Секти зарибяват в затвори и общини


Сектите влизат и търсят жертви в различни държавни институции. Сред целите на алтернативните религиозни движения са затворите и общините. Шефовете на учрежденията клъвват на куката лесно и подлагат на опасност служителите си. Сектите, представящи се за сдружения или фондации, успяват да прескочат прага на институциите, като предложат на ведомствените ръководители безплатно услугите си.

За тази опасна тенденция алармира пред „Новинар” д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”. „Ръководните ни органи не знаят смущаващата история на някои от тях, не подозират за самоубийствата, засечени при много подобни секти“, обясни Панайотова. Религиозните общности провеждали семинари или пък различни спортни мероприятия.

„На първото ниво служителите могат да се почувстват добре. Заниманията на сектите винаги са фокусирани около личността на създателя им, най-често определен гуру. Ако служителят се заинтересува, може да купи книги и впоследствие да стане техен последовател“, обясни Панайотова. Според нея така се извършва нерегламентирана религиозна пропаганда. „По този начин сектите легитимират дейността си. Казват – „Ние сме обучили тези общинари, ето и благодарствените писма“, и показват, че са обществено признати“, предупреди Панайотова.

Работодателите, които имат „безплатна оферта” от съмнителни организации, е добре да проверят кой стои зад тях, съветва експертът Панайотова. Могат да направят това в Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”.

Другият съвет на Панайотова е шефовете да направят поне най-простото нещо – да прочетат в интернет каква е въпросната организация, да проверят световната й история и кой е човекът в основата й. „Те много често се водят от някакъв супер учител или гуру. Нека шефовете си направят извода дали в тяхната фирма или институция имат място за прикрити религиозни семинари“, допълни експертът.

По думите й в дейността на тези движения може да има и положителни практики, но притеснителното е това, че те лъжат хората. „Аз държа, когато една религиозна общност иска да върши нещо в България, да каже – „Ние сме религиозна общност”, не да се прикрива зад такива инициативи. Всеки има право да вярва в каквото желае, да прави каквото иска, ако това не заплашва здравето и живота на другите хора, но да се легитимира открито”, обяснява специалистката.

Отчитаме бум на сектите в България

За истински бум на сектите, които действат на територията на страната, предупреди д-р Десислава Панайотова, която е директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”. Тенденцията, която отчитат специалистите, е нарастване през последните години на алтернативните религиозни общности в България.

Над 600 е общият брой на регистрираните по Закона за вероизповеданията и нерегистрираните секти, като в тази цифра се включват централите и клоновете на различните религиозни движения, обясни Панайотова. Нерегистрираните секти са религиозни общности, които са получили регистрация по друг закон и действат зад паравана на фондации, сдружения и т.н. Преди две години броят на сектите у нас е бил 180 без клоновете.

Бумът на сектите Панайотова си обяснява с търсенето на духовен живот от страна на хората. „Не намирам връзка между икономическата криза и множащите се секти, тъй като сектите процъфтяват в най-богатите общества, както е в Америка“, обясни Панайотова.

Под понятието секта се има предвид общност на християнска основа, която далеч във времето се е отделила от църквата или такава, която претендира да е църква, но всъщност не е. Това е религиозна общност, която се е оттеглила, самоизолирала от дадена основна религия или пък е възникнала на базата на някакво учение.

Секта е латинският превод на гръцката дума „ерес“, която значи фракция, партия, школа, нещо, което е отделено, не е част от цялото, от църквата. Когато се говори за религии, под секта се разбира общности, които не представляват официалното изповедание.

Потенциалните жертви са младите и самотните

На негативното влияние на сектите се поддават най-вече самотните хора, загубилите работата си, разведените, самотните майки, възрастните хора и най-вече младите хора и децата. Това обясни д-р Десислава Панайотова. Сектите се целели най-вече в децата и младите хора, тъй като те са неопитни в духовно отношение.

„Родителите им не са ги научили, защото те самите са неориентирани”, смята специалистът. „В сектите има и духовно здрави хора, които нямат фрапиращи катаклизми в живота си, но у по-лабилните обикновено се появяват такива”, допълни тя. Според наблюденията й тези хора не записват висше образование, напускат университета, губят работата си, дори има случаи, при които зарибените отдават целия си живот на сектата или се самоубиват.

„Когато не си ориентиран в това, че религията означава тя да е непротиворечива, когато ти не знаеш, че вярата ти в Бог не бива да преминава през разрушителни процеси на личността ти или през самоизмама, лесно можеш да се поддадеш на сектата“, смята експертът. Според нея в секта може да попадне както най-интелигентният човек, така и не толкова образованият.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Секти зарибяват в затвори и общини

 1. Diko каза:

  Аз съм българин, но тази жена е една голяма мафиотка. Подобна сектанска дейност е нейния център, който тя се опитва да обезпечи и да си избие заплатата. Кой Гуру е тръгнал да зарибява в общините?! Това е нейнато желание да присъства в медиите защото иначе за какво и плащат пари?
  И нека спре да казва най-голямата лъжа: Център за религиозни анализи!? Та ти си богослов бе мила!? Ти не приемаш и Дънов, и Ванга и ги плюеш и обявяваш за еретици и лъжепроци. Ти си една лъжкия! Тангра е над теб! Но и за нея ще дойде ред да бъде вкарана в сектите. Защото твоята истина е с цената на една заплата. Десислава Пулиева – Панайотова – Богослов на заплата?!

 2. tangrabg каза:

  За това съм съгласен, тея центрове за изследване на религии, демокрации, толерантности, и всякакви подобни глупости и алабалистики са източване на държавата, която често е последно убежище на негодника, неумеещ да изкара хляба си с честен труд!

 3. Ирина каза:

  Секта е много объркано понятие.Католицизма би могъл да нарече православието и протестанството секта и го прави -не гласно.Православието би могло да нарече католицизма и протестанството секти и го прави- не гласно.Протестанството може да нарече православието и католицизма секти и го прави-не гласно.Къде е истината?Пише я в Библията,без разни доктрини,суеверия и тн.Преди четри години повярвах в евангелска(протестантска) църква и това спаси живота ми.Имах зависимост от хероин,морфин,хапчета и алкохол.Днес дори цигари не пуша.Преди ходех в храма да запаля свещичка,а после като излизах започвах да лъжа,да крада, да мразя.Това е лицемерие.Днес вярата ми в Бог ме кара да изхвърля мързела си и да бъда „достоен“ гражданин на обществото.Разбира се далеч съм от мисълта да приемам лъжливи учения от ереси,на които основата не е Христос,които се извращават със самоубийства,врачувания,хвърляне на боб и тн.Разбира се човек трябва добре да внимава какво приема и какво не.Слава единствено Богу!

 4. Сектант ли съм... не съм ли... каза:

  Дамата държи „когато една религиозна общност иска да върши нещо в България, да каже – „Ние сме религиозна общност”, не да се прикрива зад такива инициативи.“
  Ми да вземе да каже кои са тези „общности“ вместо да ни плаши с крайно неясното понятие „секти“. Само че за разлика от 90-те години на миналия век, може да се окаже, че може да бъде съдена за клевета, насаждане на верска нетърпимост и други…

 5. деси константинова каза:

  Че тя най голямата сектантка е Десислава Панайотова Пулиева. На всичкото отгоре се чука с непълнолетни цигани и майка и е копанарка. Чукнете и името в гугал и вижте какво ще излезе. Вие като истински патриоти не пишете за такава измет като Десито която търси сензации и се чука с мангали.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s