Голямата подмяна – християнска пелена прах върху българската вечност


Старите календарни празници на българите показват слаба и случайна връзка с църковния календар и наличие на една практическа основа, която чрез магически действия и думи цели предпазване от болести и нещастия. Празниците на нашия народ са били устроени главно в зависимост от стопанския календар на земеделското и скотовъдното население.
Християнската църква се е опитала да се пребори с тези езически обичаи и обреди, но виждайки, че е безсилна пред тях, поставя на тези празници свои светци покровители, светци патрони и така усложнява народната обредност.
Ето какъв съвет дава папа Григорий I (601) на мисионерите сред келтите и други непокръстени племена на запад: «Наместо да се дразнят и оскърбяват езичниците, по-добре е да се поставят жертвоприношенията и молитвите под закрилата на новата вяра, но при условие всичко да се върши в името на неговите задължения и радости. . .» (Арнаудов, 1971, 8).
Така е станало възможно да бъде доведен целият годишен кръг от празници (Коледа, Великден, Гергьовден и т. н.) в мирно съжителство с наследените езически обреди и забави.
Днес българските народни календарни обичаи и обреди са загубили значението си като цялост, като система, но отделни празници, тясно свързани с народния бит и култура, с трудовата дейност на българина, продължават да се чествуват, като в тях се влага ново съдържание, едно съвременно осмисляне — така Бабинден се празнува като Ден на родилната помощ, Трифон Зарезан — Ден на лозаря, Гергьовден — Ден на овчаря и т. н.

Източник: Николай Колев, Българска Етнография 1987

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История, Митология и Фолклор, Тангризъм, Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s