Саркофага на Борис I открит в центъра на Преслав – гробовете на 52 боили – в неизвестност


20120119.pphsfrbqdtСамият каменен саркофаг е открит от Карел Шкорпил още през 20-те години на миналия век, но досега не е било ясно на кого е принадлежал.

„Този саркофаг от 100 години стои в двора на базата ни във Велики Преслав. Сега на гърба му, след като го почистихме, успяхме да разчетем 3 букви – „Мих“, които са съставна част на името Михаил, християнското име на Княз Борис“, каза проф. Маргарита Ваклинова, бивш директор на НАИМ към БАН и дългогодишен ръководител на разкопките на преславските старини.

В Шумен двамата професори обясниха още, че са открили параклис във вътрешността на една от църквите в дворцовия комплекс в Преслав, в който имало постамент, напълно съвпадащ с размерите на саркофага. „Шкорпил в документацията е написал, че той е намерен почти в непосредствена близост до базиликата. По всяка вероятност в него са били положени мощите на Борис Михаил“, каза Ваклинова.

През тази и следващата година в Преслав се реализира проект за 2,8 млн.лв „Векът на Цар Симеон оживява“, предвиждащ да се реставрират и реконструират 9 сгради от дворцовия комплекс и улиците между тях. „Мисля, че е редно постамента и саркофага да бъдат пренесени и експонирани там“, каза проф. Николай Овчаров. Според директора на шуменския музей Георги Майсторски идеята е страхотна и това би привлякло много туристи.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s