Петър Дънов и дружбата му с комунистите преди 1944


11632В годините на своя разцвет членове на „Бялото братство” на няколко пъти правят опити за създаване на общи комуни. По същото време опити правят и крайно-левите движения на анархисти и комунисти. Ето един пример от град Русе през 1923 г.:
В Русе бе образувана комуна на Бялото Братство. (…) Преди това заварихме анархистите – към десет човека – които бяха направили комуна в Русе. Между тях и нас имаше добра дружба (…). Обслужвахме ги с продукти и храна и разни други неща от бита. Имахме дълги разговори с тях (…). Анархистите от съседната комуна пожелаха сами да се видят с Учителя. Ние ги поканихме на обяд, а Учителят разговаря с тях на масата (…). Те останаха много доволни от срещата си с Учителя и не го скриваха (…) Самите водачи на анархистите в България седяха на тази трапеза (…) Ние ги пазехме и криехме (анархистите) в нашите квартири като студенти – приемахме ги нощем да спят при нас.” – Из Спомените на Борис Николов (  „Изгревът”, I том, Библиотека Житен клас, 1993, с. 435 и 436, спомени на Борис Николов ) 
 следващия цитат на дъновата последователка се споменава името на горепосочения автор: 
В нашите братски среди имаше комунисти – от онези идейни комунисти, които се укриваха сред нас. На 9 септември 1944 г. тези идейни и образовани комунисти отидоха в света и заеха своите високи постове в новата власт и държава. На „Изгрева” останаха също много комунисти, понеже не можеха да се вредят навън (…). Други се обявиха след заминаването на Учителя срещу Братството и срещу Школата (…). Преди 9 септември 1944 г. Борис Николов беше наел един строителен обект в Княжево и го бе предоставил на тези идейни комунисти, които работеха на обекта като работници. Те си изкарваха прехраната, използваха този обект като място за нелегални събрания, а след свършване на работа се пръскаха да пренощуват по своите нелегални квартири. Те изпълняваха всичко, което правехме и ние: готвеха си вегетарианска храна, молеха се преди хранене, пееха братски песни и всички знаеха, че това са „дъновисти”.” (пак там)
Един от тези „идейни и образовани комунисти” познаваме всички: човека, управлявал България цели 35 години – „другаря“ Тодор Живков. За откритото пристрастие на неговата дъщеря Людмила Живкова към школата на Дънов ни е известно. Но тук ще цитираме едно признание на бившия държавен глава по повод критиките на Брежнев срещу връзките на Л. Живкова с дъновото братство:

Другарю Брежнев, Вие запознат ли сте със същността на учението на Дънов?(…) Знаете ли, че във времето на борбата срещу фашизма те са ме укривали като нелегален?(…) Дните ми, по-скоро вечерите ми, прекарани с тях, са били изпълнени с разговори за книги, поезия, изкуство и с музика.” (

„Стандарт” от 19 юни 1993 г., „Тодор Живков: Играчът”. )

Дъновизмът и комунизмът са две страни на една и съща монета. Разликата помежду им ще разберем от думите на самият „учител”: „Ние с комунистите се разбираме. С тях се различаваме само по методите.” ( Из интервю на Петър Дънов с редактора на в-к „Русенска поща” – бр. 213, 1922 г.) За приликите няма да говорим много, само ще споменем основните. За реформирането на обществото Дънов и комунистите си поставят за цел унищожаването на държавата, църквата, семейството. Дъновият принцип за „абсолютна свобода” не може да се изпълни чрез съществуването на горепосочените институции (принципа за „абсолютната свобода” изповядват и анархистите ).

  „След като чухме, че се образувал Отечествен фронт, то и Учителят заяви публично: „И сега горе в Невидимия свят също се образува Отечествен фронт. И никакви убийства. Заставете ги да работят!” („Изгревът”, том IV, с. 473.)


 

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История, Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s