Заораване


Този обред се правел с цел да се опази селото от болести и зли сили, които идват отвън. Затова се изоравали 3 ивици около селото – наричали обреда „заорване“… Това е един изключително рядко изпълняван обред поради многото трудности, свързани с осъществяването му.

Първо – в гората трябвало да се открие дърво-близнак, т.е. дърво, което се разклонявало още от корена. От това дърво се правела дървената част на ралото. Трябвало да се изработи за една нощ.

Второ – за железния уред на ралото – палешника, се събирало желязо от 9 села. Желязото се ковяло от двама ковачи-близнаци. Ковяли го само нощем, по тайна доба, защото никой не трябвало да ги види. Докато изработвали „палешника“ ковачите трябвало да бъдат съвършено голи и да спазват ритуално мълчание. Изработването трябвало да приключи за една нощ. При първи петли работата спирала.

Трето – за това рало – вече готово – трябвало да се намерят два вола-близнаци /понякога се изисквало воловете да се впрягат за първи път/, а орачите – двама момци-близнаци.

При тези условия всичко било готово за извършване на обреда. В деня на заорването глашатай разгласявал в цялото село, че през нощта ще се извършва ”заорване” и всички трябвало де се приберат след залез и да не излизат навън по никакъв повод. Никой не трябвало да види орачите, защото щяла да се развали магията.

И така, посред нощ, двамата братя-близнаци подкарвали двата вола-близнаци. До първи петли те трябвало да изорат 3 ивици, на разстояние една от друга един лакът, около селото. Докато това траело момците били съвършено голи.

Понякога обредното заорване се придружавало и от допълнителни магически действия. Братята трябвало да добият жив огън чрез триене на две дървета и после всички в селото трябвало да напалят огъня в къщите си от този жив огън. Или пък – две девойки-близначки трябвало да замесят и изпекът обреден хляб.

Този обред се правел само веднъж, при основаването на селото или скоро след това. Поради многото трудности обредът е извършван само в някои краища на България.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s