Храмовете на мутрите осеяха страната!


Православните манастири в цялата страна се обновяват, а на нови места се строят нови църкви благодарение на дебеловрати дарители

Българските новобогаташи, които търсят уважение, се опитват да го получат, обръщайки се ревностно към религията, която отново се възражда в страната след края на комунизма.  Така започва материалът на АФП от София, посветен на родните бизнесмени, които затрупват манастирите с икони дарения. Подобен е случаят с манастира „Св. Мина“ в покрайнините на София, където още от вратата личи лукса, а на табелки могат да бъдат прочетени имената на дарителите.  Бизнесмените търсят своята легитимност, като проявяват голяма привързаност към църквата без да са вярващи, защото бизнесът общо взето е приеман зле от общественото мнение, смята политологът Евгени Дайнов, цитиран от АФП.
Медията допълва, че след падането на комунизма в България около стотина мафиоти, превърнали се в бизнесмени, бяха убити в поредицата от зрелищни разчиствания на сметки.  Православните манастири в цялата страна се обновяват, а на нови места се строят нови църкви благодарение на тези дарители, посочва още агенцията и допълва, че въпреки тези богоугодни дела голяма част от емблематичните богаташи от периода на прехода са свършили зле. Материалът припомня съдбата на Илия Павлов, президентът на холдинга „Мултигруп“. Той построи параклис в родното си село и даде името си на своя курортен комплекс на Черноморието (Сейнт Елиъс), но беше застрелян през 2003 г.

Банкерът Емил Кюлев също щедро помагаше за изграждането на църква – тази, която беше поръчана от прочутата пророчица Ванга, но беше убит през 2005 г. Вече всяко едно откриване на офис или предприятие не минава без религиозна церемония. Не направи изключение и създаването на партия ГЕРБ на Бойко Борисов, отбелязва агенцията. АФП посочва още, че докато преди 1989 г. ходенето на църква е било забранено, то днес, особено по празници, храмовете са препълнени с мутри.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Храмовете на мутрите осеяха страната!

 1. Николай каза:

  Похвална е ревността ви към Българщината! Чудесно! Но поразровете по-сериозно в историята и с учудване ще установите, че вярата на българите в Тангра е мит. Мит роден от презумцията, че българите са тюрки. Няма нито едно (!) научно доказателство за това. Цялата тази ненаучна постановка лежи на презумция и съответната й интерпретация в годините, когато тезите идващи от СССР доминираха в ладната наУка, без да се обсъждат. Родена в главата на руския „учЕн“ от немски произход Шльотцер и лансирана в България от Златарски и Бешевлиев, без нито един исторически или археологически аргумент! Вярата в Тангра е разпространена само в тюркското етно-религиозно пространство, към което вече е категорично установено, българите не са принадлежали никога. Да не говорим, че есторическите сведения говорят нееднозначно, за християнската вяра на мнозина от владетелите на династията Дуло. Изворите са много, но ще спомена само един. Св. Йероним, отбелязва , че нашите предци “ учат псалтира и загряват скитския студ с топлината на вярата“ и че войската им се е обкръжавала с походни параклиси.
  Така, че българите никога не са били Тангристи. Тази теза не българска и не работи за каузата ни.
  Дерзайте!

  • Винех каза:

   Тангра е смятан за български Бог много преди да се появи тюркската теория.А това,че древните българи са били християни е една върховна простотия която лесно може да се успори.Къде са например доказателствата,че сме били християни?

 2. Krasimira Krasteva каза:

  http://advokatyordanova.com/ Върна ме насила в България и се опитва да ме убие на село Мадан.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s