Ожесточени схватки за пари и имоти в Бялото братство


Последователите на Петър Дънов (ръководство и опозиция) стигнаха до бой в Пловдив

Едва ли има нещо по-изумително от тази гледка. Защото хилядите хора, които носят учението на Петър Дънов дълбоко в сърцата си, живеят с любов всеки ден. Те изглеждат различно от всички останали – на лицата им винаги има блага усмивка, а в очите – особена, неземна светлина.

Затова ожесточението, което се изля на годишното събрание в Пловдив в събота, беше шокиращо. Ръководство и опозиция влязоха в схватка на входа.
Там част от по-яките братя, приближени до управляващите, изпълняваха ролята на охрана, която бе решена на всичко, но да не допусне никой противник на правата линия да нахлуе. Стана ясно, че тези братя имат квалификация за това, защото преди 10 ноември са имали професионален допир с военни и спецслужби.

– Защо не ни пускате? От какво ви е страх? Какво криете? Всеки от нас има право на информация! – викаха революционерите пред вратата. Те искаха да връчат декларация с искания, подписани от 108 братя и сестри.

Всъщност напрежението назря още през лятото, когато сегашното ръководство на Бялото братство прекрати всички допирни точки с опозицията.

„Революционерите“ искаха многократно – с писма с обратни разписки, с опити за разговори по телефона и на публичните сбирки на дъновистите – да се смени съставът на управителния съвет и да се направи тотална ревизия, за проверка на дейността на детската градина „Бялото кокиче“ и на издателството… Те обвиниха лидерите на Братството – Андрей Грива и Галя Герасимова във всички смъртни грехове, но най-вече в съмнителни сделки с цел печелене на много пари и безотчетност.

И тук стана нещо още по-шокиращо: Докато вън се блъскаха и крещяха, вътре в залата запяха една от най-хубавите песни на Учителя, наречена „Писмото“. И едното, и другото – от отчаяние.

Парадоксално, но Петър Дънов пише това Писмо тъкмо по повод на въпроса дали Бялото братство трябва да има ръководство или не. Илия Илиев разказа как първите членове на братството се събрали веднъж и решили да изберат самия Дънов за свой шеф. Тогава Учителят отказал да отиде и им пратил легендарното Писмо. Според него Бялото братство е свободно сдружение от единомишленици и изобщо не трябва да има ръководство, камо ли началник, а още по-малко той…

Сега, на събранието на 12 януари, което ще остане вероятно историческо, опозиционерът Петър Капралов повтаряше, че според чл. 9 на Устава „всеки член на Общество Бяло братство има право да участва във всички форми на дейността му, да избира и да бъде избиран и да бъде информиран за дейността и финансовото състояние“. Според него Учителят Петър Дънов е настоявал входът към братството да бъде отворен за всеки желаещ и заключената врата е извращение.

Добрина-Радостина Костадинова:

„Домакинът“ на Пловдивското Братство, Христо Ташев, замахна да ме удари, защото напирах да вляза в залата и в последния момент се въздържа само защото имаше камера“.

Братята – охранители постоянно отключваха и заключваха вратата и заплашиха с полиция. Пламен Няголов, който е четвърто поколение дъновист и племенник на известния съратник на Учителя, брат Сава, отвърна яростно, че той има най-голямо право от всички да говори на събранието.

Според братята, запречили вратата и някои от управителния съвет, останали отвън, обаче, т.нар. опозиционери нямат право да присъстват, защото част от тях дори не са записани официално като членове в списъците на братството. От своя страна Петър Капралов и Васил Василев заявиха, че на практика списъци няма. Ако поискаш да те запишат, те могат и да не го изпълнят и изведнъж да се окаже, че не си член.

Последваха взаимни обвинения в насилие, което е недопустимо според морала на Учението.

Светослав Иванов – Момчилвойводов:

„Имаше блъскане и бутане. По едно време страстите се нажежиха и можеше да се стигне до бой. Аз извадих спрея си с невропаралитичен газ в готовност да го употребя, ако се наложеше. Малко обстановката се поуспокои. Навън останаха няколко „братя“ да пазят залата, а ръководителите се заключиха отвътре от страх да не нахълтаме. Тъй като имаше закъснели членове от ръководството, ние пък блокирахме коридора и не ги допускахме да влязат в залата. След малко повече от час, се постигна споразумение: Петър Капралов в 14 ч. да изложи нашите въпроси и искания, но да влезе сам. Освободихме коридора и се преместихме в нашата зала“.

В крайна сметка Управителният съвет реши да пусне вътре един представител на бунтарите, който получи 10 минути да зададе въпросите си. Петър Капралов, който специално бе дошъл за събранието от Амстердам, направи този опит. Останалите залепиха уши на залостената врата, за да чуят как ще се развие „диалогът“ вътре.

От него се разбра, че сделката с апартаментите на Братството, закупени от члена на УС Галя Герасимова, са били в полза на организацията, защото тя е направила дарение от 120 000 лева и че финансов отчет е имало през миналата година.

На това Васил Василев и Петър Капралов отвърнаха, че отчетът е бил няколко хвърчащи цифри, от които нищо не може да се разбере, а че дарението на Герасимова не е доказано, тъй като тя е показала ксерокопие от документ, който никой отблизо не можал да види.

