Гяур на турски значи огнепоклонник… презрителното прозвище на турците към нас, сочи вярата ни


Гяур е оригинално персииска дума, която турците заемат от Персия. В оригиналното си значение тя означава огнепоклонник.По-късно с инвазията на балканите турците започват да наричат българите гяури – прозвище което противно на разбиранията НЕ СЕ дава на други завладени народи като гърците, албанците, сърбите и прочие. Българската историография погрешно смята че гяур означава просто неверник, и свежда етимологията на думата, до сегашното й ново значение. А всъщност тази дума отчита специфично презрение на турската сган към нас, заради вярата ни!

Друга форма на Гяур е Габр… Габрово пък е района където се заселват българите от старата ни религия. Името ГАБРОВО има много точен аналог в Персия – Gabrobod, което име се превежда като Града на огнепоклониците! ГАБР е името дадено на зороастрийците от персийските мюсолмани!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Gabr

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Гяур на турски значи огнепоклонник… презрителното прозвище на турците към нас, сочи вярата ни

 1. Паган каза:

  Привет, сигурен съм, че почти никой не знае къде живеят истинските потомци на прабългарите. В Разград. Наричат се капанци, потомци на 52 боили. женят се помежду си, няма друг етност в техните села-нито шопи, нито тракийци, нищо. и се спазват старите обичаи като нож на 14 години и др. Сдържани, тъмнокоси, със пъстри очи, криви, упорити, дисциплинирани. И затова са малко известни. И малка подробност- кръвната им група масово е А и 0. Аз съм с моето семейство сме от тях и се гордея с това. Спазвам всички празници дадени ми от Тангра и съм посветил във вярата поне още 5 други бивши християни. Слава на Тангра.

  • tangrabg каза:

   Само да допълня нещо – шопи, капанци, тракийци, и прочие не са етноси а етнографски групи. И са част от един етнос – българският. Дерзай!

  • Николай Войчев каза:

   Правилно

  • Николай Войчев каза:

   Нека всеки вярва в когото иска, Христос и Мохамед са посредници между хората и БОГ, но видях докъде го докараха когато са на входа и изхода. Не ме обижда, че ме наричат гяур ( чисто персийска дума ), така персийците мюсулмани наричат българите зороастрийци . Християнството и Исляма са наложени с кръв и меч, насилствено. Техният БОГ е кръвожаден и зъл, защото в негово име са водени кървави и жестоки опустошителни войни.

   • Ivan каза:

    Най-малкото зороастрийците са били едни от най-кръвожадните. Не ми се влиза в спор с човек,който си няма понятие от история. Просто прочети историята на Персия и после говори кой бил кръвожаден. Когато Персия е превзимала нов народ, половината население е било избивано, а другата половина е била поробвана. И ако това е толерантна религия, аз съм Хитлер!

    • КМК каза:

     Глупости, щом имаш претенции за знания по история вземи прочети нещо за Кир Велики и политиката му към покорените народи…
     А иначе Зороастризма е първата религия налагана със сила и предизвикала първообраза на религиозните войни.

 2. Александър каза:

  Гяур най-велоятно е преиначената дума „гуру“ или „гара“ – бял, издигнат, умен човек, водач и учител…. Разбира се, турците му придават подигравателно звучене…

 3. Samael каза:

  Интересно четиво. Искам да споделя следното: До 1987 година в Османската империя българското населеление се е занимавало със земеделие. Нямали сме право да заемаме високи държавни длъжности и това е разбираемо ако като се вземе в предвит, че тогава е имало постоянен владете, придворни и т.н. Няма да го разберете – времената са били мн различни отднес. Онези, които не са били придворни, управители на оклия, на град са били бедни в сравнение с останалите и са изкарвали прехраната си с земеделие и животновъдатво. Бедни са били и голяма част от турското население в османската империя. Общото название на това население земеделци и животновъди – българи, турци и др народи е “ рая“.

 4. Samael каза:

  Разбирайте 1887 год. Структурата е била пирамидална – на върха е бил султана следван от висшите чиновници и духовенството. След тях идват аскерите ( военните ) и еничерите yeni – нов çheri войник. или yeniçheri следвани от раята. Еничерите са били с по големи привилегии от турската рая.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s