В какво всъщност вярват християните? – от блога на Любомир 33


stsebastion-by-johnny“ Забележителен е и тоя факт, че колкото други лица от нашето черно духовенство са заслужили на народа, всичките са били отстъпници и донякъде безбожници даже. Такива са: Бозвелията, Левски и пр.“

Захари Стоянов
„Записки по българските въстания“

Разговаряйки с мои приятели определящи се като християни / някои от тях доста ревностни /, с изненада установявам, че огромната част от тях не знаят в какво всъщност вярват.
Не става въпрос дори дали са прочели Библията / никой от тях не го е направил /, но ми се струва че те не разбират въобще същността на тази религия. В общи линии заявяват че такава ни е традицията и това е напълно достатъчно да се определят като православни християни.
Голямата част от тях смятат че Исус е истинският Бог и вярват само в него, без да имат никакво понятие, че всъщност Бог не е и не може да бъде човек.
Според общоприетата представа в юдаизма, исляма, християнството и други религии, Бог това е една невидима сила, която е създала Вселената, хората и всичко около нас. Размерите на планетата Земя спрямо Вселената са нищожни. В досега познатия ни Космос / а човечеството не го е опознало кой знае колко добре – стигнали сме само до най-близкият ни спътник Луната и сме престояли там съвсем за кратко / е установено че съществуват милиарди галактики, а всяка една от тях се състои от милиарди звезди и планети.

Е, тогава как е възможно тази сила създала всичко това да се оприличава с човек, да има син / все пак се твърди че Исус е син божи / и накрая дори да го изостави, защото според биографите му, Последните думи на Исус преди да умре на кръста били – „Господи, Господи, защо ме изостави!“

Това ако не е богохулство аз не знам какво е.

Същият е случая с така наречените светци, които са почитани наравно със Създателя, въпреки че в Библията ясно пише –
„Не си прави кумири и не им се кланяй!“
Да оставим настрана чудодейните свойства, които се приписват на техните икони – едната лекувала безплодие, другата запек, третата заушка и т.н., това по същество си е един вид идолопоклоничество.

Ето защо болшинството от хората определящи се като християни всъщност изпадат в едно вътрешно противоречие със себе си, защото един нормален човек едва ли наистина вярва в чудеса, едва ли би се обърнал на другата страна ако му ударят шамар, едва ли счита че хората от най-долната част от обществото са всъщност богоизбраните и че недостатъците на слабите са всъщност добродетели.
Къде отиват тогава силните, смелите, амбициозните и богатите?

На практика християнството е вяра на примирението и поражението. Тя приканва вярващите да се примиряват със съществуващите условия, колкото и тежки и унизителни да са те.

Ясно е че по-голямата част от хората не могат да възприемат напълно подобни глупости, защото те противоречат на човешката природа, но от друга страна това е съществена част от религията, в която вярват и те не смеят да ги отхвърлят. Според мен човек трябва да вярва в Бог и да спазва моралните правила, но подобни детински представи могат единствено да отблъснат хората от вярата.

Един друг мит който се разпространява е, че тази религия е създадена против евреите и че Исус не бил евреин.

Всъщност е точно обратното. Самият Исус претендира, или неговите биографи твърдят по-късно, че произхожда от старото Давидово коляно и че е дошъл на Земята не да руши, а по скоро да вдъхне нов живот на старата еврейска вяра. Претенцията му че той е месията доказва точно това, защото според Старият завет месията трябва да бъде евреин / потомък на цар Давид /, чиято мисия е да възвърне блясъка на еврейското царство и да ги направи господари на света. И тази насока отговаря на твърдението му, че е дошъл да помогне „ на загубените овце от Израилевия дом”.

Всички апостоли и последователи на Исус до започване дейността на апостол Павел / Савел / са изключително евреи.
Ако проследим внимателно Исусовите действия, ще видим,че по време на цялото си служение, той обикновено проповядва из юдейските синагоги. Да си припомним само че първите евреи християни са настоявали покръстените езичници / неевреи / да бъдат обрязвани и да спазват Мойсеевия закон, за да бъдат приети от църквата като пълноценни християни.

Всъщност може да се каже че именно апостол Павел е разпространил християнството по света / първо в Рим / и на практика го превръща в световна религия. Преди него християните са една малка секта без особено влияние, ограничена в тогавашна Юдея. Според някои историци сред които е и известният английски историк Едуард Гибън
/ „Залез и упадък на Римската империя” / именно християнството е една от основните причини за упадъка и краха на Римската империя.

Самият Павел / с истинско име Савел, наричан апостол на езичниците, затова че разпространява християнството сред неевреи / е евреин от Тарс, който според Библията от най-ревностният гонител на християнската секта / назначен за такъв от Синедриона / , по силата на някакво чудо се превръща в най-яростният разпространител на тази религия. Ако оставим на страна чудесата, на мен ми се струва по-правдоподобна версията ,че той вижда именно в християнството едно мощно пропагандно оръжие за унищожение на Римската империя.

Още повече че по това време Рим или по-точно император Нерон вече е сринал до основи Йерусалим и Соломоновият храм. Историците от онова време не оставят съмнение върху намеренията на Рим. Те съобщават, че Нерон изпраща Веспасиян и неговия син Титус с точни и определени заповеди да унищожат Юдея и християнството..
Римляните считат че християнствотото не е нищо друго освен едно съпротивляващо се еврейство. Неслучайно на кръста на който е разпнат пише – „Цар на евреите“.

Павел достига до мисълта че именно тази религия призоваваща за отказ от насилие и любов към неприятеля може да подкопае бойният дух на римските легиони и на практика точно така и става. Това е и единственият шанс на евреите да се спасят от унищожение и да се справят по някакъв начин с могъщият тогава Рим. Затова той разпространява това учение в лагера на врага – в самото сърце на империята.

Как се отразява впоследствие християнството на обществата, които го приемат като официална религия.

През Средновековието когато в европейските държави християнството е господстваща религия, те на практика се връщат векове назад в развитието си по отношение на медицината, математиката, астрономията и другите науки. Достатъчно е да споменем че векове наред господстващата догма на църквата е била, че Земята е плоска и всеки който е изказвал различно от това мнение е отивал директно на кладата.

И това става при положение че още древните гърци са знаели че Земята е кръгла, а по това време арабските астрономи са могли да изчисляват географският градус с голяма точност и да създават сложни механизми. 

Източник

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s