Траките с активна роля за юдео-християнизиране на Римската Империя – случаят с император Галерий Говедарят


Трака с ироничното прозвище Говедарят и ерудираната му преценка отварят пътя за християнизиране на Рим

Трака с ироничното прозвище Говедарят и ерудираната му преценка отварят пътя за християнизиране на Рим

Точно преди 1700 лета, през 311 г., в римска Сердика се е случило едно от най  значимите за християнството събития. Император Галерий издал указ, с който прекратява преследването на християните.  Така от нашите земи официално започва християнизирането на Европа. С нашествието на българите, процеса не само спира но и се обръща, когато българите като жив щит предпазват народите на север и на запад от тях, от обсебващото влияние на Византия. Нещо повече – ние сме били третата сила след Византия и Рим, доказателство че не е нужно народите в Европа да се покръстят за да са цивилизовани. Именно поради тази причина, народи като Сръбския, Руския, Полския, Унгарския, и други се покръстват дълго след предателството на Борис 1.

Появата на прословутия Едикт на толерантността бе почетена на Кръгла маса в НДК. Учени и ентусиасти от България и чужбина обсъдиха значението на това събитие, както и малко известни факти около него. В 3D възстановки бе представен и античният град като седалище на неколцина римски императори – форума, източната порта, храм на Бендида…

Преди 17 века Сердика е била стратегическа столица на Римската империя. Оттук е управлявал император Галерий. Галерий, наричан Говедарят, е тракиец. Роден е в селата край Сердика и като малък е пасял воловете на баща си.

След кариера в армията Галерий взел за жена дъщерята на император Диоклециан. Изключително жестоко преследвал християните, защото ги е смятал за причина за упадъка в империята. Превърнал е в мъченици около 20 хиляди души. Само че след това се разболял и решил че именно Исус ще го излекува. Това разбира се не станало но, преди смъртта си Галерий радикално променя своите възгледи и издава Сердикийския едикт.

По материали от в.Труд

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История, Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s