Предателството

Важно историчарско премълчаване е фактът че България получава излаз на 3 морета още при управлението на Пресиян, който владее половин Черна Гора, Албания, а в края на своето управление добавя Филипи и беломорска Тракия към българските предели със своята мисия при Смоляните. Ето как накратко е изглеждала българската етническа Територия до 864 година:

Всичко това се променило само за миг, когато Борис решава да ни покръсти. Всъщност решението не е негово. При шестата война поред, която губи, гърците поставят условието народът ни да приеме християнството, а Борис приема. Резултата от този предателски акт не закъснява и е описан:

Българите въстанали против своят владетел, понеже били отвърнати от бащината вяра и се опитали да го убият /Зонара/

Какво прави Борис? Привиква гърците на помощ, след като собственият му народ смята, че той не е достоен водач:

„…в това време в Константинопол се готвеха на война срещу българите, сиреч метежниците, а не срещу царя и християните, на които искаха да подадат помощ…”/Симеон Логотет/

Малко по-късно Борис търси историческо оневиняване и праща въпрос до папа Николай I дали убииството на толкова много хора е престъпление… Ето отговора:

И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра и как сте направили така, че да се покръсти целият Ви народ, как обаче ония, след като били покръстени, въстанали единодушно с голямо ожесточение против Вас, като твърдели, че не сте им дали добър закон и искали да убият и Вас и да си поставят друг княз, и как Вие, подготвени срещу тях със съдействието на Божията сила, сте ги надвили от великия до незнатния и сте ги държали пленени в ръцете си, пък и как от тях всички първенци и велможи с всичките им синове били избити с меч, а средните или низшите не претърпели никакво зло, Вие желаете да знаете относно ония, които са лишени от живот, дали имате грях заради тях. Но това във всеки случай не е извършено без грях и не е могло да стане без вина от Ваша страна, щом синовете, които не са участвали в замисъла на своите родители и не са били изобличени, че са дигнали оръжие против Вас, са били избити невинни заедно с виновните.

Вие ни съобщавате, че сте покръстили поданиците си въпреки тяхното несъгласие, поради което избухнал бунт, заплашващ вашия живот. Хвала вам, защото сте укрепили авторитета си, като сте заповядали да избият заблудените овце, отказващи да влязат в кошарата. Вие не сте сторили никакъв грях, като сте проявили такава свещена жестокост; напротив, заслужавате похвала, защото сте унищожили враговете, които не са пожелали да влязат в лоното на Апостолската Църква и по този начин сте отключили Царството Небесно за подвластните ви народи. Нека царят не се бои от убийствата, ако те могат да държат поданиците му покорни или да ги подчинят на християнската вяра! Бог ще го възнагради за греховете на този свят във вечния живот.

И още от една добавка към Българският препис на манасиевата хроника:

След като той се покръсти, българите възстанаха против него, като искаха да го убият, понеже оставил тяхната вяра. Но този, като излезе на бран, победи ги и оттогава едни покръсти доброволно, а други насила“.

И…

Аз съм от новопокръстения български народ…Той (Борис) с Христовата сила и кръстния знак победи коравото и непокорливо българско племе…“(„Чудото на св.Георги с българина“ – 10 век

Но настанал проблем – предателя не успял да прекара гръцката армия отвъд Дунава, и там християнството не прониква чак до 12 век и покръстването на куманите от Унгарците.

Въпреки това Патриарх Фотий поучава Борис 1 в едно от писмата си:

Нито пък показвай, че са били напразни трудът и старанията, които с радост предприехме за вашето спасение.

Резултатът – България след 865 се смалява 2 пъти:

В резултат:

Българският народ изоставил бащините си обичаи и целокупно се отдал на Христа.”

Из “Летопис” на Продължителя на Теофан, Х в.

Няма да забравим! Няма да простим!

66 Responses to Предателството

 1. MattBGlYl каза:

  Бих се провикнал – Смърт за него! – ,но той вече е мъртъв… 😦

  • Ангел Попов каза:

   И аз не съм вярващ , но да говориш против Борис 1 е глупаво защото ако не сме се покръстили нямаше да ни има – щяхме да изчезнем в нищото сякаш никога не сме били.

