Загадъчна смърт на работници създали първия християнски храм в Мадара


На снимката на заден план се вижда как хората дошли на освещаването на храма спят. Посещаемостта на този храм и до днес е нулева, но за него са похарчени милиони!

На снимката на заден план се вижда как един от  хората дошли на освещаването на храма спи. Посещаемостта на този храм и до днес е нулева, но за него са похарчени милиони!

В Мадара никога не е имало православен храм. Някои от по-възрастните жители на селото смятат, че мястото на църквата не е било подходящо избрано, тъй като Господ убил трима от майсторите, работили по нея. Други смятат, че това е станало, защото са ползвани камъни от стара джамия. 

Новината от 27.04.2011

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил освеха първия източноправославен храм в Мадара. Новият Божи дом от днес носи името „Св. Георги Победоносец и Св. Тривелий“. На церемонията присъстваха областният управител Димитър Александров, кметът Красимир Костов, общински съветници и стотици жители на селото.

„Сега е времето с Божията помощ да се запознаят повече българи с тази част от българската история, за да се гордеем, че българите имаме толкова много светии сред владетелите. Нека да благодарим на Бога, че стана и този храм и да се радваме с тази победа, Христовата победа – на живота над смъртта“, каза в словото си митрополит Кирил.

Проектирането на храма е възложено на арх. Красимир Генов още през 1994-та. Градежът на църквата започва преди повече от 10 години, но е неколкократно прекъсван, заради липса на средства. Парите са събрани с помощта на множество дарители. Само една от фирмите е дала 100 хил.лв., като собствениците й са пожелали анонимност.

„Това е кръстокуполна еднокорабна църква, направена по канона, без да се търсят никакви модернистични елементи“, обясни арх. Генов. Изработката на иконостаса е поверена на иконописеца Йордан Йорданов и дърворезбаря Йордан Андреев от Нови пазар, които работили над липовото дърво повече от година.

В Мадара никога не е имало източноправославен храм. Някои от по-възрастните жители на селото смятат, че мястото на църквата не е било подходящо избрано, тъй като Господ убил трима от майсторите, работили по нея. Други смятат, че това е станало, защото са ползвани камъни от стара джамия. 

По материали от Шум.бг

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s