Поредна тамплиерска гавра с Тангризма – ще каним шамани от Бурятия


ovcharovМадара може да привлича много туристи с възстановки на шамански ритуали. Още повече, че тя е била действително такъв култов център през средновековието. Това заяви пред журналисти днес археологът проф. Николай Овчаров.

Идеята му хруманала преди месец, когато посетил азиатската Република Бурятия и там край езерото Байкал присъствал на подобна възстановка, на която имало шамани от целия свят. “Оказа се, че шаманизмът има много поклонници – от Германия, от Франция, Унгария и не знам къде си. По нашите земи е имало такива ритуали през 8-ми-9-ти век. Ние имаме такъв култов център в Мадара, който е много подобен на главния център в Бурятия”, каза Очваров. Той разказал за това на “шефа на тамошните шамани”, който бил съветник на президента на Бурятия по въпросите на шаманизма, и той останал изключително учуден от сходството на ритуалите. “С него говорихме, ако намерим финансиране, да докараме една група шамани оттам и да направим една възстановка на Мадара, както е изглеждал ритуалът по нашите шамани. Разбира се България може да привлича туристи по този начин. Сега правим възстановки с римски легионери и битки, а аз съм убеден, че ако го направим това с шаманските ритуали, ще привлечем страшно много народ”, смята археологът.

Овчаров обясни, че шаманизмът е вид тотемизъм, и представлява предрелигия. При ритуала камлане шаманите викат 13-те духа на висшите богове , след което се превъплъщават в тях и така могат да лекуват, да извършват предсказания и т.н. като това е свързано с изпадане в транс. “Същото го имаме описано по нашите земи. Облектото им е тотема, шапката е задължителна, мантията, дайрето, звънци. На главата нашите са с животински маски, докато бурятските са с ресни, които закриват лицето”, каза проф. Овчаров.

Той си представя възстановките в Мадара да се правят в Кръглия храм на скалите в подножието на езическия храм.

По материали от Шум.бг

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s