   _____
   от Редакцията: Народите които днес не са християни къде са изчензали?

 2. Анку каза:

  Язък за българското му име!

 3. фсафафс каза:

  Нима? И къде е Тангра , защо не можа да се защити , защо не порази с инфаркт Борис 1-ви когато реши да приеме Христянството? Защо не изпрати буря над страната ни или нещо от този сорт? . А Златният век по времето на цар Симеон , и това ли наричаш провал или пък вторият Златен век по времето на Иван Асен 2-ри?

  • ritnigo каза:

   Като латерна повтаряш един и същи въпрос под няколко статии.
   Тангра се е защитил доста добре.Доказва го това, че се пънеш и пръскаш слюнки под статиите, размахвайки знака на безродието-кръста.Обредите които изпълняваш на „християнските“ си празници също го доказва.
   И първо си българин, а след това всичко друго.Иначе си безродник.

   • фсафафс каза:

    Не не се е защитил. Защото на пръстите на едната ръка се броят хората които го почитат днес тангра и ако не бяха учебниците по история никой нямаше и да знае за неговото съществуване. И няма такова нещо като знак на безродието – кръста. Пред Бог всички са равни. И кои обреди изпълнявам – кръщението , Светото причастие и те ли са дело на Тангра 😀 . И не първо съм христянин и после българин. И ако аз съм безродник то ти си един заблуден от сатаната. ясно ли 😉 . Защото ако Бог беше пожелал нито ти , нито аз щяхме да сме българи – можехме да сме турци/американци/китаици и каквито и да било. А за Библията сега ще ти кажа какво стана с един дето се мислеше за по-силен и равен на Бога

    [14:12] Как падна ти от небето, деннице, сине на зората! Разби се о земята ти, който тъпчеше народите.
    [14:13] А в сърце си думаше: ще възляза на небето, ще издигна престола си по-горе от Божиите звезди и ще седна на планината в събора на боговете, накрай север;
    [14:14] ще възляза в облачните висини, ще бъда подобен на Всевишния.

    книга на пророк исая.

    И смирението дава спокойствие. Не като напразните амбиции и злобата на гордите , които се мислят за голямата работа , но ако дойде нещастие в живота им биват пречупвани. И до лудницата обикновенно прибират разни манакални психопати които се мислят за много велики и т.н.

   • elemag каза:

    има само един род – човешкия!

 4. ritnigo каза:

  Разбира се, че няма да знаеш обредите на празниците на народа си .Ти си от Християния(страната където вирее дивото християнство) 🙂
  Винаги и във всички религии съществува обреда на пречистване с вода.Всяка една религия намира начин да приравни хляба с божественото-ти си отговори защо.Толкова за светото ти причастие и кръщене.
  Заблуден от сатаната викаш? 🙂
  Да.Всяка вечер разцъкваме белот със сатаната.И той ме заблуждава, заблуждава…
  Относно цитатите за сатаната…Не е запазена марка на християнството.Разучи кога се появява сатаната като плашило в християнството и в юдаизма.Виж откъде юдаизма(като по-стара от християнството религия) взима идеята за сатаната.

  Чети и друго освен песнички за великия, нарцистичен бог на евреите 🙂

  Езичеството набира сили в цял свят.Много поздрави и от братята ти христиене от Гърция.Интересно защо ли в крепост на православието се строи храм на старата им вяра?Задаваш ли си въпроси, или само четеш библията?
  И след признанието ти че си първо християнин, а след това българин смятам за излишно да продължавам да ти отговарям.

  А щом си първо християнин, а след това българин…Ами честито ти безродие.

 5. Анку каза:

  Безсмислено е да говорим с такива откачалки(христиени),всичките са душевно болни или силно заблудени.Дяволи,ангели,демони,смиреност,страшния съд и други бълнувания показват, в какво за жалост състояние са мозаците им.Лошото е, че един вид не са виновни,а са жертва на религиозната омая.И още по-лошото е ,че те наистина тъй виждат света и много трудно някой може да се вразуми.Ще кажа по тяхно му:“да се молим за душите им“.:) П.П. Разбира се и мюсюлманите не са по-хубави. Казъх.

