Десислава Панайотова спечели делото, заведено срещу нея от Фондация „Изкуството да живееш“ на гуру Шри Шри Рави Шанкар


sektaНа 20 ноември 2012 г. Софийският районен съд (СРС), 30 състав с председател съдия Любка Голакова постанови своето Решение по иска на Фондация „Изкуството да живееш” (ФИЖ), насочен срещу д-р Десислава Панайотова, директор на Център за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” (ЦРИК).

Фондация „Изкуството да живееш” е клон на Международна фондация „Изкуството да живееш”, основана от индийския гуру Шри Шри Рави Шанкар със седалище в Швейцария. В цял свят въпросната общност е считана от експертите в областта на религиознанието и сектознанието за секта или култ, а редица международни конференции са я включили в списъците с религиозни общности, които притежават признаци на секти от тоталитарен тип.

ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий” (ул. „Г. Вашингтон” 47) има за свои водещи задачи да предоставя на цялото ни общество информация и да дава безплатни консултации за дейността на различните религии и сектите в България и по света.

Съдебният иск на Фондация „Изкуството да живееш” от 2010 г. най-общо беше свързан с реакцията на православната общност, с противоречивите оценки на редица медии и родители относно организирания от ФИЖ концерт „Йога Джем” в София през м. октомври с.г. Искът на фондацията в частност бе насочен срещу изявленията на Десислава Панайотова, в които се сочеше, че концертът е рекламиран пред широката българска общественост като средство за борба с младежките зависимости спрямо алкохола, тютюнопушенето и депресията, а всъщност представлява нерегламентирана форма на религиозна пропаганда с цел привличане на нови членове към култа на гуруто Шри Шри Рави Шанкар.

В иска на ФИЖ се поддържа, че твърденията на Десислава Панайотова накърняват репутацията на тази организация, насаждат обществено недоверие към нея и предизвикват публично обсъждане на нейната дейност в България.

Всъщност, в интерес на българското общество изявленията на д-р Панайотова целят да очертаят същинския характер на ФИЖ, чийто религиозен профил в периода 2007-2010 г. не е бил ясно разпознаван от държавните ни институции – при това в същинския му вид на гуру-култ – и затова се е стигнало до регистрацията му по ЗЮЛНЦ и до сътрудничеството на фондацията с редица държавни учреждения, от които тя впоследствие е взимала благодарствени писма – като средство за своето легитимиране пред нашето общество. През изминалите две години обаче Агенцията за закрила на детето, например, не поднови лиценза на ФИЖ.

Религиозният характер на дейността на тази фондация е повече от очевиден. В самите книги на Шри Шри Рави Шанкар, издавани от Фондация „Изкуството да живееш”:

– основни понятия и теми са „Бог”, „божественост”, „карма”;

– молитвата, йогата, медитацията, „мощната” техника Сударшан Крия, сатсанга (медитативно/молитвена сбирка за слушане, обсъждане и разбиране на свещени текстове и слова на гуруто) и ритуалите пуджа (дароприносителни ритуали) са представени като водещи средства за сливане с божественото и са постоянно и горещо препоръчвани от ФИЖ практики за съединяване с Бога;

– основателят на ФИЖ Шри Шри Рави Шанкар неизменно е представян като религиозен и духовен водач и дори като бог. Самото му име представлява фрапантно натрупване на „божествени” прозвища, доколкото съответните санскритски думи се превеждат така: Шри = Господ, Господар, знаменит; Рави = Слънце (Слънчев бог); Шанкар = Блажен (Даряващ пълно блаженство).

Софийският районен съд не възприема изнасянето на такива данни от страна на д-р Панайотова като форма на „дискредитиране” на фондацията-ищец. Затова съдът категорично отхвърли иска на Фондация „Изкуството да живееш” с мотива, че тя по никакъв начин не е доказала, че действията на д-р Панайотова са довели до посочените в исковата му молба вреди.

от сайта – бг-патрияршия

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Десислава Панайотова спечели делото, заведено срещу нея от Фондация „Изкуството да живееш“ на гуру Шри Шри Рави Шанкар

  1. passat каза:

    „бг-патрияршия“

    Хайде научете поне български език. ПатриАршия е правилно а не патриЯршия. Това, което пишете са пълни глупости.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s