Двор, гумно, огран


213937731Двор, гумно, огран

Народната вяра гледа на двора с голямо благоговение, защото в него се извършват много от религиозните обреди и обичаи. Вярването утвърждава, че ако дворът е избран на добро място, семейството или задругата, която живее в него, ще бъде щастлива в всичко и в тоя двор ще преживеят цели поколения, ако ли се случи мястото лошо, тогава задругата или семейството не вирее, къщата запустява.

Окоп, плет

Без окоп или плет къщата се счита за пуста, нечиста; в двора, както и в къщата обитават нечисти духове. През него не могат да минат нито болест, нито самовила, нито лош дух. Който влезне в двора, трябва да мине през отверстията, които са оставени за тази цел.

Прелез

Когато се гради двор, оставят отверстия. Едно от тия отверстия се казва прелез. То е прокопано тясно място на окопа, и то само пеша да се минава. Прелезът е дъска или оставена тясна ивица от неизкопания окоп. През прелеза се влиза или излиза или у съседите или в ближната до гумното градина или отзад на гумното да се отиде по-лесно на кладенеца, да се не заобикаля. Вечерно време прелезът трябва да се затвори. Затваря се обикновено с тръни. Нощно време, ако прелезът не е затрънен, през него ще минават лоши духове.

Вратник, вратница, вратничка

Други две отверстия на окопа или плета са: първото – да се влиза с кола и кон в гумното, а другото – да се влиза пеша. Първото е широко и се затваря с вратняк, а второто е по-тясно и се затваря с вратница или вратничка.

Вратницата заема важно място в народната вяра – вярва се, че ако вратницата е затворена вечерно време, през нощта болест или лошо нещо не може за мине.

В сватбарските, коледарските и моминските песни вратницата е възпята като “чемшир порти”.

Вратницата като се закачи веднъж, тя се не откачва и не махва никога; дори и когато изгние, и тогава още се държи. Едвам когато падне и дворът остане отворен, тогава се закачва нова вратница.

Из Димитър Маринов. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН.С.1994 (фототипно издание)стр.176-178

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s