 6. MattBGlYl каза:

  Едната ми баба е вярваща християнка и честно казано ми се струва побъркана! Да не направя и едно погрешно нещо и почва да ме „поправя“ с някакви житейски си уроци ,които честно казано си звучат смешно и мисля ,че ги използва неуместно спрямо мен ,все едно съм някакво невръстно детенце!

 7. Димитър каза:

  А сега приятелю искам да ти кажа , че 70 процента от хората по света са вярващи , като най-голям е броят на вярващите христяни. И май не си наясно с понятието кръстник – Свети княз Борис 1-ви Покръстител е приел името на византийският император , византийският император не може да извърши ритуала , защото не е духовно лице.

  • Анку каза:

   „Светия княз(Кан Аз) Борис-михаил“ ,ако ни беше натрапил мисюлманството щеше да се казва например „светия везир Борис-мохамед“. Кво ни интересуват тези чужди вери и тъпотий! Ний сме Българи! От туй само трябва да ни е ясно в какво да вярваме и кво да почитаме!

   • Димитър каза:

    Няма чужди няма свои вяри. Бог е направил това което е трябвало да направи за да бъде българският народ просветлен в Христовата вяра. Аз на първо място съм христянин. И повярвай ми знам каква е разликата между вярващ и религиозен. Няма кво ясно и кво не ясно. Няма български е небългарски бог. Богът е един за всички хора по земята и това е Иисус Христос.

    • Анку каза:

     Грешиш,за Българите се казва Тангра! То и за другите трябва да е тъй,но явно не съ достатъчно узрели!А твоя исус е много млад и нежномеланхоличен,че да ни го натрапваш!Явно не си Българин.Но всъщност,аз забравих:ти си първо човек ,а после Българин.Явно и кучето например,е първо животно,а после куче!Но аз не се надявам да ме разбереш,защото за теб е важно,невидимото,духовете,демоните и тем подобни простотий! Ти сигурно не си от този свят!И аз обикновенния землянин ,не мога да разбера възвишеността ти. Дано Тангра те вразуми!Ще се моля за теб!

   • elemag каза:

    бахти олигофрена,честно…

 8. Патриотъ каза:

  Вярвайте си в каквото си искате. Нали затова сме демокрация-всеки да си вярва свободно в която си вяра поиска. И защо Християните да не са истински българи? Кажи ми поне една причина. Благодарение на тази религия сме се запазили 500 години от турското робство. Блгодарение на християнството си върнахме Македония,Западните покрайнини и Беломорска Тракия защото и там живееха братя като нас българи-християни. Бог е един за всички хора. Българите (99%) са християни макар някой и не-вярващи. Но това си е факт. Християнстовото ще продължи дълги години напред своето съществувание,напук на безродниците сектанти и антибългарски настроените тангристи.

 9. MattBGIYI каза:

  Патриотъ ,а защо си сигурен ,че ,ако бяхме езичници щяхме да паднем под робство и даже да не си спомняме кои сме? Езичеството е силна вяра с хубави обичаи ,които те правят здрав (за разлика от чукането с яйца ,което е отживелица и само децата му се радват). Езичеството не сочи никой като зъл/лош. За разлика от християнството… ,то не е сатани ,дяволи и разни други простотии. То е измислено ,за да държи хората в подчинение и мир… А на нас мир в държава трябва ли ни? Ще търпим ли да ни мачкат по миролбивият начин и да се молим?

  • Патриотъ каза:

