Езическите остатъци в село Селча – от което са записани някой от песните във Веда Словена


Seltcha_nosiya

 • Вярата в магии — Местното население наричат магиите „правянита“, а магьосниците — правници.
 • Вярва се, че на връх Нова Година се отварят вратите към долния свят.
 • В началото на пролетта се провеждат игри на кукери.
 • Змей/змия — вярва се, че всеки извор и кладенец си имат господар (сайбия), който най-често е голям смок или змия. В славянската фолклорна традиция змеят има двойствена роля. Вярва се, че в змей се превръща смок, който е живял 40 години. Той спира водата на изворите и е неин пазител. Ако видиш и убиеш стопанина на извора, водата пресъхва. Змията от друга страна се свързва със злите сили. Смята се, че ако убиеш змия, това намаля греховете ти. Убитата змия не се вдига от земята — в противен случай ще вали градушка.
 • Вярата в магическата и защитна сила на билки и растения.
 • Вярата, че „Бог обикаля земята и влиза във всяка къща веднъж годишно“ и заради това на просяк, който потропа на вратата ти, не се отказва милостиня.
 • Особено силно запазен е „култът към хляба“. Хляб не се тъпче и не се изхвърля на боклука. Ако изтървеш без да искаш хляб на земята, вдигаш го, целуваш го и молиш за прошка. Трохите от масата се събират и се дават за храна на животните. Хляб не се оставя обърнат нагоре, а винаги в позицията, в която е изпечен. Когато хората работят по нивите извън селото, винаги след обяда в торбата оставят последния къшей хляб. Не е „на добро“ ако оставиш торбата без хляб. Това е свързано с вярването, че по пътя към селото може да срещнеш някой, който да ти поиска хляб и ти не бива да му отказваш. Едно от най-страшните проклятия, което местните изричат, е да те ослепи хляба. „Да та изкьорави (х)ляба!“
 • Запазена е и вярата в зли духове и нечисти сили. За тях не се говори открито, за да не ги призовеш:
 • Мрава(Морава) е зъл женски дух, който идва в съня ти и смуче кръв. На сутринта на мястото където те е ухапала Мравата се появява кръвен белег, който изчезва за няколко дни.
 • Дракус, дракуз — това е зъл мъжки дух, който живее по тавани и мазета и изоставени колиби. Присъствието му се усеща по необяснимото и силно тропане по тавана, стените и вратите на къщите. Ефикасен начин да се отървеш от дракуз е да го надхитриш и да го „изведеш доброволно“ от къщата.
 • Дива баба — Възрастните често плашат децата с това, че ако не слушат ще ги дадат на дивата баба, която живее в градините.
 • Вярва се, че нечисти духове на умрели хора обикалят къщите и се крият под стрехите, особено когато вали дъжд. В македонско тези духове са известни с името „отнадвори“ или „вонкашливи“.
 • Орадисване (урадисано) — Смята се, че ако човек е седнал или се е застоял на „нечисто“ място, той орадисва. Орадисването се изразява в обща неразположеност, отпадналост, гадене и висока температура. От „нечистото“ място се взема „сущи“ (треви, боклуци, трески) и с тях се накажда болният. В централните Родопи, Смолянско и Чепеларско, орадите са обредни пролетни огньове, които всички прескачат за здраве и пречистване. Палят се през пустите или сиропустната неделя. [6]
 • Други езически остатъци са леенето на куршум, мерене на уплах, баене против уроки.
 • Напластените през вековете вярвания и поверия са били продукт на самобитността на родопчани и отмират с навлизането на съвременния живот в селото.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Езическите остатъци в село Селча – от което са записани някой от песните във Веда Словена

 1. Анонимен каза:

  Това е много интересна информация, с удоволствие прочетох този пост. Сайтът също е на ниво! Поздрави!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s