Няма изненада: В синода 11 ченгета


Image_1190405_3Eдинадесет митрополити са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, потвърди официално комисията по досиетата.

Оказва се, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на Държавна сигурност.

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Старозагорски митрополит Галактион, Видински митрополит Дометиан, Плевенски митрополит Игнатий, Сливенски митрополит Йоаникий, Великотърновски митрополит Григорий, Врачански митрополит Калиник, на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, Русенски митрополит Неофит са ръководителите и членовете на управителните органи на Българската православна църква с досиета.

“Труд” ви информира за броя на владиците доносници още миналата седмица. Сега обаче научихме техните агентурни имена. Благоев например е още жив. Не става дума за Дядото, идеологът на социализма у нас, а за Неврокопския митрополит Натанаил, който е получил този агентурен псевдоним. Този владика бе един от най-големите противници на отварянето на досиетата – явно е имало защо.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е имал честта да бъде привлечен за комунистическата тайна полиция от своя чичо – легендарния генерал от ДС Христо Маринчев. Вербовчикът му е работел активно по агентурната мрежа в расо, защото е записал в редиците на службите и дядо Натанаил, и западноевропейския митрополит Симеон (единственият на щат).“На Бога съм служил, това е то”, коментира той пред “Дарик”.

Повечето от митрополитите с досиета са работили за Шесто управление, трети отдел на ДС. От 1967 г. Шесто управление се занимава с “борба с идеологическата диверсия, контрареволюционни, националистически и други противодържавни прояви”. От 1975 г. в т. нар. политическа полиция в ДС се обособяват отдели. Повечето владици са работили за трети отдел: “за борба с подривна дейност на идеологическите центрове на противника, с ционизма, с Националния трудов съюз, с белоемигранти, арменски национализъм и духовенство”. Излиза, че са се борили със своите събратя в расо.

Най-масово владиците са били зачислени към отдела за “борба с вражеската дейност по линия на религията”.

Мюфтията – вербуван след 10.ХI.1989 г.

За разлика от патриарх Максим водачът на мюсюлманското вероизповедание у нас се оказа доносник.

Мустафа Алиш Хаджи е бил вербуван 4 дни след падането от власт на Тодор Живков – на 14 ноември 1989 г., а е регистриран близо месец по-късно – на 11 декември 1989 г. Сегашният главен мюфтия е бил вербуван от оперативния работник Алексей Ковачев и е получил псевдонима Андрей. Той се е водел на отчет в окръжното управление на МВР във Велинград. Според официалната биография на Хаджи по онова време той е работел в завода “Васил Сотиров” в града като специалист по сушене на дървесина.

“През ученическите си години тайно взима частни уроци по религия при ходжите от селото, а след това – във Велинград и други населени места”, пише днес на сайта на Главното мюфтийство. Няма да разберем нищо за другите тайни акции на Мустафа Хаджи, защото работното му дело е унищожено през 1992 г.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев съвсем очаквано също попадна в списъка на комисията по досиетата. Той е бил щатен служител на тайната комунистическа милиция в регионалните структури в Шумен и Русе.

Осветено бе и името на бившия депутат от Великото народно събрание Ридван Кадьов, работил по международните връзки.

Католик № 2 у нас също е от ДС

Един от водачите на католическата църква в България (една от най-преследваните духовни общности у нас от комунистическия режим) се оказа също сътрудник на Държавна сигурност.

Става дума за епископ Георги Йовчев, предстоятел на Софийско-Пловдивската епархия и де факто номер две в църковната йерархия. Няколко месеца преди да стане епископ през 1988 г., Йовчев е бил вербуван от оперативния работник Гошо Пенев и е получил псевдоним Петър.

Неговите секретни материали са унищожени през 1990 г.

Източник – в.Труд

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Няма изненада: В синода 11 ченгета

  1. misiqta nevazmojna каза:

    Ако в Google напишите „Линкълн” ще излезе много повече информация за мутренските „подвизи” на наместник-председателя на „Синода” и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите „доносник Владислав“. Защото Абрахам и Ягело(Варненчик) са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s