   Matt,а ти откъде си толкова сигурен че Християнството не е ключът към спасението? Откъде си сигурен че ако бяхме си останали тангристи нямаше да паднем под турско робство? Не забравяй че в историята винаги има предположения и хипотези но в крайна сметка Бог е този които решава какво да се случи в една страна. Ти самият казваш че езичеството не сочи никой човек като зъл или лош. Как тогава ти самият като тангрист различаваш доброто от злото? Ти какво имаш предвид под сатани,дяволи и подобни? Всеки тълкува дявола,сатаната или Луцифер както си иска,но определението за зло в християнският мироглед е свързан с Дявола (който не е непременно живо същество) може да бъде например превъплатен в човек,лоша енергия или зла сила. Дяволът има много значения в Християнството,но както и да е,няма да те занимават сега с това. Какво значи според теб мир в държава? И защо смяташ че всички християни са смирени,след като всеки християнин които е под робство или под терор е принуден да се отбранява. За твое сведение християнинът също е длъжен да води война срещу враговете си. Ако си мислиш че християните не се борят срещу враговете на България-ционисти,ислямисти,комунисти,сърбомани и македонисти,разни либерали и демократи се бъркаш жестоко. Вярно е че в последно време народът ни е много смачкан и унижен но това не е в следствие на смиреността на християните а в следствие на омразата и злобата която изпитват евреите и враговете на България. А що се отнася до покръстването на българите от Борис-Михаил и унищожението на 52-та болярски рода,това е част от българската история и колкото и да не ни харесва този срамен акт това си е истина. По онова време тогавашните владетели и царе не са разбирали истинският смисъл на Християнството-не наранявай нито едно живо същество и никога не убивай. Това е истинският замисъл на Христовото учение.Само бих искал да ти кажа че начинът да се спори с християни,мюсюлмани или юдеи не е със силата на обидите,ненужната омраза или крясъци за това кой е по лош или кой е по добър. В споровете не се използват обиди а разумни аргументи и нормални доводи като цивилизовани хора. Все пак се надявам за в бъдеще да се разбираме като цивилизовани хора. 😉

   • Михаил каза:

    Християнството не е спасение.ЗА 2000 ГОДИНИ НИКОИ НЕ Е СПАСЕН ТИ ДА СИ ВИДЯЛ НЯКОЙ СПАСЕН И ИЗОБЩО ОТ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СПАСЯВАМЕ ТОЛКОВА.

 10. MattBGlYl каза:

  Първо не те знам чувал ли си защо Борис I предателя е приел християнството над народа си? Ами отговора е -защото е бил слабак и нищожно псе! Второ не пиши толкова дълги глупости ,за да не ме караш да се блещя пред компютъра ,докато ги прочета. И трето няма как една еврейска идеология да бъде спасение за народа ни. Работата е там ,че главно тангристите/езичниците се „бунтуват“ ,до като повечето християни си спят в надеждите и мечтите и вярват в това ,че трябва да сме толерантни към всякакви колонизатори ,мисюлмани и резаци. А това христово учение е глупаво и едва ли не ТЪПО ,ако отвръщахме на всичко с примирение и доброта ,сега всички трябваше да изповядват исляма(една псевдо-човечна религия) ,защото докато християните се правят на светци ,мисюлманите щяха да ги колят ,а те все да отговарят с „добро“. А и там ,където каза “ всеки християнин който е под робство или под терор е принуден да се отбранява.“ ,да…да се отбранява ,но не и да се бори! „да се отбранява“ – това показва ,че защитава само себе си, когато му се наложи и са му опряли ножа ,а „бори“ означава да надвие/да се изправи срещу това/този ,което/който пак ще се върне за него! Под християнство разбирам -примирение ,а ние българите сме непокорни хора и е в кръвта ни да бъдем езичници! За мен християнството е една млада и лъжлива религия ,която превръща твърде вярващите в загубеняци ,обсебени от всичко свързано с бога ,да не говорим за бяса ,с който се отнасят попчетата към езичеството …

 11. Патриотъ каза:

  Всъщност не ме интересуват мненията ви,дойдох за да видя безмислената ви простотия и вяра в „сляпото“ преклонение пред едно мъртво божество. Християнина се надсмива над човешката глупост. Беше ми интересно да видя „разсъжденията“ на неверниците. Самият факт че аз съм християнин е повече от показателен че съм в правилната посока. През оная работа ми е вашата колобърска история на канството. Сега като добър човек0добър християнин ще ви направя кефа и ще ви зарадвам като ви кажа че ние българските християни се подиграваме тайно зад гърба ви и ви осмиваме с измислената от вас тангроподобните влечуги история на Болгария. Сега може да ме обявите за „предател“ „изменник“ „мръсник“ и пр. но както казах по горе на нас християните не ни пука особенно за такива бесновати сатанисти като вас. То и затова блогчето ви се посещава веднъж-дваж в годината от последователи на „пророка“ ви Бай Йоло. Толкова сте ми смешни че чак си мисля че може да се пробвате в „Комиците“ например или в „Пълна лудница“ там със сигурност ще привлечете повече симпатизанти в казуата ви,отколкото в интернет. 🙂 : D 😀 🙂 🙂

  • MattBGlYl каза:

   Хахаха, Патриотъ май за вас всичко „нехристиянско“ винаги е сатанистко ,а? Смешни сте просто, още повече пък попчетата ви ,които се правят на религиозни и на хора влезли в правия път, които се кланят на една млада религия.

