Хетерата Родопа – майка на проституцията според Страбон


Symposium_BM_E68Архетипа Пепеляшка съществува от древността и произлиза от разкази за красива хетера, която царя търсил по обувката ѝ. Красавицата имала навика да си „загубва“ обувката, за да привлече вниманието му.

В древността Пепеляшка била известна под името Родопа, на гръцки ‘Ροδωπις, което в превод означава от гръцки – със светла, розова кожа. Алтернативни имена: Rhadopis, Rodope, Rhodopa, Doricha, Dorija, Dórica. Става въпрос за робиня от тракийски произход, която развличала развратния Samier Xanthos. Той я завел в Египет и я продал на брата на Сафо – Charaxos -на гръцки Χάραξος. За съжаление няма писмени сведения, относно това дали Родопа е научила египетски език толкова бързо, колкото курвите на днешно време – английски език.

Както изглежда Родопа е имала маниера да си „забравя“ обувката, при участие в оргии у заможни господа. По-късно по времето на Херодот, гърците приписват строежа на Пирамидата на Микерин, като заслуги на Родопа. Дали става въпрос за една и съща жена, съществуват спорове. Според някои историографи друга проститутка е използвала името Doricha, като псевдоним.

Мотива за загубената обувка и търсене на годеница посредством обувката ѝ, се среща в произведения на автори от древния Рим, Персия, Китай и последно при братя Грим. Маниера жената да си маркира територия, като „забравя“ вещи, особено когато ходи на гости у женени мъже, не губи актуалност и в днешно време.

Съвременните български историографи признават, че името на планината Родопи е с тракийски произход, но било произлизало от име на някаква река, а не псевдоним на скъпоплатената антична метреса описана от Страбон…

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s