Жертвоприношенията при древните българи


jertvoprinИз Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (фототипно издание).стр.371 – 378

Жертвоприношение – Състои се от три части:

1. Жертва – тя се коли.
Тя трябва да бъде жива; мърцина животно не бива да бъде принесено никак, защото не е приятна жертва и вместо добро ще донесе зло.
Животно, птица или риба трябва да бъдат живи и когато ще бъдат пренесени в жертва, да се колят, та да потече кръв. Без кръв жертва не бива.
Ако като жертва се принасят на плодове, те трябва да бъдат зрели; зелени за жертва не са приети.
Ако се принася за жертва някое растение трябва да е дорасло и да е цъфнало. Недорасло растение не се приема.
Ако за жертва се принася цвят, това трябва да е цъфнало; пъпка не се приема, освет това туй цвете трябва да бъде росно, набрано само сутрин, вечерно брано цвете не се приема, а така също и повехнало.

2.Обредни хлябове

-замесване на тестото
Брашното ще е отлично и сеенето ще става по особен начин, и водата ще бъде приготвена по особен начин.
За колаци и боговици ще има приготвена още през лятото особено жито; ще се избере чиста пшеница – чернокласица или чисто жито; ще се умие туй жито на реката; ще се изсуши и скъта за през годината. Туй жито ще се смели и направи на брашно. Когато ще се меси тесто за обредните хлябове, туй брашно ще се пресее през гъсто сито, а понякога ще се пресее през три сита, за да остане само сърцето на зърното. Ръжено, ячмено, овесово, царевично, просено за обреден хляб не се употребява.
Жената, която ще сее брашното – при известни случаи бива всякога облечена в нова премяна, в празничните си дрехи, додето сее брашното, ще се пеят обредни песни.
Когато брашното е готово, ще се прекади. После прекадяването брашното става необикновено брашно, освещава се.
За замесването на тестото се донася от девойка или булка мълчана, неначената, цветна вода. Като се донесе тази вода, ще се стопли на жив огън, т.е. на въглища изгорели и да няма дим. И като се стопли – не много топла, ни студена, тогава се замесва тестото. При известни случаи и празници при замесването на тестото ще се вършат някои обреди и обичаи и ще се пеят за случая песни.
Тестото е замесено и ще бъде скътано на топло, за да се дигне, т.е. да вкисне, за втаса, защото всичките обредни хлябове се правят от кисело тесто, т.е. хлябовете трябва да са кваснеци. Рядко са случаите, когато обредните хлябове са пресни погачи, пресни пити.
-форма на обрединте хлябове
Тя е валчеста, окръгла, но в повечето случаи необикновена форма, различна от всекидневните хлябове. Формата им е яйцеобразна, продълговата, елипсовидна или окръгла, но тук е колак.
-Шарки
Всички хлябове имат направени от тесто или посредством специален инструмент шарки.

3. Кадене

Предложената жертва и обредните хлябове не могат да бъдат осветени и да станат жертвоприношение, ако се не прекадят. Каденето освещава. Има обреди, където каденето не се употребява.
То се извършва с кадилница; тя е пръстен съд. Някои обреди се прекадяват с палешника (уред за оране) или ръжена. Кади се с тамян. Но в по-старо време той не е бил познат. Тогава каденето е ставало с растителни вещества – растения, семки, цветя, които имат благоуханна миризма. Кади се с босилек, семки от елха, от дуня, кори от ябълка, листа от тинтява, корен от оман и много още други.
Из Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (фототипно издание).стр.371 – 378

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s