US поклонници в Троян, чернокож монах пя за Девата на английски + Бой за да докоснат иконата


cheren-troeruchicaСлужбата за Успение Богородично започна още в 8 сутринта. Водеше я митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф в съслужение с викарийния епископ на Софийска митрополия епископ Йоан, главния секретар на Светия синод епископ Наум и игумена на манастира епископ Григорий, както и свещеници от София и Троян.

Особена атмосфера внесоха доведените от дядо Йосиф млади американци, приели православието, сред които се открояваше чернокож монах. Жените, облечени по всички канони на църквата, ревностно припяваха псалмите на английски. След приключването на литургията настъпи и кулминацията – изнасянето на чудотворната икона на Троянската Богородица Троеручица за литийното шествие. Негово светейшество патриарх Максим благослови със златен кръст в ръка иконата и вярващите от най-високия етаж на манастирската сграда. След краткото му слово дворът на светата обител, изпълнен до краен предел от вярващите изригна в ръкопляскания.
Самото литийно шествие обаче бе на косъм от провал. С огромни усилия монасите и носачите на Троеручица едва успяха да я опазят от десетките миряни, които, тъпчейки и блъскайки се, я атакуваха още в манастирския двор, за да я докоснат.

 В крайна смета всичко завърши благополучно. Иконата бе поставена на специалното съоръжение и пое по пътя към параклиса, изграден на мястото, където, според преданието, е спряла през ХVII век на път за Молдова, за да остане завинаги в Троянската света обител. По целия път миряните я докосваха за здраве и изцеление. Дядо Йосиф, който водеше шествието, го спря нарочно, за да може и 20-годишната Стефани Добрева от Плевен, която е с тежка форма на церебрална парализада пипне Троеручицата. „Всяка година идваме на този ден“, признават родителите на Стефани. „Не сме изгубили вярата, че рано или късно Света Богородица ще й помогне“, споделиха Добреви.

abDSC_0501

източник: блога на Руслан-фукара

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s