Поредният светец – предател… Св. Преподобен Прохор Пшински


Стенопис от ХV в. в църквата "Св. Архангел Михаил" в Сапарево край Кюстендил.  Очите на "светеца" са избодени от тамошните българи малко след освобождението!!!

Св. Прохор Пшински. Стенопис от ХV в. в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Сапарево край Кюстендил.
Очите на „светеца“ са избодени от тамошните българи малко след освобождението!!!

Този скромен монах от XI в. е смятан за първия от изявените последователи на св. Иванку Рилски. Според народното му житие Прохор се родил в благочестиво българско семейство в областта Овче поле в Македония. Когато му предстояла женитба, тайно се уединил в безлюдната планина Козяк близо до гр. Враня, днес в Сърбия. Тук той прекарал 32 години като отшелник в една пещера, до която имало малък извор. Според най-старото му житие (XIII в.), когато светецът починал, местните българи открили мощите му и изградили църква на р. Пшиня, приток на Вардар. Традицията свързва св. Прохор с Роман Диоген, византийски управител на Cpeдeц/София, по-късно византийски император (1068 – 1071 г.). Първата им среща била, когато по време на лов Роман случайно се озовал пред пещерата на светеца. Тогава той предрекъл на средецкия дукс, че в недалечно бъдеще ще получи императорската корона. Не е излишно да отбележим, че първият брак на византийския аристократ бил с българка – дъщеря на Алусиан, т.е. внучка на цар Иван Владислав. По-късно, вече при царуването на Роман, светецът му се явил насън, което подтикнало императора да съгради храм и манастир в негова чест. Този манастир, който съществува и днес, е едно от огнищата на българската книжнина през Средновековието. Най-ранните образи на св. Прохор са от църквата „Св. Георги“ в Старо Нагоричино (1316-1318 г.) и Лесновския манастир (1349 г.), като намират трайно място 6 българската църковна живопис.
Според най-старото му житие (XIII в.) паметта на светеца се е отбелязвала на 19 октомври. В по-късното народно житие се сочи датата 14 септември, а днес църквата отбелязва св. Прохор на 15 януари заедно със св. Гаврил Лесновски.

Advertisements

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Тангризъм и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s