Митология

Както всички нормални народи по света, българите са почитали своите богове, вдъхновявали са се от техните митове, и са изпълнявали посветените на тях обреди. Години наред платените “историци” се мъчеха да ни втълпят, че нашите прадеди – т.нар. “прабългари”, уж са се претопили в някакво “славянско море” и така са изчезнали като народ, а от “прабългарските” вярвания и митове уж нищо не е останало. Наистина войнствуващите християнство и ислям са унищожили много от езическото наследство на народите. Но както преданията на келтската и германската митология са съхранени на отдалечените европейски острови Ирландия и Исландия, така и българската митология е съхранена в земите на Волжка България, Кавказка България(Балкария), и дори в собствените ни народни песни.

  • Първият Материал, който прилагаме е Сказанието за дъщерята на Шан(Шан Кази Дастани). То е записано през XV-ти век от книжовника Микаел Бащу от гр. Казан, чиито сборник беше публикуван през 1997 г. под името “Сказание за дъщерята на Хана”. В песните от Сказанието се възпяват боговете на хуните, но това са всъщност българските богове, тъй-като в качеството си на лингвист Петър Добрев установи, че техните имена са от древнобългарски произход. На свой ред и Светлозар Попов убедително защити достоверността на Сказанието, като уточни, че българи и хуни са сродни народи, или един народ, следователно тук става дума за един общ хунобългарски пантеон.

Сказание за дъщерята на Шан

  • Сказанието за Чулман дава друг поглед върху същият свят, който описва Шан Кази Дастани. Прочитането му е едно невероятно преживяване със изключително наслояване на сюжета и геройте.

Сказание за Чулман

Сборникът от умотворения на хиляди години Езден Адет, е най-мащабното произведение отличаващо Балкарските българи в Кавказ. Прилагаме преведени откъси от него, за да разберем самобитната българска душевност.

Езден Адет

Ценността на мита не е в обективността на описанието, а в силата на очарованието, пораждащо енергията на действието. Очевидна е ролята, която Джагфар тарихи играе във възкресяването на древнобългарската митология. Със своя акцент върху силната държавност, сплотеността, победата и способността към възраждане тази митология се превръща в естествена преграда на днешния упадък.

Джагфар Тарихи

През 1874 г. в Белград и през 1881 г. в Санкт Петербург излизат двата тома на „Веда Словена“ – „Български народни песни от предисторическата и предхристиянската епоха“. Съставена от босненския сърбин Стефан Веркович, „Веда Словена“ предизвиква фурор сред научния свят от Русия до Франция и влиза в историята като най-голямата фолклорна загадка, споровете около която продължават и днес.

Веда Словена

Полезни за нашите изследвания са също така Народните приказки, както и поговорките, малка част от които прилагаме тук:

Български Народни Приказки

Български Народни Песни – Братя Миладинови

Български Пословици и Поговорки

Стари Български Мъдрости

Книга на Анчо Калоянов, разглеждаща дълбоко вкоренената в българската народопсихология тангристка вяра. Поради некои съображения авторът използва политически коректната дума „езичество“, но аналогиите можете да си направите сами.

Старобългарско Езичество

Книга за орнаментите като първото човешко писмо, и тяхното използване в Тангризма

Българското Везмо и Изтокът

Не на последно място, прилагаме и линк към електронният вариянт на книгата на Тодор Моллов – Мит Епос История, намираща се на сайта Литернет, както и Сборника от Народни Умотворения на възрожденеца Кузман Шапкарев

Мит Епос История

Сборник от български народни умотворения – Кузман Шапкарев

Фототипно копие на части от книгата „Жива старина“, с автор Димитър Маринов, 1891 г.  Жива старина   2   3

Фототипни части от трудовете на Марин Дринов:

1   2  oбреди против злите сили

Предвид задълбочаващата се духовна криза и ширещите се заблуди по въпроса за вярата на древните българи, време е най-после да припознаем боговете на своите велики прадеди, и така да възстановим свешената си връзка с тях във времето!

Още в раздел Митология и Фолклор

24 Responses to Митология

  1. ... каза:

    „Както всички нормални народи по света, българите са почитали своите богове,.. “
    Древната българска вяра е монотеистична (вяра в един върховен бог). Странно как не си го разбрал вече.

    • Azraltarux каза:

      Съществува САМО един Бог и той е енергията която твори посредством мисли и създава материята – Вселената…но азз знам че не си го разбрал 🙂

  2. tangrabg каза:

    Ами да – монотеистична е. И върховният Бог наистина е един – Тангра. Това обаче не значи че няма култ към Хърс, Нардуган, Барин и прочие, което е широко засвидетелствано.
    Всъщност познаваме ли се?

  3. Интересни работи, обаче ти си сложил неща за четене, дай нещо по смилаемо, като за нас анархистите. Ако е лозунг, най-добре.

  4. tangrabg каза:

    Много такива като тебе еничари се нароиха, плод на обстрела с мисловни идеи от запада и изтока, непозволяващи България да поеме по своят път, горда и независима. Само не забравяй никога че иде Видовден. Урод!

  5. Анархия вместо България!

    • Момче, ти не можеш да ни спреш, такива изроди като тебе мечтаещи и бленуващи за чистата си кръв, ще умрат от естествена смърт в среда на съвършенният мултикултурализъм!

      Без Граници! Без Нации! Без депортации!