 12. Владимир Влаев каза:

  Добри хора, от 7 години търся 3 руни : Война/битка , любов/секс, смях/веселие (или близки по значение) МОЛЯ помогнете ми да ги открия. vol_max_1889@abv.bg

 13. НАТИСНИ НА СНИМКАТА , ЗА ДА МУ СЕ ПОРАДВАШ ……

 14. БаринБулгар каза:

  фсафафс и Патриоть айде обяснете ми защо тангристите завладяват целия Свят Авитохол (Атила) превзема целия свят стига до Константинопол превзема го след което го откопуват със злато да не говорим че римската Империя за 5 години плаща повече злато от целия си мизерен живот самият факт че цялата римска империя само като чуела името Едего и Атила и бягали в страх говори само по себе си а като говорим за златен век я да погледнем малко и Крум щото буквално златния век си е при него а странно защо ли преди да нападне Симеон поповете казват на императора че дълго ни варели главите и вече не можели сме да се бием па да не говорим че даже много след Симеон поповете на Рим се чудели що армията ни гледала небето продължително преди битка … а за това че Иисус е „по-силния бог“ ще ви кажа нещо Омуртаг прави пир в чест на Тангра тогава племеника на императора бил на гости станал и казал че няма да яде от храната оречена за Тангра наричай ки го демон и че всички наши божества били прости и слаби демони и че е било смешно че се кланим не на създателя на Слънцето а на Слънцето тогава Омуртаг му казва това „Мери си приказките момче нашите богове са силни и мъдри за това по цялата ромейска земя е плъзнала моята армия а в България няма ний един ромейски войн“ 😉 сами си направете извода завладяваме един път целия свят разбиваме най бързо разтящата империя – арабската като победата се описва като неописуема за повече от 5 000 годишна тангристка история създаваме 12 държави – 12 империи завладяваме половината целия свят и не падаме под едно робство имаме около 200 години общо западък за 1500 години християнство имаме 100 години разцвет и падаме под 2 робства и културно се смазва народа 😉

  • Dean каза:

   И къде тъпата ти кратуна прочете че Атила е знаел за смешни бог на монголоидните маймуни
   Само в болните ти сънища.
   Тангра е измислица на мошеници.

   • Dean каза:

    За един месец няма един отговор на прост въпрос!
    Къде и кой е казал, доказал че Атила е чувал за смешния монголски бог Тенгри?
    Измисляте си историйки като малки деца

    МАХНЕТЕ РАКОВСКИ от инфантилния си сайт
    Раковски щеше да ви обръснте главите с калъчката ако ви чуеше монголо-тангристките ви обиди за българите

 15. Николай каза:

  Изроди християнски,вярата ви говори за милост и чистота,а самата тя е наложена със САТАНИНСКО КРЪВОПРОЛИТИЕ И БЕЗМИЛОСТНО КЛАНЕ НА „ОВЦЕТЕ“ ,които не искали да влязат в кошара.Е,христиенски поклонници,как не ви е срам да казвате,че всеки сам ще намери пътя към Иисуса,като в негово име са изклани милиони,изроди такива.Българската вяра е Тангризмът ,той ни свързва с природата и родината ни,на духовно ниво,а вие се свързвате с някакви чужди ЕВРЕЙСКИ обичаи ! Родоотстъпници ,наричате ни еретици,защото не знаете магията на съжителството с природата,на любовта към БЪЛГАРСКАТА ПРЪСТ,НАПОЕНА С БЪЛГАРСКА КРЪВ,ОТ ВАШИТЕ ЙЕРУСАЛИМСКИ МЕЧОВЕ,Християнството е най-големия еврейски инструмент за превръщане на хората в ОВЦЕ,както иска вашия извратен папа Николай 1-ви,отделно проповядвате да се оставяме да бъдем бити и да бъдем милосърдни,какво милосърдие,като вярата ви еврейска е наложена с тонове литри кръв…лъжци и лицемери,анти-българи.
  ТАНГРА е българският бог,когато БЪЛГАРИЯ е обединена от светата троица на БОГА,КАНА И ДУХОВНАТА ИМПЕРИЯ,тогава БЪЛГАРИЯ е била НАЙ-СИЛНА !

