Една година от похода на евроеколози против българският обичай тричане


173229Мирен поход до печално известното село Бродилово организира преди година гражданска група „Ние сме против варварския обичай „тричане“, създадена във Фейсбук. 

Походът се проведе в събота (на 25.02.2012 г.), съобщиха инициаторите. – След похода правителството криминализира тричането, забрани традициите на народа си, и проведе кампания за унищожаване на народната памет и манипулация на общественото мнение.

Обичаят скандализира света миналата година, припомнят от гражданска група и цитират статия в шведски вестник, която започва така: „Примитивните българи „бесят“ кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание“.

„Искаме единствено да се уверим, че тази жестокост няма да се повтори отново, защото миналата година въпреки заповедта – забрана на кмета, „тричането“ се състоя“, заявяват инициаторите на събитието.

„Желаем да осигурим присъствие на хора и медии извън общността в селото на въпросната дата. Планираме да присъстваме на местните мирни обичаи, да разгледаме околностите. Събитието е обявено като поход/пикник и няма да допуснем конфронтация с местното население. Нашите сънародници от Бродилово, показаха как действат варварите, ние искаме да покажем на света и най-вече на себе си и децата си, че сме европейци“, споделят още от гражданска група „Ние сме против варварския обичай „тричане“.

По материали от Нюз.бг

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s