Турска фирма финансирала филмът “Истината за Орфей”


Жените убиват Орфей, защото научил мъжете на педерастия

Жените убиват Орфей, защото научил мъжете на педерастия

След завладяването си от Османската империя, България и Българите имат нерадостна съдба. За всички ни това е ясно. Но често забравяме, че наред с тежкото стопанско робство през този период има и други отрицателни последствия, от които не можем да се отърсим. Едно от тези фатални последствия е липсата на памет. През турското робство Българите забравят кои са, забравят своята история. Принудени да се борят постоянно за живота си, изгубили своите обществени иституции, Българите попадат в ситуация, в която се оказва трудно да съхраняват историческата си памет. В един момент се окзва, че дори съществуването на Българите като етнос е под въпрос. Българите са били застрашени от изчезване. А причината не е била демографска като сегашната. Причината е че не след дълго, след като един народ забрави историята си, той престава да съществува. Особено когато говорим за народ без Държава. Тогава за щастие Българите отново показват че не са обикновен народ и не случайно са оцелели толкова хиляди години и отново се възраждат. Българското възраждане започва най-рано в областта на историята.

Но уви, това е време, в което историята не е достатъчно напреднала за да се произнесе по най-съществения въпрос около миналото на Българите- въпроса за нашия произход. Това е едно твърде отдалечено време, за което няма достатъно намерени доказателства през XVIII и XIX в. Затова тогава се получава едно огромно недоразумение, което причислява древните Българи към групата на номадските тюркски народи. Едно твърдение, което с оглед на днешните доказателства и историографски методи е повече от абсурдно и несъстоятелно. Във втората половина на ХХ в. обаче вече можеха да се намерят достоверни източници и доказателства за произхода на Българите, но тогава се появи нов проблем. Историята бе задължена да служи на партията. А партията нямаше за цел да разберем кои сме.

Днес тюркасата теория вече няма ревностната подкрепа на БКП, Коминтерна и КПСС. Тази теория е напъло разобличена като несъстоятелна, но все още тя е тази в учебниците, заради неколцината си стари привърженици комунисти псевдоисторици, които просто не искат да се признаят за победени(типично по комунистически). Историческата наука вече е открила истината за Българския произход. Българите са древен източно-ирански народ. Но тъй като земите на централна Азия са твърде отдалечени от съвременните Български земи е доста трудно бързо да се сформира и систематизира единна и стройна история за произхода на Българите, която да влезе в учебниците по история. Така се получава, че старата теория рухва преди да е дошла новата. А това поражда някои опасности, поражда хаос. В този хаос, група историци, водени от икономически интерес и стремеж към сензация, се опитват да лансират една нова анти-Българска теория, която да измести истината и Българите отново да загубят шанса си да разберат кои са в същност. Това е автохтонната теория за произхода на Българите.

Родена във времето, когато все още са липсвали доказателства, от един историк(Ганчо Ценов), които е имал ентусиазма да събори абсурдната тюркска теория, но не и потенциала да го направи, защото и неговат теория е била също толкова несъстоятелна, тази теория сега започва да се захранва от незнанието и повърхностното разсъждение на обикновените хора. Отново поради отдалечеността на Афганистан и Таджикистан, хората не съумяват да разберат представители на каква цивилизация са и им остава да гледат това, което е най-лесно- тракийските съкровища. Точно тази ситуация е идеална и мечтана от археолози и траколози, които търсят да привлекат внимание. Така те(кой съзнателно, кой не) се опитват да саботират новото възраждане. Появяват се абсурди от сорта на този, че траките(които са един безписмен народ) били измислили писмеността, но коварните гърци им я били откраднали и не останала писменост за тях. Сякаш писмеността е някаква монета, която като ти я вземат никога повече не я виждаш. Появяват се и множество други тези коя от коя по-абсурдна и смешна в ушите на всеки сериозен историк. Един такъв пример е филма “Истината за Орфей”.

Орфей е легендарна личност, тракиец, за когото имаме сведения единствено от гърците и дори не е много сигурно, че въобще някога е съществувал. Това, с което е известен е че бил голям музикант. Траколозите, които нямат много свидетелства за народа, който изучават поради липсата на писменост, се опитват да създават сензации. Така те изкарват траките едвали не най-старата цивилизация на света и започват да понаприличват на комплексари. Няма нищо интересно около обекта на техните проучвания и те започват да си го измислят. Така създават простотии като “Истината за Орфей”. Това е филм, който е с основен спонсор една от фирмите от обрачите на Доган “Караджъ Турс”. Не подозирам някаква конспирация, просто отбелязвам.