 16. TheMaker каза:

  “Религиите са като петте пръста на ръката и ръката е Тангра, от който всички те произхождат”

  Кан Мьонгке

  Същата истина споделя и Далай Лама (това само за сведение) 🙂

 17. Първо е имало както е модерно днес да се казва – „политически компромис“, после отстъпление, накрая идва и предателството, което съпътства цялата история и на Второто българско царство. Интересен материал…
  При мен има превод за тенгрианството и то от роден източник – Арслан Тертер, който бил посланник във Волжка България а после държавен секретар там. Май трябва да го предложа тук защото не го забелязах сред публикациите?!

 18. k каза:

  vsi4ki vie mnogo gre6ite parvo imeto tangra idva ot kitaicite ha sega se setete kak balgarite sa nari4ali svoia bog poniakoga sa mu kazvali i taka tangra tiengre no sa imali i svoia balgarska duma setetese koia e tia Boris ami te parvo boilite nesa se razbuntuvali protiv hristianstvoto a protiv svetskite razporedbi i homot na vizantiiskata carkva ok pove4eto balgari otdavna sa bili hristiani o6te v kubratova velika balgaria kakto i samiat khan kubrat e bil hristianin ok nepi6ete gluposti kogato neste zapoznati s materiata i za dvete strani govoria no nai ve4e go kazvam na tai nare4enite satanisti

 19. bvvvv каза:

  Вие сте уникални изроди, всичко което сте написали е лъжа, четете историята както дявол чете евангелието, все едно да дадете на девственица да сложи презерватив, все едно да дадете на циганин да говори за ядрена физика, дано да ви порят като шарани, и да ви пълнят като печени пуйки на великден. Мамичката ви тангристка, вие сте изметта на Европа, сигурно живеете в последното село на края на селото, на последната къща, извън нея, в двора на палатки, и си другарувате с кучета и подивели недоклатени овни, които ви дебнат отзад за да ви халосат със иконите си.

  Педали и Поганци смотани!

  • bvvvv каза:
    Коментара ми изобщо не беше отрицателен,а някой го е поправил както му се е харесало.Е такова нещо не ми се беше случвало, някой толкова грубо да си позволи да потъпче мнението ми и да си пише от мое име каквото му харесва.Наглост!Аз такова нещо не съм писала,внимавайте моля проследете какви са тези нарушения, и дали някой не ви бара сайта.
 20. bvvvv каза:

  Жалко за предците ни и за отминалото величие на народа ни!

 21. Theodore каза:

  Що се отнася до Стария завет – да, пълна чифутщина, пълна с какви ли не безобразия. Но по дух евангелията са доста различини. Нека си припомним, че евреите-талмудисти и ционисти в днешно време, а и отколе, изпитват омраза именно към евангелията и Иисус.

 22. tangrabg каза:

  Към Статията е добавено част от писмо на патриарх Фотий до Борис, в което гръка го хока, че не изпълнява нарежданията на Византия с достатъчна успеваемост. Цитата:

  „Нито пък показвай, че са били напразни трудът и старанията, които с радост предприехме за вашето спасение.“

  Целият цитат:

  “За това не само ти сам трябва да мислиш и вярваш така, но и подчинените си да ръководиш към същото истинско учение, за да ги упътваш към същата вяра и да не смяташ, че има нещо по-скъпо от това усърдие и грижа . . . И тъй, не ощетявай нашите надежди, които твоята склонност към доброто и послушанието ти дадоха повод да се появят. Нито пък показвай, че са били напразни трудът и старанията, които с радост предприехме за вашето спасение. Не показвай, че си започнал с усърдие да приемаш словата на божествената проповед, а ще завършиш усърдието си с леност . . . “

 23. bvvvv каза:

  Извинете ,но аз това не съм го писала,какво се случва ,кой си е позволил да напише и поправи моя коментар. Извинявайте, никога не съм искала да кажа такива лоши думи за вас. И аз съм тангристка все пак.

