправдае духовника. Един от съдиите – Данило Николич, отказва да коментира пред „Балкансайт“ дали е имало такава среща, а съдия Катарина Ранделович напълно отрича. Ексминистър Стойкович също отказва коментар. Омер Хаджиомерович, вицепрезидент на Сдружението на съдиите в Сърбия, е изненадан защо не е имало никакво разследване за това дали върху двамата съдии е бил оказан политически натиск по случая „Пахомий“.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Сръбски поп педофил насилва българчета

 1. pachangel каза:

  Педофили има сред всички религии но осъден духовник за това поне аз не знам.Не мисля че педофилите имат конкретно предпочитана националност така че малко тенденциозно звучи заглавието.Всеки си има стил и цел за начина на писане дори и да е аматьор в журналистиката.

  • ritnigo каза:

   В конкретния случай има предпочитание към български деца от и то съвсем целенасочено.Толкова целенасочено колкото е и цялата сръбска политика относно българите живеещи(за нещастие) там.

 2. tangrabg каза:

  За политкоректност имаш целия Интернет пачангел. Там можеш да прочетеш заглавие като

  „индивид педофил, които случайно е поп, и случайно е сърбин, съвсем случайно изнасилва деца които случайно са българчета“.

  Тука истината се назовава с истинските й имена. Едно към едно. Сега, дето не ти харесва е друг въпрос.

 3. Въртоп каза:

  Пахомий е не само педофил но и педераст, защото е насилвал момчета…
  Анатема на това сатанински изчадие!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s