И така, ето за какво става въпрос във въпросния филм. “Така под формата на приказка пълнометражният документален филм „Истината за Орфей” разказва не само за живота, а и за учението на древния герой. Орфей донася в България монотеистичния култ към слънцето. Той е първият човек, пренесъл монотеизма на европейския континент. Подобно нещо по онова време е приемано като ерес и е било равнозначно на революция.
Дълго време орфизмът е предаван от уста на уста само сред избрани. В очите на останалите е изглеждал като религиозна мълва. До времето, когато идва Питагор и превръща мълвата във философия, защото в основата си питагорейството е орфизъм. Когато писмеността влиза в действие, се появяват орфическите златни таблични и папируси. Орфиците са записвали върху папируси своята представа за света и за живота след смъртта по подобие на египтяните. Когато умре, вярващият орфик е придружен в отвъдното с такива таблични. Хората са ги носили и приживе като амулети.
Най-важната идея на филма е, че тракийската култура е в основите на европейската цивилизация. Кадрите поясняват, че известната микенска цивилизация намира своите корени в населението, живяло преди идването на ахейците, на предгръцките племена тук.” За всичките тези неща, изброени в цитата, няма нито едно доказателство. Няма каквото и да е доказателство.

Но какво разбират хората от филма? Орфей е съдал първата монотейстична религия. Някой тракомани стигат дори по далеч. Според тях Орфей е създал религия, която се прекланя към триединния всемогъщ, всевиждащ и всезнаещ Бог. С две думи Орфей е създал християнството и той е истинския пророк на тази религия, а не Иисус. За хората, които не са разбрали, ще повторя за това няма нито едно доказателство.

Първоначално единственото, което ни говореха за траките, бе, че те са имали хубави съкровища. Така и никога не ни осведомиха относно другите аспекти на тракийската култура. Като например, че алкохолицизма и хомосексуализма са били водещи в живота на траките. Никой не разясни, че многобройните траки никога не са успели да си създадат единна Държава и да спрат да воюват помежду си и да се избиват.

Дори и когато са съумявали да направят някакво племенно обединение, траките не са могли да го усавършенстват и задържат. Не са успяли да изградят или употребяват някакъв държавен модел. Живели са в перфектните географски ширини за поява на една развита цивилизация, но не са успяли да постигнат друго, освен да се прочуят с извратеността и содомията си.

Днес историята на траките може да ни послужи като поука. Да не се отдаваме на разврат и безцелно съществуване, защото земята ни може да ни дава лесно блага и не живеем в степта или пустинята. С това и с нищо друго може да ни послужи разбирането на тракийската култура. Но ако се запознаем с тяхната култура такава каквато е била, а не каквато ни я предтавят онези “историци”!

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Турска фирма финансирала филмът “Истината за Орфей”

  1. мизиѝка каза:

    Гледах филма „Истината за Орфеѝ“ преди да прочета статията. Не ми хареса още тогава заради ориенталската си музика, която звучеше през цялото време, а и защото когато показваха разни артефакти и рисунки, камерата сякаш нарочно не фокусираше върху тях и не се виждаше ясно.
    Почитта, обожествяването и празнуването на виното/плодородието и на бог Дионис НЕ е алкохолизъм… В гръцката и римската култури всички знаем, че е имало хомосексуализъм, защото са изобразявали такива сцени върху предмети от бита, рисунки и т.н. Но къде в тракиѝската култура видяхте хомосексуални сцени? Къде? Имали са многоженство.
    И да, враждували са непрекъснато, но имало е и такава държава…Одриска – на одрисите.
    И не само съкровища са имали. Макар че и до днес не се знае някои от предметите как са изработени без днешна технология. Строили са градове, които още преди 2000 години са имали канализация (вж. Хераклея Синтика), когато братчедите дето са подопълнили поприсвоената Библия са отброявали крачките от края на лагера, да копат дупката за… Имали са няколко хиляди могили само на територията на днешна България, от които са останали малко, но достатъчно, за да удивят с изкуството си. Аѝде днес някоѝ да направи от един-единствен скален блок цяла стая като могила „Оструша“. Или да издълбае в скалата идеално правилни гладки стени като тези от гроба при с.Татул. И да, Христос е събирателен образ на езически богове отпреди него, даже и биографията му е почти същата. А в интернет могат да се видят три снимки на амулет Отпреди Христа с …. разпнат Орфеѝ (Хор-пеѝ). Да не говорим за стотиците плочки с тракиѝски конници (някои с надписи от пустите му безписмени траки), които на коѝ ли ми напомнят? Ами да, на Свети Георги.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s