Попове скочиха срещу звездоброиството, кукерите и „вещицата Ванга“


Представяме поредният изблик на ярост на църквата против части от българската самобитна хилядолетна култура:

Отец Силвестър, който в края на миналата година се обяви, че сексът по време на пости не е грях, застана пред журналисти в Сливен заедно със своя брат – отец Евгени, който пък пръв се обяви за забрана на абортите у нас. Отец Евгени също служи в храм „Св. София“. В пресконференцията участва и трети свещеник от Сливен – отец Йоан от централния православен храм „Св. Димитър“ в Града под сините камъни.

Тримата свещеници се обявиха против възраждането на кукерските фестивали в цялата страна. „Призоваваме православните хора да не се съобразяват с тези жалки опити на кметовете в страната да възобновят традиции, които са чужди на православието“, обяви отец Силвестър. Според него традицията свързана с кукерите трябва да се остави да умре. Този призив е към всички кметове. Едва ли община Сливен ще забогатее от туристи, като се опитва да прави кукерски фестивали. Тези усилия на кметовете показват ниската им религиозна култура, категоричен е отец Силвестър. През почивните дни на няколко места в Ямболско и Сливенско се проведоха пищни фестивали с кукери. В Ямбол дори пристигна председателят на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

Според тримата отци, някога църквата се е справяла с този празник, който бил на бог Сатурн.

Свещениците се обявиха категорично и против врачки, гледачки, баячки и лечители, които използват името на църквата. Тримата са готови с предложение до сливенският митрополит Йоаникий да бъдат заклеймени известни гадателки и окултни лечители от Сливенско и Ямболско. Списъкът ще съдържа около 25 души, които са познати на територията на двете области.

„Не може дяволът да лекува, злото не може да бъде гонено от зло“, заяви отец Йоан, който се обяви и против талисманите, които не били съвместими с православието. „Не съчетавайте окултизма с православието. Ние, проповядващите сме гаранти за водене на духовен живот“, казаха тримата свещеници, подчертавайки, че всеки един от тях е и изповедник.

Те се обърнаха и с призив към всички главни редактори и собственици на медии в страната. Призоваваме ги да не публикуват хороскопи. Това е духовно невежество. Хората, които ги публикуват и разпространяват ще бъдат осъдени от църквата, считат православните свещеници. Според тях всеки, който отива на врачка, сам се отлъчва от църквата.

Тримата сливенски свещеници, отците Силвестър, Евгени и Йоан предложиха да се канонизират като мъченици на вярата 110 боляри, убити при превземането на старата ни столица Велико Търново. Според тях днес убитите боляри могат да бъдат пример на политическия елит как с цената на всичко се пази българщината и държавността. Свещениците подкрепят идеята за мъченици да бъдат провъзгласени жертвите на Баташкото клане. Те дадоха пример с бълагарите около Казан, които били няколко милиона. Тези хора не са си запазили вярата, а са приели исляма. Днес са татари и нямат своя писменост а ние сме запазени и като народ и като култура, заявиха отците.

Вангелия Гущерова е докарала много зло на България. Тя е вещица. Това обяви пред журналисти в Сливен отец Силвестър Янакиев от православния храм „Св. София“.

Вангелия Гущерова е обикновена, проста, неука жена. Тя се отхвърля от Българската православна църква като човек извън бога. За нея трябва анатема, а не възвисяване, каза отец Силвестър.

Според свещеника баба Ванга е нанесла вреда не само на нашата църква, но и на цялото православие, защото и в момента имала подражатели в Русия.

Последният пророк е св. Йоан Кръстител, той е отреден от църквата, каза отец Силвестър. Според него и сега има прозорливи хора и тяхната дарба не се осъжда.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to Попове скочиха срещу звездоброиството, кукерите и „вещицата Ванга“

 1. ritnigo каза:

  Пак прибягват „отците“ до демагогията.Говоря за изказването им за волжските българи.Но да видим.
  „Тези хора не са си опазили вярата, а са приели исляма. Днес са татари и нямат своя писменост а ние сме запазени и като народ и като култура, заявиха отците.“
  Така…Да броим лъжите и това как се оплитат като патета в кълчища в тях.
  1.Волжските българи никога не са имали нещо общо с християнството.Детаилно са описани бит и вярвания при Ибн Фадлан който е емисара носещ исляма във Волжска България.
  2.Запазили са си вярата, макар и приемайки исляма.Обредите се изпълняват и се знае откъде са дошли, какъв е пантеона и т.н.Виж например Сказание за дъщерята на Шан. Българин не значи християнин, овци…ъъъ не бе-„отци“ исках да кажа.
  3.Татари са друг път.На тия „отци“ искам да им организирам екскурзия до „татарите“ и да им кажат в очите , че не са българи:) Всеки може да види в историята как на руските „бащици“ не им е било удобно да имат в империята си народ със толкова силно самосъзнание(българско), като кулминацията е при съветската власт, която умишлено забранява в документи да се вписва народност българин.
  4.Значи ако си запазиш българската вяра(според „отците“) си българин.Но както знаем това не е християнството, а вярата в Бог Тангра.Как се разрешава това противоречие в изказването?Не може по презумция да се решава , че българската вяра е християнството.
  5.Искайки забрана за празници и обреди „отците“ се проявяват нещо като пастроци(и то зли и лоши) вместо като бащи.Защо е необходимо да изтръгваш корените на българщината и да насадиш юде-християнство? С какво това ще ни направи по-българи?

