Села скочиха срещу игумена на „Седемте престола”


igumen-boklikТри села около Своге скочиха на бунт срещу новоназначения игумен Петър Покровски, който опявал покойници въоръжен и според тях продавал работеща скъпа техника на манастира за старо желязо. Техни представители връчиха подписка от над 600 човека в Софийската митрополия вчера. Местните го обвиняват в скандално поведение под влиянието на алкохола. Те твърдят, че често пъти  поп Петър врътва ключа на обителта и прави запой с приятели дни наред вътре. Хората настояват Софийската митрополия да назначи час по-скоро ревизия в манастира.

Според недоволните още с идването си игумен Петър Покровски започнал да граби. Изкарал два камиона за скрап, като нарязал дори професионалната пералня, която работела за хотелското крило. С такива обвинения по адрес на попа засипаха вчера хора от трите села Знеполския епископ Йоан – викариен епископ на Софийския митрополит, и патриарх Неофит, който излезе да разговаря с тях и да приеме подписката им с исканията.

Хората твърдят, че игуменът не се държи прилично и човешки с местното население. Жена разказа, че игуменът ходел с пищов на погребение. Тя обаче не пожела да каже името си от страх той да не се саморазправи с нея.

„Конституцията  разрешава  всеки гражданин да притежава оръжие за самоотбрана съгласно разрешителните режими”, заяви отец Петър Покровски. Никога не съм ходил с оръжие на погребение. Аз си нося джиесемите на пояс, отрече обвинението той.

По думите му местни бизнесинтереси са в основата на бунта срещу него. Той отрече обвинението на местните, че е изтеглил заем на името на манастира уж за ремонт, но си купил джип, и обясни, че возилото било втора ръка, придобито с негови  спестявания, но само зачислено на „Седемте престола”.

 Епархийският съвет ще разгледа случая

 Следва да се назначи и ревизия, лаконичен бе викарийният епископ Йоан, който прие подписката вчера. Според богослови, ако обвиненията срещу поп Петър се окажат верни, съветът може да поиска той да съблече расото и да бъде разпопен.

Манастирът „Седемте престола”, наричан още Осеновски, е основан  в периода XII–XIV век. Според легенда цар Петър Делян (Петър II) е починал в обителта, а пръв нейн игумен е бил неговият брат. Мястото е свързано и с Иван Вазов, който написа произведението си „Клепалото бие” в „Седемте престола”, защото обичал да отдъхва там. В манастира е  погребан и популярният детски писател Светлозар Акентиев Димитров, популярен с псевдонима Змей Горянин.

Вестник Монитор

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Християнство и тагнато, , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s