професор Тамплиеров продължава да променя миналото


20130828153807-овчВъзможно е (а е възможно и да не е така) покръстването у нас да е започнало преди IX-ти век. Това предположение направи проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА. Пред медиите той изложи обстойно новите открития, които са направени на Перперикон.

Стана ясно, че по време на разкопките от миналата седмица е открита уникална рисунка от пети век (преди българите да завладеят крепостта) с изписан трисвет – една от най-често произнасяните молитви в християнския свят и до днес. На нея е изобразен мъж, за който се смята, че е Исус, (но може да не е) паун, който е символ на възкресението (също символ на други неща) и кръст с алфа и омега- също символично представяне на Христос.
Единствената ранна рисунка на Исус, открита досега у нас, се намира в Пловдив. Намерени са и надписи, изброяващи имената на 12-те апостоли, поясни още археологът. Е и?

Овчаров разкри, че работата по Перперикон е във финалния си етап, като остават още около две седмици. Предстои да бъдат разкрити изцяло още 17 сгради в северната част, открит е и бронзов олтар от 14-15 век пр. Хр.

Богатото градоустройство в местността е от 3-4 век по време на римския период, а в откритията се вижда ясно преходът между езичество и християнство. Очаква се в зоните, които се разкопават все още в момента, да бъде открита и втора базилика.

Преди две седмици на северния склон на Перперикон е направено още едно важно откритие – малко монетно съкровище, състоящо се от 28 нарязани монети от 13 век.
Орязването им е характерно само за българското царство, а това е признак за първата финансова криза и инфлация у нас. До момента са открити близо 5 000 монети на разкопките в Перперикон, похвали се още Овчаров. Те са още от Античността, налични са още български монети и такива от 14 век.

Годината е богата и като архитектура, и като разкопки, но още не е свършила, оптимистично обобщи българският археологът. Той допълни, че се очертава още един сезон на разкопки, ако държавата осигури достатъчно средства и пред 2014 г., с които да се довърши работата по Перперикон./news.bg

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на История и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

One Response to професор Тамплиеров продължава да променя миналото

  1. На този град-крепост нашите му казвали – Перперек. Перперикон му е гръцкото име и така са го наричали гърците. Тоя изследовател от кои е?
    Видях репортажа по телевизията, тоя „Христос“ откъде ли е придобил тия тенгриански табиети с вдигнатите две ръце нагоре над главата?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s