 2. ritnigo каза:

  И това само в две изречения…

 3. Eneya каза:

  За първи път съм съгласна с твой текст.
  Абсурдно е. Държавата ни е светска, Църквата няма никакво право да налага премахване на обичаи. Защото колкото са мартениците езически, толкова са и кукерските празници.
  Негативното отношение към паганизма бих го разбрала в период, в който Църквата иска да контролира целия културен и социален живот, както е било в средновековието, но сега е просто неуважение към свободната воля на околните.

  Християнството, особено православното, особено по начина практикувано то Църквата в България, лека, полека отива в кофата.
  Поредното доказателство, че няма как моралния ни кодекс да бъде поставен върху нещо, което изисква безпрекословна вяра и много свръехстествени феномени, които не можеш да коментираш критично, защото ще те анатемосат.

 4. tangrabg каза:

  Да не говорим, че официалната църковна линия се мени както си иска, защото самата Библия и по-точно Апостол Павел в посланието си до Коринтяните, казва че да се лекува и „чародеиства“ и „пророкува“ е дар от Бога (10)

  7. Но всекиму се дава да се прояви у него Духът за обща полза;
  8. защото едному се дава чрез Духа слово на мъдрост, другиму – слово на знание, чрез същия Дух;
  9. едному – вяра, чрез същия Дух; другиму – дарби за лекуване, чрез същия Дух;
  10. едному – чудодействия, другиму – пророчество, едному – да различава духовете, другиму – разни езици, а другиму – да тълкува езици.
  11. Всичко това го произвежда един и същият Дух, като разпределя всекиму по отделно, както си иска

  Разбира се, двоините и троините стандарти винаги са били налице, още Николай I, казва на Борис да забрани ритуалните игри, гадаенията, врачуването, но не се гаси туй що не гасне – има ли търсене, ще има и предлагане, а българите са „народа на магите“, както казват Ибн Русте.

 5. Eneya каза:

  Повечето хора, които вярват на врачувания и всякакви подобни, са основно хора, които имат нужда да им бъде обясняван и опростяван света. Да вярват, че имат контрол, а не че живеят в свят, в който хаоса и случайността влияят.

  Тук не говорим аз да си съчинявам, не едно и две изследвания и анализи по темата са правени.
  Просто религията е вид одеалце, което успокоява хората.

  Аз харесвам всякакви празници и нямам нищо против хората да отдават дан към културата и историята си.

  Интересно ми е, че цитираш християнството(не цитирам Господин Християнство, а цитирам конкретен човек на име Апостол Павел, подобри си изказа че звучи неадекватно – бележка на админа).

 6. tangrabg каза:

  Да се приравняват всички религии по света е пълна глупост. Все едно защото исляма ражда терористи, да кажем че всички религии го правят. Е да, ама будизма примерно не ражда терористи.
  Така и религиите си имат ‘таргет групи’, това че християнството привлича тъпанари и кухи лейки, не значи че всички хора които вярват в Бог са тъпанари, само защото група идиоти си плащат данък „Христос“ на църквата.

  Идеята за Бога и Абсолюта е нещо много по-голямо отколкото ти можеш да разбереш. Тангра е елитаристичен Бог, защото е обвързан с най-сигурният face-контрол – КРЪВТА.

 7. tangrabg каза:

  “…Човекът, който за задоволяването и запълването на своя живот няма нужда от нищо друго, освен от ядене и пиене, никога не е могъл да разбере оня човек, който предпочита да не му достига насъщния хляб, за да може да утоли жаждата на своята душа и глада на своя дух…”

  Нюрнберг, 02 септ. 1933 г. Адолф Хитлер

 8. Eneya каза:

  Хайде пак – аз казвам, че повечето религии са интелектуално и емоционално одеалце.
  Къде ме видя да призовавам да бъдат премахнати и отречени?
  Всеки е свободен да вярва в каквото си иска, докато не вреди на околните.
  Конкретно тези глупости, които ти цитираш с изстъпленията, ми се виждат абсурдни, защото са от същия калибър като анатемосването на Мадона и мрънкането срещу Хари Потър.

 9. tangrabg каза:

  Виж кво, върни си се в твоя блог и си пиши колкото искаш за Нескуик, зрънчо, Хари Потър, Мадона и квото там още решиш от жалкия ти ограничен консуматорски светоглед. Не ме впечатляваш, много си плитка, очевидно имаш някакви собствени си проблеми и на всичко отгоре си дефанзивно арогантна, изпитваща удоволствие от това хората да те подритват и да ти обясняват че не си права.

  Айде сега изчезвай, не си дорасла достатъчно дори да четеш тук. Виж че примерите ти се изчерпват до Мадона, а житеиската ти философия е плод на клипчета в youtube, и жалките късмети в феисбук

 10. popovo каза:

  Лично аз не съм сигурна дали и в какво вярвам. Противни са ми старите убеждения, че бог е всичко и те гледа и контролира и т.н. Не вярвам в боговете от стария, новия завет, корана и други такива. Тази размита представа за правилното, грешното справедливостта на бог, която не може да бъде оспорвана, кактои действията му са повече от глупави и противни. Ако въобще ни е създал някой то той е направил така, че силния да изяжда слабия, за да останат най- добрите. За да живеем трябва да се борим сами, а не да се осланяме на помощта на някого… защото ще си останем с надеждите. Няма идеални хора, но има благородна лъжа, справедлива завист, убийство и кражба, които спасяват животи. Това са факти. В днешния живот истинското отдаване на някоя от маовите религии е невъзможно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s