      • ritnigo каза:

        „Момчето“ не е само.Никога не е било и няма да бъде.Така както е имало българи, има ги и ще ги има.И хайде и един лозунг за по-лесно асимилиране.
        Много сме, силни сме!

      • Христо каза:

        Ti si istenski izrot

  6. tangrabg каза:

    Гробокопачо, българи винаги ще има. Когато настъпи новото време, и света се събуди, собствените ти деца ще те мразят за това че си интелектуален изрод и практически еничар. Защото няма нещо по-силно от кръвта, от рода, от народа! И когато той се събуди във всеки индивид с чиста кръв, такива лекета анархистични ще им стане тясно!

    Видовден за вас!

  7. Анку каза:

    Срамно е,че българин ридае за умесване на България.Богомил е явно някакъв мелез… Българите ще пребъдем!

  8. Pingback: Поредна антибългарска проява на анархистите

  9. tangrabg каза:

    Гузно ми е, че заради анархистчетата горната статия съдържаща основополагащи материали и фундамента на българската вяра не се коментира. За сметка това отделяме внимание на някакво наркоманче дошло да надраска два-три провокативни коментара с подтекст „изхвърли България и българщината на бунището“. Но няма и как…

    И въпреки всичко България ще пребъде!

    А не тея…

  10. MattBGlYl каза:

    Като стана дума за анархисти ,то да си анархист е почти равно на това да си циганин ,както пише по горе на картинката „…Без родина , без бог ,без господар…“

  11. Георги каза:

    Циганите са мюсюлмани , пак имат някакъв Бог, идол , ами тия нещастници заблудени , сигурно са копелета без майки и бащи , клошари , ничии хора по народност ……

  12. Много хубаво и похвално е че сте събрали на едно място толкова ценни източници и материали. Случайно попаднах на тази публикация и от сърце ви поздравявам за инициативата и за труда!

  13. http://atil.blog.bg/history/2011/05/01/tengrianska-religiozna-obrednost-i-mitologiia-na-drevnite-by.739218
    Предлагам на вниманието ви и този материал! Ако решите ,че ви върши работа може да го ползвате тук!

  14. tangrabg каза:

    Не забравяйте, да посетите и раздел „Митология и Фолклор“ достъпен в менюто вдясно.

  15. tangrabg каза:

    Добавени са части от трудове на Димитър Маринов и Марин Дринов!

  16. Pingback: Българска митология | БНС

  17. Станимир каза:

    За съжаление в тази статия,коментарите към и нея и като цяло целият сайт,виждам баналност след баналност на неграмотни хора! Първо,в България не може да става въпрос изобщо за расов чистота,и това го доказва различния външен вид на българите днес. Второ,дори произходът ни да не е тюркско-алтайски,факта,че много от скелетите принадлежащи на българи от времето на хан Исперих,имената които носят,носиите им,вярата им,всички тези неща са с азиатски,тюркси привкус! Ами замислете се върху имената Тангра,Барин Нардуган,те имат тюркси корени,това не са имена от индовропейски произход,дори титлата „хан“,дали ще я неречеш така или с новото име, предложено от историците „кан“,няма никакво значение,тилата е азиатска! Богът Тангра като култ към небето и слънцето говори за арийски примеси във вярванията на старите българи,но името му е отново азиатско! Сегашните българи дължат цялостния си европейски външен вид на коренното население на Балкание – траките! Името траки обаче не е истинското им име,то е дадено от гърците и означава варвари! Некой не зне с точност каквое било истинското име на този народ,но е ясно,че те са би арийци – високи,със стройни тела,руси,със сини очи! Външността на траките отговаря н тази н дншните сверни наоди – германци,датчани,норвежци и шведи,което от своя страна говори,че те,траките са дошли някъде от север! Не случайно на Балканите и то най-вече западните Бакани са ня второ място след Южните части на Скандинавския полуостров и Исландия по разпростраинеие на хаплогрупата I,която е носен от представителите на нордическата раса,автентичната чиста арийска раса!
    Хора,разберете, тези исторически,антроположически и генетични данни,изискват безпристрастно,адекватно,лишено от емоции и сериозно отношение! Не защото 50 години са ни втълпявали,че сме азиатци и сега на пук на тези болшевишки псевдотвъдеия от най-малкото да се изкрваме едва ли не чисти арийци! Истината е внаги някъде по редата,запомнете го! Аз също съм националист,но рационален националист,такъв който гледа обективно а фактите,а не ги изопачава в своя полза или в полза на партията или организацията в която членува!
    Научете се да казвате цялата истина,а не само тази част от нея,която се харесва на вас самите!

  18. Valentin Ivanov каза:

    Станимир се намира в голямо заблуждение!
    Половината Европа е от Азия. Азия и сега е населена с европеиди в някои свои части. Тангра е занесен там от от Източна Европа, той има и други синоними, също като древният етноним – булгар.
    Любимите ви траки са дошли на три преселнически вълни от същото място в различн овреме и се считали за булгари. Корените на културата са едни и същи , но по места тя не може да се развива еднакво от всички.
    Азия не е мръсна дума и с нищо не е по-долу от Европа в края на краищата, древните българи са развивали своята култура и в Африка дори, и какво от това?
    Та погледнете обективно на фактите вместо постоянно да карате другите да го правят:
    http://atil.blog.bg/history/2011/06/01/bylgarite-i-svetovnata-civilizaciia-1-chast.757221

  19. Pingback: Свастиката - забраненият символ, закодиран в шевиците - Виделей

Вашият коментар