Мухобойко праща българите спазили обичая Тричане на съд


Прокуратурата ще проверява странджанския ритуал тричане на кучета. Това стана известно след среща между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. Борисов е настоял пред главния прокурор да бъдат наложени санкции по Закона за защита на животните.

Кметът на Царево Петко Арнаудов, който е наложил забрана на ритуала от 2006 г., заяви пред Дарик, че остава на държавата да се справи с този проблем. Парламентът вече одобри на първо четене промени в Наказателния кодекс, с които при насилие над животно на публично място, насилникът може да бъде затворен от една до три години и глобен до 5000 лв.

С ритуала на тричане се отбелязва Кукеров ден – между два кола, забити над вода, се завързва усукано въже. В направената примка се прокарва през кръста куче. Въжето започва да се размотава, а след като спре кучето да се върти във въздуха, то пада във водата и замаяно доплува до брега. Според древния обичай ритуалът се прави за здраве, като се гонят бесовете от селото.

Петко Арнаудов, кмет на Царево, смята, че случаят може да се реши единствено чрез диалог: „Не е бесене, това е тричане. Ако бесим кучета, няма да остане нито едно, а досега нито едно не е умряло. Забраних го през 2006 г. Пет години се спазваше, тази година не се е спазило. Оставям на държавата да се оправя с този проблем, защото смятам, че обичаи със заповеди не могат да се спират. Имам си аргумент за това, опитах със сила. Убедих се, че с натиск по този начин проблем не се решава. Пътят за решаване на проблема е диалог между компетентни хора, които са етнолози, културолози, краеведи и представители на „Четири лапи“. Нека да седнем да водим разговори. В Европа се възмущават. Някой да е дошъл да се възмущава тук в общината? Защо е необходимо да се възмущават там? Да съберат „простите селяни и диваци“, според тях, и да се възмущават пред тях. Защото те имат медии, пък онези са обикновени отрудени хора, които се чудят как да вържат двата края“.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Мухобойко праща българите спазили обичая Тричане на съд

 1. ВЪЗМУТЕНА НЕБЪЛГАРКА каза:

  ТРЯБВА НЕ НА СЪД ДА БЪДАТ ИЗПРАЩАНИ ОРГАНИЗАТОРИТЕ,ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ И КМЕТА НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО , А ДИРЕКТНО ИЗПРАВЕНИ НА БЕСИЛОТО,ДОКАТО НЕ ИЗКАРАТ САМИТЕ ТЕ ЕКСКРЕМЕНТИТЕ СИ ! КЛИН КЛИН ИЗБИВА!!!!!!!!!! САМО ТОГАВА ЩЕ ИМ СТИГНЕ АКЪЛА В ПРАЗНИТЕ ИМ КРАТУНИ . ХАЙДЕ СИ СМЕНЕТЕ ОБИЧАЯ И ВМЕСТО КУЧЕТА ВИЕ САМИТЕ ВИСНЕТЕ НА БЕСИЛОТО-ХАХАХАХАХАХАХА .ПУУУУУУУУУ,ИЗРОДИ,ИЗВЕРГИ!!!!!
  ЗАЩО ТЕЗИ БЕЗМОЗЪЧНИ ИЗВЕРГИ НЕ ОТИДАТ ДА ЖИВЕЯТ В ПЕЩЕРИ,А ПОЛЗВАТ ВСИЧКИТЕ БЛАГА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ОТ 21 ВЕК,А ИЗПЪЛНЯВАТ ОБИЧАИ ОТ КАМЕННАТА ЕРА?????????
  С КАКВО ПРАВО ЩЕ ПЛЮЯТ В ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ ПРЕД СВЕТА??????????
  САМО БЕСИЛОТО ЩЕ ГИ ОПРЕВИ! ТЕ НЯМАЛИ ДА ПЛАТЯТ НИКАКВИ ГЛОБИ-ХАХАХАХАХАХА.

  НАГЛИ ИЗВЕРГИ!

  • ritnigo каза:

   Да не се увредиш нещо от толкова викане?Направо се притесних 🙂 И да се напъваш-все тая.Обичая го има и ще го има.`Щото е български.Няма заради врескала като теб да си зарежем традициите.
   Нали се сещаш, че сега ще почне да се практикува и в други части на България?

 2. ВЪЗМУТЕНА НЕБЪЛГАРКА каза:

  ОЩЕ ВЕДНЪЖ ,АКО НЕ СТЕ ГО ПРОЧЕЛИ КОМЕНТАРА МИ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ!

 3. tangrabg каза:

  Трудно ни беше но те прочетохме, не се безпокои. Точно толкова кресливи сте всичките небългари, дето искате да спрете българското възраждане, и да пратите народа в небитието.

 4. Петър Хр. каза:

  Защо никой не прояви любов към животните, когато ликвидаторите на селското стопанство унищожаваха животните във фермите. Все още има хора по селата които могат да ви разкажат страшни неща. Бременни животни се избиваха, новородени телета се заравяха живи.

  • tangrabg каза:

   Така Петре, хубаво всичко, ама тука не става дума за никакво убиване на животни. Само за тяхното ритуално въртене над река и пречистване във водата, когато паднат. Няма умряло куче от цялата случка.

   Всичко останало е медиен шум – прегледай видео репортажите, които съм сложил в блога.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s