  IYI

 24. tangrabg каза:

  Ще предприемем адекватни действия!

 25. tangrabg каза:

  Добавено от българският препис към Манасиевата Хроника:

  “ При този цар Михаил и при неговата майка се покръстиха българите.. Оттогава досега има 511 години. Някога не зная как, сестрата на българския княз бе пленена от гърците и бе предадена на царския двор, покръстена бе и научена на книга. В царството на тоя цар, понеже съществува голям мир между гърци и българи, тя бе разменена за един болярин на име Теодор Куфара. Като пристигна, тя не преставаше да поучава своя брат/Борис/ относно Христовата вяра, догдето не го покръсти. След като той се покръсти, българите възстанаха против него, като искаха да го убият, понеже оставил тяхната вяра. Но този, като излезе на бран, победи ги и оттогава едни покръсти доброволно, а други насила“.

 26. tangrabg каза:

  Аз съм от новопокръстения български народ…Той (Борис) с Христовата сила и кръстния знак победи коравото и непокорливо българско племе…“(„Чудото на св.Георги с българина“ – 10 век

 27. Rival каза:

  Истината е че българите са благословени от истинският Бог Отец да бъдат християни. Бог е искал от нас да приемем Християнството. Както казва Библията: „Ако Бог реши нещо, никой не може да промени това що е решил, понеже човек не властва над Бога а Бог над човека“. А що се отнася до свети Цар Борис – Михаил Покръстител (да се слави вечено името му) той е един от най – великите хора живели на нашата планета. Велик лидер с голяма дарба да изведе народа си от мрачното лоно на демоничните езичества към светлината на святото Православие. Добре че Бог е наказал предателя Владимир Расате с ослепяване и вечни мъки в ада та да не може българският народ да се завърне към злото (тангризма).

  • tangrabg каза:

   Всички виждаме плодовете от чифутопомазването ни в лоното на аврамическите религии. Безброини робства, малодушие, териториални загуби, физическо изтребление, морална разруха и еничари в расо шетащи из земите ни в търсене на тангристки сайтове, който да оспамят.

   И тъй като си фен на библията, очевидно си пропуснал евангелието на Матей(доказан евреи), където той дава следното напътствие, което ти не спазваш:

   Любите врагов ваших, благословляйте проклинающих вас, благотворите ненавидящим вас и молитесь за обижающих вас и гонящих вас. (Матф.5:44)

 28. Rival каза:

  Да забравих за евангелието на Матей. Добре че има такива като вас които да ни подсказват че трябва да следваме пътя на Истинския Бог Исус Христос. Ясно е е щом цитираш евангелието на св. Матей значи душата ти се нуждае повече от Христос и иска да се съедини със св.Троица. Слава на смирените духом, слабите, тихите и кротките защото те ще наследят земята и всичко което е на нея.

 29. tangrabg каза:

  С кой се е съединявала Дева Мария за да се пръкне Исус Ин-витрото?

 30. Rival каза:

  Христос – Синът Божи, се родил от Дева -чиста и пресвята, най – чистата от всички на земята. И станала Тя сълба, по която слязъл Бог на земята. Иисус е Богочовекът които заради нашите грехове бе разпнат на светия Кръст с цел да изкупи душите човешки, за да не може да погине нито една от тях, но да има живот вечен в Христа. Неизмерима е жертвата на Бога за падналото човечество.

 31. Rival каза:

  Така като гледам аз съм единствения ти гостенин тук в това сайтче, така че би трябвало да се държиш съвсем по човешки както подобава доброто възпитание.

  • tangrabg каза:

   Недовиждаш. А иначе екипа ни не се от християни, които да обръщат другите бузи, когато дойде поредният талибан току що излязал от църквата, за да ни обяснява колко сме долни. Ние сме възпитани на други ценности! Български!

