Полицаи прибраха въжета за тричане в Бродилово


brodilovoПолицаи вчера конфискуваха въжетата за тричане на кучета в Бродилово в присъствието не само на журналисти и природозащитници и изнервиха местните хора. Оказа се още, че дни преди празника кметският наместник Илия Илиев е бил привикан и е подписал предупредителен протокол, че няма да допусне обичаят да се изпълни в автентичния му вид. Вчера кметът, гузен, че е предал съселяните си, беше си взел отпуск.

„Аз съм длъжностно лице и за това трябваше да подпиша”, оправдаваше се той по телефона пред журналисти.

Чучело на политик вместо кучета хвърлиха във водите на реката край Бродилово вчера. В навечерието на Сирни Заговезни жителите на селата в Странджа отново спазиха тредиционните си обичаи – Бял Кукер и Пали кош. Те обаче започват с тричане на кучета, което в последните години срещна жесток отпор от природозащитните организации.

Тази година в странджанското село Бродилово се бяха подготвили за ритуала, при който животните се провесват от високо на въже и след като се завъртат, биват мятани в студените води на близката река. От страх кучетата изпускат изпражненията си. Това се правело, за да се изгонят бесовете от селото и за плодородие. Междувременно природозащитни организации му изпратиха отворено писмо, в което напомнят за негативния отзвук от обичая.

Въпреки твърденията му Илиев беше забелязан в тълпата, а за да тушират напрежението, жителите на селото само изкъпаха кучетата и пред погледа на ветеринари и полицаи “бесиха” чучело на политик. Местни хора твърдяха, че на други места обичаят е бил изпълнен. „Не можем да сложим полицай до всеки човек”, коментираха от общинската администрация в Царево.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s