Тангра при Венендер Булгар и конските жертвоприношения


Извадки от сайта bulgaria-is-alive.com за бога на Венендер-Булгар наречен Тенгрикан-Аспандиат. Думата Аспандиат от Ирански означава Кон в Жертва. Толкова за „тюркският произход на тангризма“

…С оглед на религиозните традиции на древните ирански конни и пастирски народи, при които е съществувала традицията да се жертват за боговете кон, бик и овен. Тази традиция е пряко свързана с българите, като за нея говорят няколко източника. Първо, в хрониката Джагфар Тарихи се описва именно такъв български обичай и празник Джиен(Суба, Събор), при който в жертва се принасят бял кон, бял бик и бял овен. В арменските хроники, където е описан града на хуните Варачан(б-р-н-дж-р, Бърънджър), се описва жертвен ритуал към божеството Тенгрикан-Аспандиат, при който в жертва се принасят коне. Самата дума Аспандиат в буквален превод от староперсийски или авестийски език означава Кон Давам, тоест Жертвам Кон (Тенгрикан-Аспандиат = ДингирКан-АспанДиат = БогИзбра – КонДавам = Бог Избра Кон да Жертваме). Думите Aspan-diat и Aspa-ruh поставени една до друга и погледнати от гледна точка на религиозните жертвоприношения на коне, са свързани. Ал-Гардези споменава как хазарите изповядващи три религии – християнство, юдаизма и исляма разрушили дървото пред което суварите и барсилите всяка сряда се молели и принасяли в жертва коне. Според много учени, града Варачан е бил населен предимно със българи, като той наред с градовете Булгар-Балк, Балк и Хумар, е бил град на първата европейска България наричана още и Бурджан. Това се потвърждава от хрониката Джагфар Тарихи където се говори за това как Аспарух е управлявал кавказката държава на българите Бурджан където живели дошлите от юг бурджани и сувари. Също така във арменските хроники се казва, че Булхите/Българите имат градове на север от Кавказ. Тоест напълно нормално е по някаква религиозна причина древните българи да са давали името Аспарух на наследници на трона или на определените за бъдещи главни магове-колобри.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Тангра при Венендер Булгар и конските жертвоприношения

  1. Аспандиат е средноперсийска форма на Спандиат, в пехлеви пехл. Spandadāt; или Spandyat, среща се и в двата варианта на изписване. Средноперсийската форма отразява авест. форма Spəntōδāta -създавощ благочестие, в мидийски *Spendata. Става дума за легендарен ирански герой, загинал в двубой с Рустам. Спандиат участва в „Шах-наме“ но предвид развитието на персийския език, там името е променено на Исфендиар! Преходът „сп“-„сф“ е характерен за иранските езици. Така че никакви конски приношения и никакви алабализми и глупости в стил „чалга-фолк-история“ типична за повечето аматьори които се упражняват и си играят с българската история. Тенгрикан е конното божество на суварите, което още наричали и Аспандиат. Твърде възможно е да е възникнало под влияние на древноиранските легенди за Спадиат, но с ново преосмисляне: аспа – кон, дев – бог, ат – имеобразуващ суфикс!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s