Учебник лъже че Байрям и Банго Васил са наши празници


Байрамът е народен празник в България. Това се преподава на децата в III клас. Издателството е „Булвест 2000“, учебникът – „Човекът и обществото“, авторският колектив – Румяна Кушева и Румен Пенин, обектът – 9-годишните българчета. Урокът е за народни празници и обичаи, но в текста не се споменава нито един обичай, а се изреждат празници като Коледа, Васильовден, Великден и Байрам.

И докато чиновниците от МОМН явно си гледат работата през пръсти, Турция си гледа имперските интереси и работи за тях. Припомняме, че през октомври 2009 г. в географска карта на турски учебни помагала южните части на България бяха включени в границите на Турция.
Географската карта беше разпространена в специални CD-та като учебно помагало към новите турски учебници по история и беше раздадена на всички училища в Истанбул, съобщи тогава БНР. Грешната карта е разширена така, че на територията на Турция попада българската част от Югоизточна Тракия, богатите на петрол райони в иракски Кюрдистан, някои райони на Армения и Грузия, и гръцките острови Крит, и Родос. Границата, разделяща Кипър на гръцка и турска част, е заличена, а Кипър е боядисан в цвета на Турция.

След избухването на скандала шефът на образователната дирекция на Истанбул Моамер Ялдъз заяви, че „бил шокиран от картата“. Дипломатически източници обаче отбелязаха, че почти изключват „неволна“ грешка. „Считам, че този „проект“ е своеобразен сондаж с цел провокиране на реакция от засегнатите страни. Напоследък зачестиха тези провокации“, заяви дипломатически източник, пожелал анонимност. Той обясни, че „всички „анексирани територии“ са на страни, някога част от Османската империя“

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Учебник лъже че Байрям и Банго Васил са наши празници

  1. Nadinka каза:

    е това вече е отвратително!!! не ни стигат 5те века физически и всякакъв гнет, ами сега сами си подлагаме задниците на фесовете! не знам как сме оцелели като нация след като сме такива глупаци…

  2. Тихомир каза:

    Турският боклук(„Ний нямаме нищо общо с туй дивашко племе…“) действително сондира.През 70-те год. на миналия век, когато по изселническата спогодба м/у Б-я и Ту-я резняците във влака на гара Шумен чакат да потеглят към Анадолския рай, пълен с шербет и рахат локум, се изцепват, че сега си отивали с влакове, но щели били да се върнат с танкове. Чува ги железничар и казва на началник влака, който съобщава на феслиите, че няма да потегли докато пехливанът-танкист не слезе от влака. Два часа гаджалите не го предават и накрая го убиват и хвърлят тялото му на перона и едва тогава влакът потегля.Правете си изводи с каква измет си имаме работа и каква е степента на омразата им.Те твърдят, че от Дунав до Китайската стена все било турска родина…Машшаллах и бисмиллях! По време на Кристалната нощ в Европа не се мислеше така!

  3. marin каза:

    Tihiq ti li si ve az sam Martin pozdrav ot Gent imash pravo na gorenapisanoto ot teb.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s