Във Варненско тричат и хора


За кучетата весенето е напълно безвредно, защото нямат нарушения в кръвното налягане. Това твърди 75-годишният Стоян Тенев – майстор на бесенето на хора на въже с лечебна цел, наречено още весене. Според него „тричането“ на кучета е по-безопасно, защото колегите му знаят колко да ги държат във въздуха. Всъщност това е едно къпане, добавя той.

Бай Стоян продължава да веси в къщата си против уплаха и за здраве. При него идват хора, преживели катастрофи, посещавали са го дори босненски сърби, за да забравят ужасите на войната. За същата услуга го е посетил дори известен лекар от София.
При „весенето“ човекът се връзва за краката и се спуска с главата надолу посредством макара на тавана. Подобен ритуал у нас изпълняваше само баба Иванка Йоргова от шуменското село Драгоево. Народният лечебен метод е разпространен само в няколко самобитни села в Източна България, в които хората се смятат за преки потомци на Аспаруховите българи.

Весенето може би идва от практиката на жреците на Тангра. Те са смятали, че връзването с главата надолу води до директно влизане в селенията на бога. Когато жрец си отивал от този свят, го слагали в това положение в торба и го оставяли вързан за дърво. Същата участ сполетявала и умните мъже от ордата, които трябвало да отидат да помагат бързо на Тангра, а не да пречат на бойните набези на ордата.

Скандалното тричане може би е далечен спомен за кучешките жертвоприношения на прабългарските жреци.

About tangrabg

Българи! Воини! Наследници на древен род. Един Тангра! Един Кан! И един Народ!
Публикувано на Митология и Фолклор и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар