Сектанти обвиниха кукерите за земетресението в Перник


simeon-miliov

Симеон Мильов – етнограф и шеф на музея в Перник коментира абсурдните християнски твърдения, че придържането към народният езически обичай кукери е довело до земетресението в Перник

Кукерите били виновни за силното земетресение, което удари Перник. Що за смешно и глупаво твърдение?! Не само че не мога да приема това обвинение, отправено от Евангелската Петдесятна църква, но като етнолог, а и като човек, го смятам за абсурдно.

Не знам кой има право да съди и да казва такива неща и да ни упреква, че се занимаваме с езически обичаи, вместо да обърнем внимание на християнските добродетели. Но кукерските игри зимно време също са свързани с вярване, което е чисто практическо. Сурвакарските игри отбелязват прехода от една възраст в друга. Тогава младежите се маскират, за да станат други, за да осъществят този преход от юношеството към зрелия мъж. Прогонването на злото, което се приписва на този обичай, е измислено в по-ново време.

Фактът, че толкова години езическият ритуал съжителства мирно с другите религии, подсказва, че обичаите нямат нищо общо с природните бедствия, които могат да ни сполетят. Кукерите не са и не могат да бъдат причина за скорошното земетресение. Не виждам какво общо може да има между едно хилядолетно вярване, което символизира един преход, и земетресението. Това е някаква пълна измишльотина. Сега всеки си позволява да изтъква някакви глупави причини и да казва, че трусът ни е сполетят заради това или онова. Ако някой трябва да ни съди, това е Той. Толкова години го е търпял и сега изведнъж да се окаже, че езическият обичай е причината за земетресенията, просто е смешно.

Езичеството също е духовност, макар и различна от християнската. А тези духовности си сътрудничат стотици години. Абсурдно е въпросната евангелска църква да упреква управата в Перник, че чрез маскарадния фестивал отдалечава хората от добродетелите. Търсят някакъв претекст, за да имитират активност. Как така се намесват в Божиите работи?! Не е тяхна работа кое и как е. Православната църква никога не е тръгвала да забранява подобни обичаи. Затова и трябва да се реагира остро на подобни обвинения към сурвакарските игри, хвърляни на вятъра. Ако има нещо да бъде отсъдено, има кой да отсъди за това.

* Симеон Мильов е етнолог, бивш директор на Регионалния исторически музей в Перник и автор на филм за кукерите. Заглавията са на „Всеки ден“

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Сектанти обвиниха кукерите за земетресението в Перник

  1. speederbg каза:

    „Сектанти обвиниха кукерите за земетресението в Перник“

    Хахахахахахахахахахаха, не се бях смял скоро толкова дълго, почти като в съкращението „ROFL“. За какво писах преди 1-2 минути? За фанатизъм. Ето ви фанатизъм. И това е само един от милионите примери какво причинява религията на човешкия мозък.
    Кукерите им били виновни. А няма кой да им каже простичката истина, че земетресения в Перник няма. Просто някой тества голфа си на различни разстояния с цел подобряване световните рекорди за време на 400 метра и за скорост…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s