Жена


1339607899-251302-d26Жената кади трапезата на смъртта, ако няма поп; тук мъжът те бива да кади; само жената може да бае; може да меси обредни хлябове, да става лазарка, Еньа; да върши обредите около мратинчето, около огнището, тя само може да лекува лахуси, да отвръща плач; само момите пеят пръстени, пеят еньовденски песни и се провират през еньовденския венец; само жена гази чирепня; само жена може да бъде баба (акушерка).

В домашните къщните работи само жена може да меси хляб, мете къща, пере дрехи, преде, тъче платно, крои и шие ризи. Тия работи мъж не бива за върши, защото е лошо за в къщи.

Момата трябва да се омъжи; това заповядва народната вяра. Неженена мома е голямо зло не само за къщата, но и за селото.

Мома и момък се женят да въдят деца. Жена, която няма деца е бездетка. Бездетната жена е зло в къщата; на нея тежат тежки майчини или бащини клетви. Такава жена не може да зима участие в никакъв религиозен обред или обичай: нито на празници, нито при раждане, нито при сватба или смърт. Ето защо бездетна жена тъжи и и гледа да рози чрез магии и чрез билки.

Жена вдовица, ако е млада, трябва да се ожени, защото народното вярване и поверието и такава жена лишава от всякакво участие в всякакъв обред и религиозен обичай. Прави изключение, ако вдовицата има много деца и ако тия деца са останали на нейните ръце; или ако вдовицата е останала с деца и тя замества мъжа си, т.е. става глава на къщата, додето порасте някое от малолетните й деца – момче. В такъв случай вдовицата е майка и баба и тя върши всички религиозни обичаи и обреди, за които е отредена най-старата жена в една задруга.

Из Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (фототипно издание)стр.233-234

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s