Каменните барелефи от гр. Бояно – окръг Молизе, Италия – ядрото на Алцекова България [Галерия]


Намират се в центъра на града върху фасадата на катедралата С. Бартоломео

За презентацията е нужен JavaScript.

Всяка плоча има по две сцени изпълнени в зверинен стил, които са разположени една върху друга, като всяка сцена съдържа някакво животно заобиколено от змия, която е захапала своята опашка. Долната змия е захапала същевременно и опашката на тази от горната сцена. Вероятно и те, както и старозагорските плочи, представляват митологични образи (сцени) и нямат пряко отношение към християнството. Най – важното може би е това, че са изпълнени в характерния за древнобългарското изкуство, стил “тяло в профил, лице в анфас“. Това може да се види при други изображения от Дунавска България, Волжка България, в съкровището от Наги Сент Миклош, сандъкът от Терачина и други. В такъв случай, датировката им трябва да се отнесе вероятно към същия период, каквато е и на тези от Стара Загора. Мястото, където се намират също не може да е случайно. Бояно е бил главното средище за българите. Тук се е установил самия кан Алцек при заселването на българите.

На едната плоча е изобразен лъв борещ се със змията (Демона). На другата – глиган защитаваш малките си от същата змия. Има още една плоча, която се намира на петдесетина метра от катедралата и е вградена във фасадата на една къща. Как и защо е попаднала там е загадка.

На тази плоча е изобразена кърмеща лъвица, която досущ прилича на кърмещата лъвица от сребърен съд, от съкровище открито във Волжка България.  Вижда се, че при змиите в долните сцени на двете пластики, главите са разположени обратно на посоката на часовниковата стрелка, а при горните, са, по посока на часовниковата стрелка, което говори за общия им произход.

На снимката се вижда също и вандалското отношение и безхаберие към пластиката. Точно върху нея е закрепен щифт.

Последно да добавя за физическите им размери. Понеже не са цели е трудно да се назоват точни данни, пък и се намират на високо, но в оригиналния си вид са били приблизително: в ширина – около 0,5 m; височина – около 1-1,20 m.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Визуална Пропаганда, История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s