Християнски ли е българският народ? – от блога на zelas


църква в село Сив Кладенец

Единствените хора поддържащи църкви и параклиси в България са мутрите. Обикновенните селски църкви се рушат от векове, защото българите са едни от първите, прозрели двуличието на християнската църква. В най-големите български жилищни комплекси в страната пък въобще няма църкви.

Християнски ли е българският народ?

На пръв поглед този въпрос може да звучи абсурдно, но нека се опитаме да погледнем по-дълбоко на нещата и да спрем да се самозаблуждаваме, че християнство е при сърце на българите и един от факторите за неговото дълголетно съществувание.

Много често се спекулира, че културните и духовни постижения на българите са в следствие и благодарение на християнството. На християнството се приписва и заслугата за териториалния и икономически подем през Средновековието.

Като изключим явното противоречие между християнския морал, който учи на човеколюбие и териториалния подем, който е бил постигнат предимно чрез война и убиване на човеци, в това есе ще се спрем по-подробно на слабото културното влияние на християнството върху българите.

Когато говорим за народ и неговата култура е редно да потърсим примери в народното творчество. Църковната поезия и музика е несъмнено християнска, но въпросът е до колко тя присъствъва в народното творчество?

Християнски ли са българските обреди?

Повечето от обредността независимо от християнската си „рамка“ има изцяло български характер и цели чрез чисто магически действия да осигури благоденствие на хората. Християнските елемент е много често само благославянето.

Всички знаем, че много от сегашните църковни празници са просто стари езически български празници, които църквата е възприела. Като имаме предвид колко догматична и консервативна е по принцип църквата, можем да заключим, че тя се е принудила да включи тези празници в календара си, защото българите са държали силно на това.

За това свидетелствува и факта, че България е една от страните, която има най-продължителен период на съжителство между стари предхристиянски народни (езически) религиозно-митологични вярвания и християнската вяра, изповядвана от църквата.

Подобно съжителство на стари езически обичаи или ритуали, привнесени в системата на църковните празници, е документирано от множество исторически свидетелства – хроники, проповеди и слова, агиографска и химнографска литература.

Достатъчно е само да си припомним някои характерни места от въпросите на княз Борис І до папа Николай, които свидетелстват за религиозната ситуация след Покръстването и за наличието на различни обичаи като “игри” и “прескачане на огън” по време на Великия пост и други празнични дни.

Християнски ли са обреди като коледуването, сурвакането, лазаруването и други?

Ние сме особен тип християни

В България се наблюдават два вида християнство – „народно християнство“ и „държавно/църковно християнство„.

Държавното християство е създадено по подобие и под контрола на византийското православие и служи за отстояване на интересите на върховната власт и за узаконяване на недемократичната и власт. Българската царска власт възприема християнството политически причини и го използвува по същия начин. Под знамето и под наслова „убичай ближния си“, държавното християнство е водило войни както срещу други народи с цел заграбване на тяхното богатство, така и дори срещу собствения си народ.

Напоследък много се говори, че българите са били християни много преди то да бъде наложено като официална държавна религия. Но  знаем, че Арианството отрича Исус Христос като Бог а и то е било разпространено сред траките, но няма свидетелство дори за един българин християнин. Така че според мен е не точно да използваме термина християнство за старите вярванията на българите.

Официалното християнството беше наложено от горе, то никога не е било при сърце на хората, нито дори на част от болярството.

Дали е случайно, че точно в България се заражда Богомилството?

Много често на Богомилството се гледа като на християнска секта или според други то е просто ревизия на първородното, истинско християнство. Достатъчно е да се запознаем с богомилската
Книгата на Качествата, за да ни направи впечатление, че там въобще не се говори за Исус Христос.

Дали е случайно, че точно българите създават най-точния астрологически календар, който ни удувлява и до ден днешен?

Дали е случайно, че точно в България се раждат Дънов и баба Ванга, които биват отхвърлени и отречени от християнската църква?

Дали е случайно, че използваме една чисто езическа дума Коледа за Рождество Христово?

Дали е случайно, че Мартеницата най-таченият български обичай е нехристиянски и е толкова стар, че ние дори сме забравили, точно как се е зародил.

Имаме един от най-богатото и разнообразно народно творчество, което е огледало на душевността на българина.

По инерция се възприема, че българският фолклор е християнски, понеже е български. Но ако обърнем специално внимание ще забележим, че българският фолклор е в по-голямата си част нехристиянски и се е запазил като такъв.

В колко от българските народни песни се пее за Исус? Не са много. В песните си българите пеят предимно за себе си и природата – за любовта между младите, за животните, за работата и т.н. В народните песни много рядко се пее и за царете, за християнските царе. Защо ли?

От друга страна други религии като исляма са ни дори още по-чужди. В България никога не е имало силно залитане и към още по-екзотичните Будизъм, Окултизъм и Ню-ейдж. Причината за това е може би, че следите от старата българска традиция за застъпени в официалните религии и хората продължават да си ги тачат.

Мохамед (арабин) и Исус Христос (евреин) не са Българи, нали? Защо трябва да боготворим чужди идоли?

Изводите, които можем да направим от така изложеното е, че българите по природа и по душа никога не са били и не са се чувствували като чисто християнски народ за разлика от например гърци и руснаци.

Българинът по душа си е езичник. Българинът по душа си е Българин.

източник: http://zelas.blog.bg/history/2012/03/17/hristiianski-li-e-bylgarskiiat-narod.922521

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Християнски ли е българският народ? – от блога на zelas

  1. speederbg каза:

    За останалия народ не знам, но произлезлият от мен народ ще се погрижа да бъде 100% атеистки!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s