Искра Георгиева:

„Беше ужасно! Ужасното е, че всички ръководители смятат нас за престъпници… и са зомбирани, приспани, хипнотизирани… дано да прогледнат.
Били звънели по телефоните на всички, които са се подписали. На мен лично никой не ми е звънял…, а казват, че подписите са едва ли не фалшифицирани!“

Андреана:

„Никои още не ми е звънял да ме пита дали съм се подписала. Лъжат“.

Васил Василев:

„Герасимова възрази за подписката, че била фалшива. Излъга, че се били обадили на телефоните от списъка със 108 братя и сестри и всички отрекли. Разбира се – свързахме се с някои от приятелите веднага – никой не бе получавал обаждане. За пореден път Герасимова си послужи с лъжа, за да се спаси. Защото залата стихнала, щом Капралов показал оригиналните подписи. Веднага темата била сменена.
На въпроса за „Бялото Кокиче“ – защо няма братски деца и защо не се пускат там, председателят Николай Конакчиев отговорил, че нито едно братско дете не било върнато. Всъщност една сестра от София, която стоеше от другата страна на заключената врата, можеше да сподели личен опит точно за това, но беше физически абсолютно невъзможно.
На въпроса на няколко братя и сестри защо се променя и редактира Словото, никой не посмя да отговори. Чуваше се само ехиден смях в залата.
На въпроса защо Галина купува общия братски апартамент, тя отговори, че същата е направила благодеяния на братството на стойност (поне) 115 000 лв и че тя е била най-големият дарител на братството, дарила над 140 000 лева. Същата заяви, че била консултант на политици, че работела в най-известната ПР агенция и че от там й идвали доходите.
Андрей Грива обясни за сделката, с която продава братски апартамент на жена си (или на гаджето си – понеже де факто не е женен, както той каза по телевизията). В нотариалния акт за продажбата се вижда, че се е подписал само той и не е имал необходимите още два подписа на зам.-председателя и на секретаря. Той заяви, че имал пълномощни от тях да продава братски имот. Обаче Грива вероятно знае, че в нотариалния акт подобони пълномощни не фигурират въобще. Освен това, брат Веселин Кирилов – създател на сега действащият устав, потвърди, че уставът не позволява продаването на имот на Братството с пълномощни“.

Андреана:

„Галина Герасимова ни заплашила с разправа, защото сме пречели на дейността им. Казала, че тя е най-голямата дарителка на братството и била дарила до сега 120 000 лева. Питам се от къде Галина, безработната доскоро, разполага с такива пари?! Потъваме като Титаник, само дето те не виждат, колко е трагично положението. Нека това е поздрав за всички наивници, които години наред са вливали енергията си в тъмната икономика на Бялото братство, без да го осъзнават“.

Добрина-Радостина Костадинова:

„Освен, че не ни допуснаха до залата, към нас беше проявено изключително грубо, арогантно и надменно отношение. На въпроса ми към другаря Грива, който успях да пресрещна пред входа, как мога да стана член на комисия, за да участвам в общите събрания, той едва благоволи да каже, че трябва да си подам писмено заявление и ако реши да го подпише (не разбрах в качеството си на какъв), ще мога да бъда допусната евентуално. Другата другарка с неясен статут, Герасимова, каза, че била най-големият ПР на братството и че трябва да сме благодарни за това. Също, че обучава политици (?), т.е. колко е велика и значима. Не разбрах как ги облагородява тия политици със словото на Учителя или с мутрите, с които са се обградили? А заради неудобните откровения на брат Павел Няголов, който ги обвини в престъпления към неговия вуйчо – брат Сава, чиято братска къща сега всички ползваме, (без самия Павел Няголов, защото него не го допускат) и че са нарушили завещанието, той беше наречен от пиарката официално пред цялата зала, цитирам „ненормален“!

Хелиопол:

„Все пак да ви кажа, че в краен случай има и такъв вариант – да изкараме няколко досиета – информация за някои от тия немирници, която ще ги смрази. Точната дума е „смразяване и изолиране“. Те не допускат, разбира се, че това е възможно и сега са се опиянили. Парите са у тях.
Но въпросът ми е не за тях, те не ме интересуват – искам да разбера на някой тука и въобще, не му ли направи впечатление цифрата 1 200 000 гласуван бюджет? Това е за мене главният въпрос!
Искам да разбера кой е този, който дава пари и кой е този, който иска да изкупи нечистите съвести на някои братя и сестри!
Другата версия е, че в паралел с приказките за братства заради възвишени братски нужди се извършва изпиране на нечии пари?“

Според Никола Чухлев бюджетът на Бяло Братство за 2013 г от 1 200 000 лева ще дойдат като Управителният съвет продаде „имотите – светини“ на Братството в Айтос и Арбанаси.

Ръководството на Общество Бяло братство напусна сградата в 16 часа. Опозицията чакаше отпред, за да продължи с въпросите си.

Г-н Андрей Грива и г-жа Галя Герасимова не пожелаха да дадат интервю, за да кажат своята гледна точка по спорните теми.

И всичко това се разрази само на метри от паметника на Съединението в Пловдив.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Ожесточени схватки за пари и имоти в Бялото братство

  1. Stoilkova каза:

    Цялата стати е пълна лъжа просто… едни хора пречат на други да работятл Както Учителят е казал където е голямата светлина, там се появява и най-голямата тъмнина…

  2. Veselin Arsov каза:

    „Ще се нареди…ще се нареди…ще се нареди…така, както ние не знаем.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s