Малкоизвестните български обичаи


Баби изпълняват фолклорния ритуал “Пеперуда”.

Баби изпълняват фолклорния ритуал “Пеперуда”.

БУЙНИ огньове изникват сякаш от вдън земя. Изчезват също така бързо, както са се появили. Група мъже се впускат в търсене на точното място, където са забелязали пламъците. Намират го по памет. Наточват ножовете си и произнасят тайни заклинания. След това вземат приготвения кинжал и прерязват гърлото на вкочанен от страх заек. Докато тялото на животното се мята във всички посоки, кръвта му попива в сухата пръст. Мъжете се радват и започват да изриват навлажнената земя. Ритуалът се изпълнява един ден в годината – на Благовещение, и е известен на малцина посветени.

Мъжете, убили заека, са иманяри. За тази странна практика на търсачите на заровени съкровища разказва пред „168 часа“ професор Милена Беновска от Института по етнография към БАН. Оказва се, че обичаят тричане на кучета изобщо не е сред най-странните, изпълнявани по нашите земи.
Лекуване с бой от тояги и търкаляне на голо тяло по росна земя и нанасяни удари от лик на Божията майка са сред мистериозните ритуали, изпълнявани до ден днешен по нашите земи.
„Обредите на иманярите са по-скоро езотерични. Не може да се каже, че са част от традиция, тъй като всички детайли са пазени в дълбока тайна. В дъното е вярването, че голямото богатство крие голямо нещастие. Представата за заровените пари е, че те са грешни и придобити с престъпление. Когато са закопани в земята, този, който ги е скрил, ги е заклел. И самата клетва вече е създала митологичен стопанин, който добива вид на животно. Най-често е змия. Иманярите поднасят курбан, за да опазят ревнивия пазител“, обяснява корените на ритуала проф. Беновска. И прибавя, че който търси заровено имане, се ориентира по блуждаещите огньове. Вярва се, че те изникват върху местата, където има заровени несметни богатства. Могат
да бъдат видени

в един-единствен ден в годината.

захари Стоянов в своите „Записки по българските въстания“ иронично характеризира привичките и нравите на котленските овчари, сред които е бил и той самият и които по чудатост надминават дори курбана на иманярите. Ритуалите били изпълнявани от котленски овчари. „Болният бил изненадван от другите овчари с тояги.

Те го гонели, той тичал с всичка сила, докато накрая не паднел от изтощение. Тогава настъпвало лечението според тогавашните традиции – обяснява проф. Беновска. И дава друг пример за постигане на здраве. – За лечение и очистване от греховете овчарите четели хиляди пъти подред средновековния текст: „Блаженна Теодора“ Прочитането на средновековния текст като лечителски обред изобщо не е най-странният ритуал за здраве и очистване от грехове, изпълняван по родните земи.

„Обредите за дъжд са сред най-древните, които до ден днешен се изпълняват по нашите земи. Момиче се окичва от глава до пети в зеленина. Другарките й я водят на въже, защото не може да вижда. Това е съвсем накратко ритуалът Пеперуда, който се изпълнявал по нашите земи от най-дълбока древност“, обяснява проф. Беновска. Символичното погребение на кукла от глина или слама в различните райони – именно обичая Герман, се изпълнява в селата около Северозападна България. Куклата се облича в детски дрешки и дори се погребва с човешка коса в някои от районите. Една от най-свирепите традиции изпълняват в смолянското село Мугла. Местните убиват и ядат кучета. Действията им са продиктувани от вярване, според което кучешкото месо лекувало неизлечими болести.

На Гергьовден някои села в България са запазили любопитна традиция.
Млади булки се събличат от кръста надолу и се търкалят по росна трева на зазоряване. Целта е да родят по-лесно и да имат здрави рожби. „Ритуалът идва от представата за лечебната сила на гергьовденската роса. На места традицията се спазва до днес“, обяснява проф. Беновска.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s