Християнските халифати – САЩ


0,,15934466_401,00В поне 21 американски щата, казва Харис, има училища, в които децата все още биват „дисциплинирани“ чрез физически наказания. Оправданието е, разбира се, религиозно: създателят на Вселената искал да си послужим с пръчката и да накажем детето, та да се вразуми. В името на Бог причиняваме на децата си болка, страх и унижение. Ако взимаме обаче присърце благото на нашите деца, по-добре е да се запитаме дали трябва да извличаме морала си от Библията, казва Харис.

 Показателно е, че морализмът не е еднакво силен сред религиозните и нерелигиозните хора. Либералните среди стават все по-безсилни спрямо религиозните фанатици. Вследствие на това неравновесие в Америка станаха възможни безумни неща – например забраната за изследвания върху ембрионалните стволови клетки, призивите за забрана на богохулството и пр. Същото това неравновесие отслаби Запада в борбата му срещу радикалния ислям и доведе дотам, че общества, започнали да се развиват демократично, се превърнаха в нови халифати.

Учените са предимно либерално настроени. Само че поне в САЩ отстъпките, които учени правят пред религиозния догматизъм, са просто ужасяващи. Показателно е, че в обществения дискурс се наложиха старомодни идеи като тази на Стивън Джей Гулд, според когото науката и религията изобщо не си противоречат – те били просто две различни научни сфери. Науката имала най-тежката дума по въпросите на физическата вселена, докато религията имала върховен авторитет по въпросите на ценностите, морала, щастието и смисъла на живота, убеден е Гулд.

Из Дойче Веле

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s