Месец


2-sina-mesechina-www.kafepauza.mk_Месец

Счита се за по-малък брат на Слънцето. Слънцето обича сестра си Зорницата, а Месецът – Вечерницата. Месецът има различни имена според мените му.

Нова месечина, нова свещ – първите три дена на своята първа осмина като много тънък сърп. Той се явява вечер с извити рогове км юг или югоизток. Нова свещ се казва до третия ден от своето появяване; след това – месечина. Тя се посреща с голямо тържество и почитание. Туй се прави

за увеличаване на месечината
да бъде времето през целия месец хубаво, да пече Слънцето и да пада дъжд, когато е време, та харните да бъдат по-големи (класовете). Ако ли е зимно време – да има хубаво време.
Някога Ново свещ се е посрещала с хора и песни. Момите гледали да имат в ръката си пара, играели хора. Ако нямали пари – вземали един леген вода или всичко вместо пари – хляб.

Почитането се простира до тамо, защото на децата вечерно време старите сочат месечината, особено когато е пълна, и я именуват “дедо Боже” или “дядо Господ”.

Хубаво е, когато се види Нова свещ за пръв път, да се подсичат косите на момиче, защото тогава косите му растат, както начиня да расте месечината.

Не бива да се сади нищо, защото насаденото семе ще никне, но няма да върже никакъв плод.

Не бива да секат дърветата за сграда, защото дърветата ще бъдат изядени от червеи.

Когато някой види Нова свещ не бива да погледне у къща, у дърво, у сено или слама, защото къщата или сеното ще се запалят, а дървото ще изсъхне. Трябва да се погледне у голям връх или у камък.

Вярва се, че ако дотогава е било сухо, с появяването на Новата свещ ще почне да вали; ако ли е било дъждовно или кишаво – времето ще се поправи, защото месечината се окъпала вече и тръгнала на път.

Пълна свещ, пълна месечина – ясна месечина. Сеят се ниви, садят се дървета, пресаждат се варива и градински зеленчуци, защото всичко посеяно, насадено, разсадено, ще има плод, ще бъде пълно. Правят се сватбите, защото на младоженците ще им върви на добре, на пълно, на сговор. На Пълна свещ се начиня всичко и се свършва, ако е работа, път или търговия.

Стара свещ – от третия ден след пълнолунието до последна четвърт е моментът, когато сърпът едвам се вижда. Старата свещ се вижда само сутрин, и то постепенно все по-късно, додето най-после се изгуби съвършено. През тази мена не се начиня нещо, нищо не се прави, защото всичко ще бъде на без успех. Сватби не се правят – води до развод. Не се сади бял лук, варива, зеле, чушки. През тая мена се секат дървета за сгради.

Разсип, изет месец – не се вижда (трае три дена). Не се започва нищо. Не се пере, не се мие косата, защото ще почне да се къса и пада. Не се сади, не се тъче. Хубаво е да се захрани най-напред малко дете, защото щяло да яде благо, с сладост.

Месечината като нощно светило и вижда всичко тайно. Според вярванията на народа вижда повече неща от Слънцето, защото всички тайни неща се вършат през нощта.

“Месечко, ясен месечко, / Ти грееш де не и ноще, / Виде ли стадо големо”.

Месечината, когато види някакво убийство, кръвнина нажалва се и плаче: тогава от светъл става кръвен.

Деца, които са се родили в един и същи месец,казват дсе едномесечета. Народната вяра утвърждава, че месечината влияе на живота и здраветоим. Когато едното заболее, заболява и другото, когато едното умре, и другото залинява, губи се и най-после и то умира. Да не се случи на ни едното, ни на другото – лекуват ги по един начин, продиктуван от народната медицина.

Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (ІІ фотоипно издание).стр. 47-50

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s