Християнска фондация храни многодетни цигани за пореден път


Инвестиция в Бъдещето за православната ни църква

Пред прага на мразовитата зима, в кампанията „Виждам те“ ви срещаме с Гинка Димитрова, самотна майка на четири деца. Петчленното семейство живее в дом, състоящ се от малък хол и кухня, към център за временно настаняване в столичния квартал Люлин.

В люлинския блок, където се помещава центърът, властва мръсотията и трагичната занемареност. Жилището на 35-годишната жена обаче е същински оазис на чистота, хармония и уют сред витаещия наоколо дух на гетото. „Благодарна съм, че днес имаме покрив над главата. Не се притеснявам от това, че съм ромка, но в бъдеще не искам децата ми да израснат в тази среда, която е тук, за тях си представям съвсем друг живот“, споделя майката.

След като системно претърпява физическо насилие, Гинка се решава да напусне първия си мъж, от когото има дъщеря. Известно време след това среща Цецо, вторият й мъж, за когото казва, че е нейната сродна душа и от когото има две момчета – Йордан (ученик в трети клас) и по-малкия Давид, който догодина ще е първокласник. След четири тежки операции обаче, съпругът на Гинка си отива, покосен от мозъчен тумор. Няколко години по-късно тя прави компромиса да се събере с първия си мъж, но надеждите й, че се променил, бързо залязват. Дотолкова, че изминалото лято се налага за един месец да потърси заедно с децата си убежище в кризисния център на „Асоциация Анимус“. Раздялата между двамата е окончателна, но като резултат на подновената им за кратко връзка се ражда четвъртото дете на Гинка – Стефчо, който днес е на 1 година и 3 месеца.

„Въпреки всичките ми проблеми, благодаря на Господ, защото Той никога не ни е изоставил, никога. От дете ме пази и не ме оставя в беда. Винаги ме е дарявал със светлина и мъдрост. Наистина, аз съм учила до четвърти клас, което е нищо, но знам, че Бог ми дава мъдрост, за да се справям и да продължавам да се боря в живота“, казва тя. Силният дух на Гинка и усилията й да отглежда децата си по начин, по който ежедневието им да не е белязано от ужасни лишения, обаче се сблъскват с непосилно трудни обстоятелства. Днес самотната майка отглежда четирите си деца с пенсията от общо 180 лв. (която получават Йордан и Давид, заради покойния си баща) и с надницата, която взема от ангажимента си два пъти седмично да почиства столична книжарница. Нейната най-голяма тревога е, че не може да осигурява на децата си питателна храна, дрехи и въобще нормални условия, за да ходят на училище. „Парите не ни достигат за храна, а пък камо ли за други неща, които децата искат. Ето например Данчо иска да ходи на футбол, за който всеки месец таксата е 20 лева“, обяснява Гинка.

Ето защо кампанията „Виждам те“ отправя призив за помощ към всеки, който иска да подкрепи Гинка и нейното семейство – с храна, дрехи или финансови средства. Младата жена с надежда очаква и предложения за работа, свързани с почасово почистване на офиси или частни домове.

Шанс за живот на децата си, различен от нейния, самотната майка вижда в образованието. Затова и една от сериозните й грижи е как нейната 18-годишна дъщеря Донка успешно ще продължи обучението си. Момичето учи в столичната Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“. „Вече трябваше да завършвам, но пропуснах две години по финансови причини… Нямах учебници, от които да уча и т.н. Но хората около мен, учителите, особено моята класна, много ме подкрепят, и правят всичко възможно, за да ми помогнат… Знам колко й е трудно на мама, защото тя се грижи сама за нас. С каквото мога й помагам и следвам целите в живота си – искам да завърша, да стана самостоятелна и да не завися от никого“, казва тя. Едно от желанията на Донка е, когато стане 11 клас, да е сред избраните, които заминават, макар и за кратко, на практика в чужбина – в Милано, Лондон или Париж. Преди обаче да дойде този момент, обучението й е изправено пред сериозно изпитание.

от pravoslavie.bg

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s