Архиеп. Йоан Сан Франциски (Шаховски) – Погрешно е да смятаме, че православните са далеч от всичко сектантско


arhiep.ioanПогрешно е да смятаме, че православните са далеч от всичко сектантско, а сектантите нямат нищо общо с православните. Не всеки по име православен е такъв и по дух, и не всеки по име сектант е такъв и по дух.

В наши дни не е никак трудно да попаднеш на онзи тип „православни“, които са същински сектанти по своя дух: фанатизирани, коравосърдечни, тесногръди, педантично залагащи на буквата в човешкия закон, лишени от ревностен стремеж към истината в Бога, предоволни от собствената си правда, строги съдници на човеците от висотата на своята измислена справедливост, която външно е догматически издържана, само че не е от Духа родена. И обратното, не е изключено да срещнете сектанти, които очевидно не разбират смисъла на православното богослужение в Дух и Истина, нито признават едно или друго проявление на църковната истина, но пък за сметка на това носят у себе си дълбоко благоговение, неподправена любов към Христа, искрено братолюбие.

Наличието на такива смесени образи в християнското общество не ни позволява да подхождаме повърхностно към проблема за отношенията между вероизповеданията. Сектантите съгрешават с нежеланието си да вникнат в Православието, но пък и ние, православните, не следваме истински своето Православие, не проявяваме никакво разбиране към тях, сектантите, сред които има и такива, които са изпълнени с изключетелно ревностен, всеотдаен стремеж към Господа, съсредоточавайки целия си живот в Него.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s