Секти пъплят в градовете ни!


Преди Християнството секти нямаше. Исторически, първото сведение за религиозни псевдо-шамани носещи безплатни копия на Библията или Корана се датират от Борис I. Нека цитираме част от кореспонденцията на Папа Николай I към предателят и родоотстъпник Борис позволил арабски изроди да кръстосват надлъж и нашир у нас(libri profani, quos а Saracenis vos abstulisse ас apud vos habere perhibetis).

Представяме ви интервю с един от тези уроди-гурота:

Геролд Рот, президент на Българска Софийска мисия на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, пред news.bg

Г-н Рот, колко са привържениците на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в световен мащаб и колко са те в България?
Днес Църквата има над 14 млн. членове по целия свят. В България ние сме около 1500. Имаме клонове в София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Плевен, Перник, Бургас и Добрич и др.  Още през 1932 г. мисионери са посетили за пръв път България

Имате ли определена политика, начини, с която привличате членове и съмишленици?
Да – Исус Христос. Ще ви прочета цитат от книгата на Мормон – „Ние говорим за Христа, радваме се в Христа, проповядваме за Христа, пророкуваме за Христа и пишем според пророчествата ни, та децата ни да знаят към кой източник да се обърнат за опрощение на греховете си„. Това е ядрото. Това е нашето послание.

Бихте ли разказали кои са основните препятствия, пред които сте изправени? Кои са актуалните проблеми на вашата общност в България и имате ли конфликти с други религии у нас?
Не. В много добри отношения сме с Комисията по вероизповедания към МС, с кмета на Стара Загора, имаме много добри отношения с кметовете на много столични райони, където Църквата развива своята дейност. Имаме само един проблем и се опитваме да се справим с него. Бихме искали да представяме църквата си по традиционния за вероизповеданието начин – излагайки на публични места табла или масички, на които подреждаме изданията си, но понякога идва полиция или някой друг и ни казват, че не можем да правим това. Ние обаче имаме законно право да учим и проповядваме, и трябва да напомняме на общинските власти, че това е в съответствие със законите на страната. Възнамеряваме да изпратим писмо до всички общини и да им припомним, че мормоните, баптистите и др. общности имаме право да споделяме вярванията си публично. Това е основният проблем

Православното християнство е традиционно за българите. Има ли общи допирни точки между православното християнство и вярванията на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни? В този смисъл смятате ли, че за българите е лесно да се приобщят към вашето вероизповедание?
И двете религии са християнски и считат Библията за свещено писание. Голямата разлика обаче е, че Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни изисква от членовете си активно да участват и допринасят с нещо добро за дейностите на  Църквата. Трябва да ходят на църква в неделя, да посещават болни хора или да се грижат за хора, които са в голяма нужда. Вероятно това е основна идея и за православната църква, но ние го приемаме и прилагаме много отговорно. Мисля, че аз съм посетил много повече православни храмове отколкото един православен християнин в България и сградите им много ми харесват. Обичаме да се общуваме с хора от други вероизповедания.Те са наши братя и ние всички сме деца на Бог.

Има ли нужда от вяра и религия днес?
Абсолютно. Мисля, че ако нямаме солидна етична основа, ще има повече корупция, престъпност,проблеми със законите, ще има повече семейни проблеми и разводи. Вярвам, че една  религия засилва връзките в семейството.

Знаем, че Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни има активна благотворителна дейност и предоставя голяма хуманитарна помощ на нуждаещите се. Кои са последните благотворителни акции, в които сте участвали?
Миналата година помогнахме на много болници, сираци, посетихме центрове за грижа за стари хора, центрове за бездомни. Дарили сме над 100 000 лв. по такива проекти. Наскоро получихме много хубави одеала от Германия, които дарихме на деца от детските домове.
Помогнахме на един медицински център в Русе, където дарихме ЕКГ-апарати и ултразвуков апарат. Лекарите бяха толкова щастливи. Посетихме и дом за сираци в Люлин, където също направихме дарение. Дарихме легла и печки в дом за деца в Нова Загора.Всяка година Църквата дарява  милиони долари за хора в нужда по целия свят, които не са членове на църквата.

Тази година Църквата чества 20-годишнина от официалната си регистрация в България. Как ще отбележите годишнината?
През август ще празнуваме 20-годишнината от официалната регистрация на Българската Софийска мисия. Честването ще бъде в Пловдив в хотел „Новотел“. Ще има много гости, бивши мисионери и членове на Църквата от България. Очакваме между 3000 и 4000 души. Всеки член ще получи копие от сборник с разкази за кръщения на членове.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s