Гяур на турски значи огнепоклонник… презрителното прозвище на турците към нас, сочи вярата ни


Гяур е оригинално персииска дума, която турците заемат от Персия. В оригиналното си значение тя означава огнепоклонник.По-късно с инвазията на балканите турците започват да наричат българите гяури – прозвище което противно на разбиранията НЕ СЕ дава на други завладени народи като гърците, албанците, сърбите и прочие. Българската историография погрешно смята че гяур означава просто неверник, и свежда етимологията на думата, до сегашното й ново значение. А всъщност тази дума отчита специфично презрение на турската сган към нас, заради вярата ни!

Друга форма на Гяур е Габр… Габрово пък е района където се заселват българите от старата ни религия. Името ГАБРОВО има много точен аналог в Персия – Gabrobod, което име се превежда като Града на огнепоклониците! ГАБР е името дадено на зороастрийците от персийските мюсолмани!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Gabr

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Гяур на турски значи огнепоклонник… презрителното прозвище на турците към нас, сочи вярата ни

 1. Паган каза:

  Привет, сигурен съм, че почти никой не знае къде живеят истинските потомци на прабългарите. В Разград. Наричат се капанци, потомци на 52 боили. женят се помежду си, няма друг етност в техните села-нито шопи, нито тракийци, нищо. и се спазват старите обичаи като нож на 14 години и др. Сдържани, тъмнокоси, със пъстри очи, криви, упорити, дисциплинирани. И затова са малко известни. И малка подробност- кръвната им група масово е А и 0. Аз съм с моето семейство сме от тях и се гордея с това. Спазвам всички празници дадени ми от Тангра и съм посветил във вярата поне още 5 други бивши християни. Слава на Тангра.

  • tangrabg каза:

   Само да допълня нещо – шопи, капанци, тракийци, и прочие не са етноси а етнографски групи. И са част от един етнос – българският. Дерзай!

  • Николай Войчев каза:

   Правилно

  • Николай Войчев каза:

   Нека всеки вярва в когото иска, Христос и Мохамед са посредници между хората и БОГ, но видях докъде го докараха когато са на входа и изхода. Не ме обижда, че ме наричат гяур ( чисто персийска дума ), така персийците мюсулмани наричат българите зороастрийци . Християнството и Исляма са наложени с кръв и меч, насилствено. Техният БОГ е кръвожаден и зъл, защото в негово име са водени кървави и жестоки опустошителни войни.

   • Ivan каза:

    Най-малкото зороастрийците са били едни от най-кръвожадните. Не ми се влиза в спор с човек,който си няма понятие от история. Просто прочети историята на Персия и после говори кой бил кръвожаден. Когато Персия е превзимала нов народ, половината население е било избивано, а другата половина е била поробвана. И ако това е толерантна религия, аз съм Хитлер!

    • КМК каза:

     Глупости, щом имаш претенции за знания по история вземи прочети нещо за Кир Велики и политиката му към покорените народи…
     А иначе Зороастризма е първата религия налагана със сила и предизвикала първообраза на религиозните войни.

  • Добри Войников каза:

   Пагане.Някой не не е донаучил.Капанците населяват поне двайсетина села освен в Разградско и в Русенско Поповско и Търговищко и е вероятно да са още по древни от българите.

 2. Александър каза:

  Гяур най-велоятно е преиначената дума „гуру“ или „гара“ – бял, издигнат, умен човек, водач и учител…. Разбира се, турците му придават подигравателно звучене…

 3. Samael каза:

  Интересно четиво. Искам да споделя следното: До 1987 година в Османската империя българското населеление се е занимавало със земеделие. Нямали сме право да заемаме високи държавни длъжности и това е разбираемо ако като се вземе в предвит, че тогава е имало постоянен владете, придворни и т.н. Няма да го разберете – времената са били мн различни отднес. Онези, които не са били придворни, управители на оклия, на град са били бедни в сравнение с останалите и са изкарвали прехраната си с земеделие и животновъдатво. Бедни са били и голяма част от турското население в османската империя. Общото название на това население земеделци и животновъди – българи, турци и др народи е “ рая“.

 4. Samael каза:

  Разбирайте 1887 год. Структурата е била пирамидална – на върха е бил султана следван от висшите чиновници и духовенството. След тях идват аскерите ( военните ) и еничерите yeni – нов çheri войник. или yeniçheri следвани от раята. Еничерите са били с по големи привилегии от турската рая.

 5. Milko Hristov каза:

  Я вземете малко се образовайте преди да пишете такива смешни статийки… Първо да ви кажа, че изобщо няма за кво да се паля че някой тъп неграмотен и необразован паляк ме нерича гяур поради простата причина че исторически думата възниква за обозначаване последователите на зороастризма (За тези които идея си нямат това е религията на Персия да ТЕ НЕ СА МЮСЮЛМАНИ) и означава „поклонник на огъня“. С този смисъл, терминът е засвидетелстван в много ранни персийски текстове като Шахнаме. Зороастризма е религия почитаща слънцето СЪЩО КАТО В ДРЕВЕН ЕГИПЕТ. С времето, придобива отрицателен смисъл. През 13 век думата започва се използва в смисъл на последовател на религия, различна от исляма. АМИ ДА АЗ НЕ СЕ КЛАНЯМ НА ИСЛЯМА СЛЕДОВАТЕЛНО ДОРИ ДА МЕ НАРЕЧЕ НЯКОЙ ТАКА ЩО ДА СЕ ОБИЖДАМ… АКО СЕ ЯДОСАШ ЕДИН ВИД ПОКАЗВАШ ЧЕ ТЕ Е ЯД ЧЕ НЕ ИЗПОВЯДВАШ ИСЛЯМ ЛИ? АБЕ ХОРА Я СЕ ОСЪЗНАЙТЕ НАПРАВО Е СМЕШНО АМА ОТ ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН КВО ДА ОЧАКВАШ ОСВЕН ДА СЕ ПАЛИ ЗА ГЛУПОСТИ МАЛЕ МАЛЕ….. ХААХАХАХ СЕГА ЛИ ДА ВИ СЕ СМЕЯ ИЛИ СЛЕД МАЛКО А? БАСИ ПРОСТОТО СЕМЕ СМЕ СТАНАЛИ ЧЕСТНО

 6. Станислав каза:

  Гяур е неправилното произнасяне на кафур или кяфр, което е староарабското название на неверник.Не си измисляйте глупости.За да правите етно лингвистични анализи е необходимо да знаете няколко езика.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s