 32. Rival каза:

  Погрешно си ме разбраш приятелю. 🙂 Не съм дошъл тук за да обиждам хората като теб и да ги наричам с обидни епитети – талибани, фанатици, безмозъчни и пр. обиди. Между другото знаеш ли че обиждаш собственият си народ които в основата си е православен наричайки го с разни груби думи? Ако ще спасявате България преди всичко спасете себе си от бесовете които обладават душите ви.

  • tangrabg каза:

   Ако смяташ че целта която си си поставил е реална, значи наистина смяташ читателите тук за безмозъчни типове. Иначе патриотизма е хубаво нещо. Да се криеш зад него, докато прокарваш юдео-християнство сред масите – това е лошо нещо. Преди да пишеш със скоростта на кенииски маратонец коментар сред коментар, по добре употреби следобеда си за да попрочетеш какво всъщност пише в този сайт! Може пък да поумнееш.

 33. Rival каза:

  Чел съм простотиите в това жалко подобие на „сайт“ и смея да заявя че след подобна грешка да прочета няколко постни и лишени от смисъл статийки за едно умряло „божество“ като демона ви тангра ми даде основание да разбера че освен да обиждате и да плюете по собственият си народ като му приписвате езически обичай не е нищо друго освен жалък опит да избиете комплексите си.

 34. Dean каза:

  Няма нито една следа от Тангра, Тенгри и т.н. по земите български
  Само малоумни обръснати идиотчета с кожени дрехи и черни фанелки все още им се привижда монголския бог, който са им набили в кухите иначе кратуни още в училище
  Тангра е измислица- НЯМА НИКАКВО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА НЕОГ В БЪЛГАРИЯ
  НИТО ЕДНО!!!!
  Българите са християни още преди Аспарух. Кръстени са от апостол Павел, а при Борис гръцкото православие завладява българската църква, обявена за еретична
  Българите не се предават и стават богомили – а богомилите „създадоха европейския ренесанс“ според Ф Митеран
  Най-чистото християнство е българското. Това вече е известано и хърците треперят, защото иде края на измамата
  А тая простотия с Тангра я забравете – плитка измама на продажни „учени“

 35. jovogourinov каза:

  За боговете е естествено да обхванат всяко слово, за да е всичко едно.

 36. Dean каза:

  Едни чехи ви създадоха измислен идол. Няколко българи-предатели ви го вкараха в учебниците
  А сега даже има и няколк празноглавци, дето „вярват в Тангра“
  О свещенна простотия. Няма и не е имало Тангра в България.
  Сега тези безумици се поддържат от Турция, които се опитват да изкарат българите турци.
  Замислете се, ако изобщо има някой дето не е финансово стимулиран тангрист

  И МАХНЕТЕ РАКОВСКИ от инфантилния си сайт, Раковские българийн,а не тюрк

 37. Niko каза:

  Prabulgarite ne sa bili tangristi. Prabulgarskata religija e bila podobna na slavjanskata. Bila e politeistichna, no nishto ne se znae za panteona ot bojestva. Kogato idvat na Balkanite bulgarite sa sus smeseni vjarvanija (imalo e i budisti), no preobladavashto hristijani – monofiziti, koeto sme prieli predi tova ot armencite. Boris I ni obrushta v pravoslavie i ni priobshtava kum evropeiskoto hristijansko semeistvo.

 38. Танграта каза:

  Аз Бог Тангра, благоволих да пиша в сайта що сте сътворили за мен.
  Казвам ви, аз отвратих лицето си от вашите беззакония и ви предадох на издевателства защото ме изоставихте. От тук нататък, гърците са моя народ. Казах.

 39. Огнян Стамболиев каза:

  Винаги съм мислил, че Борис I e престъпник, защото насилствено е лишил народа ни от вяра. Така от тогава, та до днес, българите не са станали истински християни. А Борис I получава награда – обявен е за светец. И ако не сте съгласни с горното, но тогава трябва да се отдаде дължимото на Т.Живков. Отново по политически причини той опита да отнеме историческата памет, а от там и вяра на българските турци. Не вместо похвали , както при Борис I, бе оперен. Ако ще мерим, то нека да е с еднакъв аршин.

 40. Забравяте християните КУБРАТ АСПАРУХ и ТЕРВЕЛ. Целият род Дуло са християни.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s